Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynkę do mielenia mięsa
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Przygotuj wcześniej:
W dużym garnku zagotuj ok. 3 l wody i przygotuj wywar na bazie piramidek rosołowych. Kaszę ugotuj tak, aby była raczej rozgotowana. Filet z karpia wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed przygotowaniem – jeśli jest taka potrzeba, pozbaw go skóry i zmiel w maszynce na drobnych oczkach.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY CEBULKĘ
Cebule bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebula musi być w nim zanurzona. Smażymy, a raczej suszymy ją, na niewielkim ogniu, aż nabierze lekko złotego koloru.
KROK 2: DOPRAWIAMY CEBULKĘ SUSZONYMI POMIDORAMI
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i dodajemy je do skarmelizowanej cebulki. Kiedy cebula i pomidory nabiorą już brązowozłotego koloru, wyłączamy ogień, dodajemy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i ok. 0,5 łyżeczki suszonego majeranku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do innego naczynia.
WSKAZÓWKA! Tak przygotowaną okrasę możemy przechowywać w lodówce i wykorzystywać w innych daniach, np. ziemniakach z gzikiem, gdyż do tej potrawy zużyjemy jedynie jej część.
KROK 3: GOTUJEMY KARTOFLANKĘ
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Z garnka, w którym przygotowaliśmy wywar, wyjmujemy piramidki smaku – wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki. Gotujemy je, aż zmiękną, powinny się niemal rozgotować.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, oliwę z chili, ugotowaną kaszę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przez mniej więcej 1-2 minuty bardzo dokładnie mieszamy, aż masa zrobi się niemal gładka i kleista. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA! Smak tych pulpetów świetnie wzbogaci dodanie oleju z czerwonym pieprzem i chili marki Deluxe.
KROK 5: FORMUJEMY I PIECZEMY PULPETY
Z gotowej masy, w dłoniach natłuszczonych olejem, formujemy pulpety o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego lub mniejsze. Delikatnie je spłaszczamy i pieczemy ok. 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
KROK 6: DOPRAWIAMY KARTOFLANKĘ
Śmietankę przelewamy do miski, dodajemy ocet, a także pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy odrobinę gorącej kartoflanki, aby ją zahartować. Tak przygotowaną przelewamy w całości do zupy. Następnie gotujemy ją jeszcze przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy pozostałym majerankiem. Ogień wyłączamy, dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej okrasy i posiekaną natkę pietruszki.
KROK 7: PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę przelewamy do misek, dodajemy do nich po kilka pulpetów, oprószamy natką pietruszki i doprawiamy według uznania smakowym olejem.
WSKAZÓWKA! Idealnym wzbogaceniem smaku kartoflanki z pulpetami z karpia będą oleje z czosnkiem lub chili marki Deluxe.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sałatka gyros
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)