
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek z pokrywą
- bawełnianą ściereczkę
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PARUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki dokładnie czyścimy i przekładamy do garnka z niewielką ilością wody tak, aby bulwy były zanurzone mniej więcej do ⅓ wysokości. Następnie między warzywa wkładamy dwie gałązki rozmarynu. Do garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, którą dociskamy do ziemniaków tak, aby w całości je przykryła. Garnek przykrywamy pokrywą i parujemy ziemniaki przez ok. 20-25 minut.
KROK 2: SUSZYMY CEBULĘ
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej i smażymy cebulkę, aż straci większość wody i stanie się sucha i chrupiąca. Gotową cebulę odcedzamy na sitku z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy, aby przestygła. Pozostały olej zostawiamy na później.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Czosnek, suszone pomidory, rukolę i pistacje dość drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy na głęboki talerz lub półmisek, na którym podamy ziemniaczki, i dodajemy wystudzoną cebulę.
WSKAZÓWKA! Jeśli masz ochotę, możesz wykorzystać inne orzechy, np. laskowe.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GZIK
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego śmietanę i całość mieszamy. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Gzik doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI
Każdego ziemniaka przekrawamy na pół i podsmażamy na części oleju pozostałego po suszeniu cebuli. Kiedy warzywa się zarumienią, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Salsę, którą już wyłożyliśmy na talerz, skrapiamy łyżką oleju po smażeniu cebuli. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wykładamy na nie gzik i ziemniaki.
WSKAZÓWKA! Danie można ozdobić odrobiną kwiatów cebuli.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik świąteczny
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Jajka na miękko
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makowiec japoński
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)