Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito do gotowania na parze lub gazę
- ściereczkę
- szprycę cukierniczą
- okrągłą foremkę do wycinania ciasteczek
KROK 1
Suszone owoce zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy i kroimy w niewielką kostkę. Orzechy włoskie siekamy. Bakalie zalewamy połową mleka i zagotowujemy. Odstawiamy na bok, by wchłonęły resztę płynu.
Mak gotujemy do miękkości z pozostałym mlekiem (w razie potrzeby możemy dolać go więcej). Dodajemy przyprawy, miód oraz ugotowane bakalie. Gotujemy do uzyskania kleistej konsystencji. Dokładnie mieszamy z masłem. Odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mieszamy z dwiema łyżeczkami cukru i odstawiamy do lodówki.
KROK 2
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Mieszamy z pozostałym cukrem oraz przesianą mąką. Wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, formujemy około 30 małych kuleczek. Układamy je na blacie oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 5-10 minut żeby wyrosły.
Z granatu wyjmujemy pestki. Świeże figi myjemy i kroimy w plastry.
Nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy sito lub gazę. Układamy na nim pampuchy, pamiętając o pozostawieniu między nimi odstępów. Parujemy pod przykryciem przez 5-7 minut żeby wyrosły. Gorące kluski nadziewamy od spodu ulubionymi powidłami. Możemy to zrobić szprycą cukierniczą lub małą łyżeczką.
KROK 3
Na talerzu kładziemy foremkę do wykrajania ciastek, równomiernie wypełniamy ją masą makowo-bakaliową. Delikatnie usuwamy foremkę. Następnie nakładamy gorące kluski nadziane powidłami. Polewamy śmietanką. Dekorujemy startą skórką pomarańczy, pestkami granatu oraz plastrami świeżej figi.
Zobacz podobne
przepisy
Wykwintne roladki rybne
Wyśmienite plastry łososia zawinięte w płaty dorsza i zapieczone z żurawiną – pyszna alternatywa dla zwyczajnych koreczków.
Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.
Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.
Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Rogaliki z makiem
- Kanapka z suszonymi owocami
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Faszerowane pieczarki portobello
- Tarta z makiem
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- Konfitura żurawinowa
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Piroshki z wołowiną
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Cytryny w soli
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Sushi z banana
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)