Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- garnek z pokrywą
- bawełnianą ściereczkę
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: PARUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki dokładnie czyścimy i przekładamy do garnka z niewielką ilością wody tak, aby bulwy były zanurzone mniej więcej do ⅓ wysokości. Następnie między warzywa wkładamy dwie gałązki rozmarynu. Do garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, którą dociskamy do ziemniaków tak, aby w całości je przykryła. Garnek przykrywamy pokrywą i parujemy ziemniaki przez ok. 20-25 minut.
KROK 2: SUSZYMY CEBULĘ
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej i smażymy cebulkę, aż straci większość wody i stanie się sucha i chrupiąca. Gotową cebulę odcedzamy na sitku z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy, aby przestygła. Pozostały olej zostawiamy na później.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Czosnek, suszone pomidory, rukolę i pistacje dość drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy na głęboki talerz lub półmisek, na którym podamy ziemniaczki, i dodajemy wystudzoną cebulę.
WSKAZÓWKA! Jeśli masz ochotę, możesz wykorzystać inne orzechy, np. laskowe.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY GZIK
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego śmietanę i całość mieszamy. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Gzik doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI
Każdego ziemniaka przekrawamy na pół i podsmażamy na części oleju pozostałego po suszeniu cebuli. Kiedy warzywa się zarumienią, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Salsę, którą już wyłożyliśmy na talerz, skrapiamy łyżką oleju po smażeniu cebuli. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wykładamy na nie gzik i ziemniaki.
WSKAZÓWKA! Danie można ozdobić odrobiną kwiatów cebuli.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!
Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!
Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
W tej prostej sałatce łączą się prawdziwe skarby lata: bób, młode ziemniaki i świeży koperek. Gdy dodasz do nich podpieczony ser halloumi, stworzysz wyjątkową, sprawdzoną przez Kingę kompozycję smaków. Spróbuj!
Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
- Schab w sosie paprykowym
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Sum w śmietanie
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Pyry z gzikiem
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Antipasti
- Jogurt
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Granita cytrynowa
- Sos pieczarkowy
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Tosty z awokado i jajkiem
- Koncentrat bulionu wołowego
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Krem ziemniaczany
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)