Figa z makiem i pampuchem

Anna Mucha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito do gotowania na parze lub gazę
  • ściereczkę
  • szprycę cukierniczą
  • okrągłą foremkę do wycinania ciasteczek

KROK 1

Pampuchy z makiem - przygotowanie maku

Suszone owoce zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy i kroimy w niewielką kostkę. Orzechy włoskie siekamy. Bakalie zalewamy połową mleka i zagotowujemy. Odstawiamy na bok, by wchłonęły resztę płynu.

Mak gotujemy do miękkości z pozostałym mlekiem (w razie potrzeby możemy dolać go więcej). Dodajemy przyprawy, miód oraz ugotowane bakalie. Gotujemy do uzyskania kleistej konsystencji. Dokładnie mieszamy z masłem. Odstawiamy do wystudzenia.

Śmietankę mieszamy z dwiema łyżeczkami cukru i odstawiamy do lodówki.

KROK 2

Pampuchy z makiem - przygotowanie drożdzy

Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Mieszamy z pozostałym cukrem oraz przesianą mąką. Wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, formujemy około 30 małych kuleczek. Układamy je na blacie oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 5-10 minut żeby wyrosły.

Z granatu wyjmujemy pestki. Świeże figi myjemy i kroimy w plastry.

Nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy sito lub gazę. Układamy na nim pampuchy, pamiętając o pozostawieniu między nimi odstępów. Parujemy pod przykryciem przez 5-7 minut żeby wyrosły. Gorące kluski nadziewamy od spodu ulubionymi powidłami. Możemy to zrobić szprycą cukierniczą lub małą łyżeczką.

KROK 3

Pampuchy z makiem - przygotowanie pampuchów

Na talerzu kładziemy foremkę do wykrajania ciastek, równomiernie wypełniamy ją masą makowo-bakaliową. Delikatnie usuwamy foremkę. Następnie nakładamy gorące kluski nadziane powidłami. Polewamy śmietanką. Dekorujemy startą skórką pomarańczy, pestkami granatu oraz plastrami świeżej figi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Wykwintne roladki rybne

Wyśmienite plastry łososia zawinięte w płaty dorsza i zapieczone z żurawiną – pyszna alternatywa dla zwyczajnych koreczków.

Wykwintne roladki rybne sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną

Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pieczony ser brie z pieczarkami

Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Pieczony ser brie z pieczarkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Świąteczne śledzie po cygańsku

Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…

Świąteczne śledzie po cygańsku sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 4:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!