zobacz film Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • maszynkę do mielenia mięsa
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C

Przygotuj wcześniej:

W dużym garnku zagotuj ok. 3 l wody i przygotuj wywar na bazie piramidek rosołowych. Kaszę ugotuj tak, aby była raczej rozgotowana. Filet z karpia wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed przygotowaniem – jeśli jest taka potrzeba, pozbaw go skóry i zmiel w maszynce na drobnych oczkach.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULKĘ

Cebule bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebula musi być w nim zanurzona. Smażymy, a raczej suszymy ją, na niewielkim ogniu, aż nabierze lekko złotego koloru.

KROK 2: DOPRAWIAMY CEBULKĘ SUSZONYMI POMIDORAMI

Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i dodajemy je do skarmelizowanej cebulki. Kiedy cebula i pomidory nabiorą już brązowozłotego koloru, wyłączamy ogień, dodajemy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i ok. 0,5 łyżeczki suszonego majeranku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do innego naczynia.

WSKAZÓWKA! Tak przygotowaną okrasę możemy przechowywać w lodówce i wykorzystywać w innych daniach, np. ziemniakach z gzikiem, gdyż do tej potrawy zużyjemy jedynie jej część.

KROK 3: GOTUJEMY KARTOFLANKĘ

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Z garnka, w którym przygotowaliśmy wywar, wyjmujemy piramidki smaku – wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki. Gotujemy je, aż zmiękną, powinny się niemal rozgotować.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY

Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, oliwę z chili, ugotowaną kaszę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przez mniej więcej 1-2 minuty bardzo dokładnie mieszamy, aż masa zrobi się niemal gładka i kleista. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

WSKAZÓWKA! Smak tych pulpetów świetnie wzbogaci dodanie oleju z czerwonym pieprzem i chili marki Deluxe.

KROK 5: FORMUJEMY I PIECZEMY PULPETY

Z gotowej masy, w dłoniach natłuszczonych olejem, formujemy pulpety o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego lub mniejsze. Delikatnie je spłaszczamy i pieczemy ok. 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C.

KROK 6: DOPRAWIAMY KARTOFLANKĘ

Śmietankę przelewamy do miski, dodajemy ocet, a także pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy odrobinę gorącej kartoflanki, aby ją zahartować. Tak przygotowaną przelewamy w całości do zupy. Następnie gotujemy ją jeszcze przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy pozostałym majerankiem. Ogień wyłączamy, dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej okrasy i posiekaną natkę pietruszki.

KROK 7: PODAJEMY ZUPĘ

Gotową zupę przelewamy do misek, dodajemy do nich po kilka pulpetów, oprószamy natką pietruszki i doprawiamy według uznania smakowym olejem.

WSKAZÓWKA! Idealnym wzbogaceniem smaku kartoflanki z pulpetami z karpia będą oleje z czosnkiem lub chili marki Deluxe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!