Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wkład lub sitko do gotowania na parze
- 2 okrągłe naczynia żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C
Przygotuj wcześniej:
Młode ziemniaki w skórkach dokładnie umyj i ugotuj na parze. Odstaw do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY I PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI
Uparowane wcześniej młode ziemniaki kroimy w talarki i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Ziemniaczane talarki smażymy partiami. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
Krok 2: PRZESMAŻAMY DODATKI DO ZIEMNIAKÓW
Cebulę kroimy w piórka, a boczek na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy.
Na patelnię, na której przesmażyliśmy ziemniaki, wykładamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Smażymy, aż wytopi się z niego tłuszcz, a boczek stanie się rumiany i chrupiący. Przesmażony boczek zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni krótko smażymy cebulę pokrojoną w piórka tak, by wciąż pozostała chrupiąca. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do przesmażonej cebuli dodajemy podsmażone wcześniej ziemniaki z boczkiem. Mieszamy. Doprawiamy mieloną ostrą papryką. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy całość. Ziemniaki z dodatkami przekładamy do 2 naczyń żaroodpornych.
Krok 3: ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z JAJKIEM
Na wierzch ziemniaków przełożonych do naczyń żaroodpornych wbijamy po 2 jajka. Całość pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ
Drobno posiekany koperek łączymy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem spirytusowym, solą i pieprzem. Dodajemy olej. Mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę. Ogórki gruntowe obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Dodajemy do bazy mizerii. Mieszamy. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy na ok. 3-5 minut, by ogórki puściły sok. Mieszamy. Mizerię przekładamy do miseczek. Z wierzchu dekorujemy koperkiem.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Młode ziemniaki zapieczone z jajkiem wyjmujemy z piekarnika i podajemy w naczyniach, w których się piekły. Obok ustawiamy miseczki z mizerią.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!
Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków
Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!
Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
301 dni temu
Ile gramów ogórka?
odpowiedz
299 dni temu
Jeden ogórek gruntowy waży ok. 50 gramów, także do przygotowania mizerii z przepisu Karola potrzeba ok. 200 gramów ogórków.