![Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/90028dc429a0-349e9ac70e33-kw50-2023-karol-okrasa-kartoflanka-z-pieczonymi-pulpetami-z-karpia-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynkę do mielenia mięsa
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Przygotuj wcześniej:
W dużym garnku zagotuj ok. 3 l wody i przygotuj wywar na bazie piramidek rosołowych. Kaszę ugotuj tak, aby była raczej rozgotowana. Filet z karpia wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed przygotowaniem – jeśli jest taka potrzeba, pozbaw go skóry i zmiel w maszynce na drobnych oczkach.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULKĘ
Cebule bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebula musi być w nim zanurzona. Smażymy, a raczej suszymy ją, na niewielkim ogniu, aż nabierze lekko złotego koloru.
KROK 2: DOPRAWIAMY CEBULKĘ SUSZONYMI POMIDORAMI
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i dodajemy je do skarmelizowanej cebulki. Kiedy cebula i pomidory nabiorą już brązowozłotego koloru, wyłączamy ogień, dodajemy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i ok. 0,5 łyżeczki suszonego majeranku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do innego naczynia.
WSKAZÓWKA! Tak przygotowaną okrasę możemy przechowywać w lodówce i wykorzystywać w innych daniach, np. ziemniakach z gzikiem, gdyż do tej potrawy zużyjemy jedynie jej część.
KROK 3: GOTUJEMY KARTOFLANKĘ
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Z garnka, w którym przygotowaliśmy wywar, wyjmujemy piramidki smaku – wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki. Gotujemy je, aż zmiękną, powinny się niemal rozgotować.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, oliwę z chili, ugotowaną kaszę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przez mniej więcej 1-2 minuty bardzo dokładnie mieszamy, aż masa zrobi się niemal gładka i kleista. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA! Smak tych pulpetów świetnie wzbogaci dodanie oleju z czerwonym pieprzem i chili marki Deluxe.
KROK 5: FORMUJEMY I PIECZEMY PULPETY
Z gotowej masy, w dłoniach natłuszczonych olejem, formujemy pulpety o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego lub mniejsze. Delikatnie je spłaszczamy i pieczemy ok. 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
KROK 6: DOPRAWIAMY KARTOFLANKĘ
Śmietankę przelewamy do miski, dodajemy ocet, a także pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy odrobinę gorącej kartoflanki, aby ją zahartować. Tak przygotowaną przelewamy w całości do zupy. Następnie gotujemy ją jeszcze przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy pozostałym majerankiem. Ogień wyłączamy, dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej okrasy i posiekaną natkę pietruszki.
KROK 7: PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę przelewamy do misek, dodajemy do nich po kilka pulpetów, oprószamy natką pietruszki i doprawiamy według uznania smakowym olejem.
WSKAZÓWKA! Idealnym wzbogaceniem smaku kartoflanki z pulpetami z karpia będą oleje z czosnkiem lub chili marki Deluxe.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
![Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/45d3620fe6e8-522eef1e0d-KW_05_PL_12169_S_-83060_zupa_z_suszonymi_migdalami_i_mascarpone_960x540.webp)
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
![Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a4ce97ca7007-1ac2e8125d-01002cc705-Zupa_Gulaszowa_Okrasa_KW_08_12115_S_-86001_960x540.webp)
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
![Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e403628f65ef-c2f22770be-KW_09_zupa_serowa_z_grzankami.webp)
Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.
![Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/54a5c339150b-3e414580e0-Deluxe_KW_49_zupa_z_pieczonego_kalafioru_z_pest_truflou_13648_S11928.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Lizaki bezowe
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Dip z ciecierzycy
- Fasola z makrelą
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Babka z niespodzianką
- Babeczki leśny mech
Komentarze (0)