zobacz film Bezglutenowe pyzy ze śliwkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Przygotowujemy rozczyn

Drożdże ucieramy z miodem, aż staną się płynne. Mleko podgrzewamy do temperatury około 40°C i dodajemy do drożdży. Mąkę gryczaną mieszamy z mąką kukurydzianą i wsypujemy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy rozczyn, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

KROK 2: Przygotowujemy sos i nadzienie

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Śliwki układamy miąższem do dołu na patelni. Podgrzewamy. Dodajemy miód i mieszamy. Część lekko rozpadniętych owoców przekładamy do miseczki. Resztę gotujemy, aż owoce rozpadną się całkowicie. Pod koniec smażenia sos doprawiamy cynamonem.

KROK 3: Wyrabiamy ciasto

Rozczyn mieszamy z pozostałą ilością mąki, z roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

KROK 4: Formujemy pyzy

Ciasto dzielimy na 12 kawałków. Z każdego kawałka formujemy kulkę, robimy wgłębienie, nakładamy łyżeczką wystudzone kawałki śliwek i sklejamy. Gotowe kulki odkładamy na deskę lub ściereczkę posypaną mąką. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.  

KROK 5: Gotujemy pyzy na parze

Przygotowujemy garnek z gotującą się wodą (woda powinna cały czas się gotować na małym ogniu), na którym umieszczamy sitko wyłożone ściereczką. Pyzy kładziemy na ściereczce, przykrywamy przykrywką dopasowaną do garnka. Pozostawiamy na parze na 10-12 minut.

Na talerz wykładamy sos śliwkowy i pyzy. Dekorujemy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1079 dni temu
    Dokładnie, nie jest to sprecyzowane. Poza tym na filmie też nie jest pokazane jak się ten rozczyn robi :( Zapewne trzeba zmieszać tylko z 2 łyżki do rozczynu. Ja robiłam krok po kroku, zmieszałam całość i średnio to wyszło :((( Mąki mieszamy i wsypujemu do miski. Chyba najpierw wsypujemy i potem mieszamy, w powietrzu wymieszać ich się nie da ;) Drożdże i miód mają stać się płynne? Po dodaniu mleka, może i tak, ale bez to raczej niezbyt. Trochę pisany na kolanie ten przepis, a szkoda :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1079 dni temu
    Świeże drożdże dokładnie wymieszane z cukrem lub miodem zmieniają swoją konsystencję-upłynniają się. Oczywiście warto tutaj wykorzystać mniej skrystalizowany miód, by łatwiej było osiągnąć pożądany efekt, ale jest to jak najbardziej możliwe, również przed dodaniem mleka :) Tak przygotowane drożdże przelewamy do miski z mąkami, lekko mieszamy i odstawiamy. Drożdże zaczną pracować w bazie ciasta, dodajemy rozpuszczone masło i sól. Wyrabiamy ciasto, podsypując je niewielką ilością mąki, aż przestanie lepić się do dłoni.
  • Gość Gość
    1774 dni temu
    "Mąkę gryczaną mieszamy z mąką kukurydzianą i wsypujemy do miski(...)"- czy chodzi o ilość "mąka gryczana – 200 g mąka kukurydziana – 100 g" podaną w przepisie ? jeśli nie, to o jaką? nie jest doprecyzowane. "KROK 3: WYRABIAMY CIASTO Rozczyn mieszamy z pozostałą ilością mąki"- jaką pozostałą ilość ? Również nie zostało to doprecyzowane. Proszę o odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1774 dni temu
    Najlepiej przygotować mieszankę mąk (gryczanej i kukurydzianej) i jej część (ok. 50 g) odłożyć, a rozczyn przygotować na 250 g połączonych mąk. Wyrabianie ciasta będzie łatwiejsze, jeśli będziemy mieli czym je podsypać, by nie kleiło się do rąk. Używamy jednak łącznie 300 g mieszanki mąk :)
  • Gość Gość
    1783 dni temu
    najlepiej dac wiecej drozdzy, niz w przepisie, wtedy ciasto wyrasta bardzo ladnie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1871 dni temu
    Trzy podejścia i ciasto nigdy nie podwoiło swojej objętości. Paskudny smak, wygląd i zapach. Dodam, że na tych samych drożdżach tradycyjne pampuchy wyszły idealnie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1871 dni temu
    Mąka gryczana ma specyficzny smak i zapach. Nie każdy będzie zachwycony :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!