
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito do gotowania na parze lub gazę
- ściereczkę
- szprycę cukierniczą
- okrągłą foremkę do wycinania ciasteczek
KROK 1
Suszone owoce zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy i kroimy w niewielką kostkę. Orzechy włoskie siekamy. Bakalie zalewamy połową mleka i zagotowujemy. Odstawiamy na bok, by wchłonęły resztę płynu.
Mak gotujemy do miękkości z pozostałym mlekiem (w razie potrzeby możemy dolać go więcej). Dodajemy przyprawy, miód oraz ugotowane bakalie. Gotujemy do uzyskania kleistej konsystencji. Dokładnie mieszamy z masłem. Odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mieszamy z dwiema łyżeczkami cukru i odstawiamy do lodówki.
KROK 2
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Mieszamy z pozostałym cukrem oraz przesianą mąką. Wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, formujemy około 30 małych kuleczek. Układamy je na blacie oprószonym mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 5-10 minut żeby wyrosły.
Z granatu wyjmujemy pestki. Świeże figi myjemy i kroimy w plastry.
Nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy sito lub gazę. Układamy na nim pampuchy, pamiętając o pozostawieniu między nimi odstępów. Parujemy pod przykryciem przez 5-7 minut żeby wyrosły. Gorące kluski nadziewamy od spodu ulubionymi powidłami. Możemy to zrobić szprycą cukierniczą lub małą łyżeczką.
KROK 3
Na talerzu kładziemy foremkę do wykrajania ciastek, równomiernie wypełniamy ją masą makowo-bakaliową. Delikatnie usuwamy foremkę. Następnie nakładamy gorące kluski nadziane powidłami. Polewamy śmietanką. Dekorujemy startą skórką pomarańczy, pestkami granatu oraz plastrami świeżej figi.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Risotto z kurczakiem
- Marynata do kurczaka
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Angielskie śniadanie — przepis
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Francuskie makaroniki
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)