zobacz film Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wkład lub sitko do gotowania na parze
  • 2 okrągłe naczynia żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C

Przygotuj wcześniej:

Młode ziemniaki w skórkach dokładnie umyj i ugotuj na parze. Odstaw do wystudzenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY I PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI

Uparowane wcześniej młode ziemniaki kroimy w talarki i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Ziemniaczane talarki smażymy partiami. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.

Krok 2: PRZESMAŻAMY DODATKI DO ZIEMNIAKÓW

Cebulę kroimy w piórka, a boczek na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy.

Na patelnię, na której przesmażyliśmy ziemniaki, wykładamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Smażymy, aż wytopi się z niego tłuszcz, a boczek stanie się rumiany i chrupiący. Przesmażony boczek zdejmujemy z patelni.

Na tej samej patelni krótko smażymy cebulę pokrojoną w piórka tak, by wciąż pozostała chrupiąca. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do przesmażonej cebuli dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki z boczkiem. Mieszamy. Doprawiamy mieloną ostrą papryką. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość. Ziemniaki z dodatkami przekładamy do 2 naczyń żaroodpornych.

Krok 3: ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z JAJKIEM

Na wierzch ziemniaków przełożonych do naczyń żaroodpornych wbijamy po 2 jajka. Całość pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ

Drobno posiekany koperek łączymy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem spirytusowym, solą i pieprzem. Dodajemy olej. Mieszamy.

Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki gruntowe obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Dodajemy do bazy mizerii. Mieszamy. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy na ok. 3-5 minut, by ogórki puściły sok. Mieszamy. Mizerię przekładamy do miseczek. Z wierzchu dekorujemy koperkiem.

Krok 5: PODAJEMY DANIE

Młode ziemniaki zapieczone z jajkiem wyjmujemy z piekarnika i podajemy w naczyniach, w których się piekły. Obok ustawiamy miseczki z mizerią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    301 dni temu
    Ile gramów ogórka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    299 dni temu
    Jeden ogórek gruntowy waży ok. 50 gramów, także do przygotowania mizerii z przepisu Karola potrzeba ok. 200 gramów ogórków.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!