![Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/9b669e8395a5-6cadf5115055-kw30-2022-karol-okrasa-zapiekane-mlode-ziemniaki-z-jajkiem-i-mizeria_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wkład lub sitko do gotowania na parze
- 2 okrągłe naczynia żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C
Przygotuj wcześniej:
Młode ziemniaki w skórkach dokładnie umyj i ugotuj na parze. Odstaw do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY I PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI
Uparowane wcześniej młode ziemniaki kroimy w talarki i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Ziemniaczane talarki smażymy partiami. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
Krok 2: PRZESMAŻAMY DODATKI DO ZIEMNIAKÓW
Cebulę kroimy w piórka, a boczek na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy.
Na patelnię, na której przesmażyliśmy ziemniaki, wykładamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Smażymy, aż wytopi się z niego tłuszcz, a boczek stanie się rumiany i chrupiący. Przesmażony boczek zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni krótko smażymy cebulę pokrojoną w piórka tak, by wciąż pozostała chrupiąca. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do przesmażonej cebuli dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki z boczkiem. Mieszamy. Doprawiamy mieloną ostrą papryką. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość. Ziemniaki z dodatkami przekładamy do 2 naczyń żaroodpornych.
Krok 3: ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z JAJKIEM
Na wierzch ziemniaków przełożonych do naczyń żaroodpornych wbijamy po 2 jajka. Całość pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ
Drobno posiekany koperek łączymy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem spirytusowym, solą i pieprzem. Dodajemy olej. Mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki gruntowe obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Dodajemy do bazy mizerii. Mieszamy. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy na ok. 3-5 minut, by ogórki puściły sok. Mieszamy. Mizerię przekładamy do miseczek. Z wierzchu dekorujemy koperkiem.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Młode ziemniaki zapieczone z jajkiem wyjmujemy z piekarnika i podajemy w naczyniach, w których się piekły. Obok ustawiamy miseczki z mizerią.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące młode ziemniaki z pieca
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!
![Chrupiące młode ziemniaki z pieca](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9d3adef7e0ca-98446177b72c-kw20-2022-kinga-paruzel-chrupiace-mlode-ziemniaki-z-pieca.webp)
Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków
![Śląska ciapkapusta (panczkraut)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bdb57c49948c-01c4a525c4e6-KW36-karol-okrasa-ciapkapusta-1250x700px.webp)
Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!
![Wegańska kapusta faszerowana](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bb281bc8a410-7a0df814dada-kw20-Wegańska-kapusta-faszerowana-kinga-paruzel.webp)
Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!
![Bezglutenowe pyzy ze śliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/98f5635b759f-ce2fc510cbe5-KW37-PAWEL-bezglutenowe-pyzy-ze-sliwkami-1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
- Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Tiramisu ze śliwkami
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Pieczone ziemniaki nadziewane
- Smażone ziemniaki z jajkiem
- Warstwowa panna cotta
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Szakszuka z burakami
- Muffiny omletowe
- Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
- Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Malinowe serduszka
- Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
- Grillowane ślimaki z indyka
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Pudding sernikowy z owocami
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Placki z szynką i serem
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Mus czekoladowy z awokado i bananami
Komentarze (2)
160 dni temu
Ile gramów ogórka?
odpowiedz
158 dni temu
Jeden ogórek gruntowy waży ok. 50 gramów, także do przygotowania mizerii z przepisu Karola potrzeba ok. 200 gramów ogórków.