zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Przygotowujemy rozczyn

Drożdże ucieramy z miodem, aż staną się płynne. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C i dodajemy do drożdży. Mąkę gryczaną mieszamy z mąką kukurydzianą i wsypujemy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

KROK 2: Przygotowujemy sos i nadzienie

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Śliwki układamy miąższem do dołu na patelni. Podgrzewamy. Dodajemy miód i mieszamy. Część lekko rozpadniętych owoców przekładamy do miseczki. Resztę gotujemy, aż owoce rozpadną się całkowicie. Pod koniec smażenia sos doprawiamy cynamonem.

KROK 3: Wyrabiamy ciasto

Rozczyn mieszamy z pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

KROK 4: Formujemy pyzy

Ciasto dzielimy na 12 kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, robimy wgłębienie, nakładamy łyżeczką wystudzone kawałki śliwek i sklejamy. Gotowe kulki odkładamy na deskę lub ściereczkę posypaną mąką. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.  

KROK 5: Gotujemy pyzy na parze

Przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy sitko wyłożone ściereczką. Pyzy kładziemy na ściereczce, przykrywamy przykrywką dopasowaną do garnka. Pozostawiamy na parze na 10-12 minut.

Na talerz wykładamy sos śliwkowy i pyzy. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    76 dni temu
    "Mąkę gryczaną mieszamy z mąką kukurydzianą i wsypujemy do miski(...)"- czy chodzi o ilość "mąka gryczana – 200 g mąka kukurydziana – 100 g" podaną w przepisie ? jeśli nie, to o jaką? nie jest doprecyzowane. "KROK 3: WYRABIAMY CIASTO Rozczyn mieszamy z pozostałą ilością mąki"- jaką pozostałą ilość ? Również nie zostało to doprecyzowane. Proszę o odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    75 dni temu
    Najlepiej przygotować mieszankę mąk (gryczanej i kukurydzianej) i jej część (ok. 50 g) odłożyć, a rozczyn przygotować na 250 g połączonych mąk. Wyrabianie ciasta będzie łatwiejsze, jeśli będziemy mieli czym je podsypać, by nie kleiło się do rąk. Używamy jednak łącznie 300 g mieszanki mąk :)
  • Gość Gość
    84 dni temu
    najlepiej dac wiecej drozdzy, niz w przepisie, wtedy ciasto wyrasta bardzo ladnie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    172 dni temu
    Trzy podejścia i ciasto nigdy nie podwoiło swojej objętości. Paskudny smak, wygląd i zapach. Dodam, że na tych samych drożdżach tradycyjne pampuchy wyszły idealnie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    172 dni temu
    Mąka gryczana ma specyficzny smak i zapach. Nie każdy będzie zachwycony :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram