
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wkład lub sitko do gotowania na parze
- 2 okrągłe naczynia żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C
Przygotuj wcześniej:
Młode ziemniaki w skórkach dokładnie umyj i ugotuj na parze. Odstaw do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY I PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI
Uparowane wcześniej młode ziemniaki kroimy w talarki i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Ziemniaczane talarki smażymy partiami. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
Krok 2: PRZESMAŻAMY DODATKI DO ZIEMNIAKÓW
Cebulę kroimy w piórka, a boczek na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy.
Na patelnię, na której przesmażyliśmy ziemniaki, wykładamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Smażymy, aż wytopi się z niego tłuszcz, a boczek stanie się rumiany i chrupiący. Przesmażony boczek zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni krótko smażymy cebulę pokrojoną w piórka tak, by wciąż pozostała chrupiąca. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do przesmażonej cebuli dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki z boczkiem. Mieszamy. Doprawiamy mieloną ostrą papryką. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość. Ziemniaki z dodatkami przekładamy do 2 naczyń żaroodpornych.
Krok 3: ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z JAJKIEM
Na wierzch ziemniaków przełożonych do naczyń żaroodpornych wbijamy po 2 jajka. Całość pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ
Drobno posiekany koperek łączymy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem spirytusowym, solą i pieprzem. Dodajemy olej. Mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki gruntowe obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Dodajemy do bazy mizerii. Mieszamy. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy na ok. 3-5 minut, by ogórki puściły sok. Mieszamy. Mizerię przekładamy do miseczek. Z wierzchu dekorujemy koperkiem.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Młode ziemniaki zapieczone z jajkiem wyjmujemy z piekarnika i podajemy w naczyniach, w których się piekły. Obok ustawiamy miseczki z mizerią.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Szare kluski
- Makaron w sosie śmietankowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Tagliatelle z kurczakiem
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczone bataty z piekarnika
- Krem z dyni
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Butter chicken
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
546 dni temu
Ile gramów ogórka?
odpowiedz
545 dni temu
Jeden ogórek gruntowy waży ok. 50 gramów, także do przygotowania mizerii z przepisu Karola potrzeba ok. 200 gramów ogórków.