Figi - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.

Sałatka z szynką szwarcwaldzką
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, serem camembert, figami i borówkami to pyszny pomysł na lunch do pracy lub na kolację. Sprawdź, jak łatwo przygotować to robiące wrażenie danie!

Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Fondue serowe
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!

Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Wegańska pavlova
Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!

Koktajle owocowe
Poznaj 3 przepisy na kolorowe koktajle! To świetny pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!

Lody figowe
Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!

Czy suszone figi są zdrowe?
Suszone figi mają duże wartości odżywcze. Zawierają wapń, potas i magnez, dzięki czemu wzmacniają kości, pomagają zwalczyć nadciśnienie i poprawiają koncentrację oraz pamięć, niwelując przy tym negatywne skutki stresu. Suszone figi są ponadto najbogatszym spośród wszystkich suszonych owoców źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.
Na co są dobre figi?
Figi są dobre na stres, bo zawierają dużo magnezu, który pozwala go skutecznie zredukować. Ponadto te egzotyczne owoce, dzięki swoim właściwościom i dużej zwartości wapnia, pomagają w przypadku problemów z osteoporozą. Spożywanie fig jest zalecane także przy objawach anemii, podejrzeniu hemoroidów oraz zaparciach. Gotowane w mleku figi pomogą z kolei uśmierzyć ból gardła oraz walczyć z uporczywym kaszlem.
Jak jeść figi?
Figi można jeść na wiele sposobów. Najpopularniejsze w polskiej kuchni są suszone figi, które ze względu na swój słodki smak bywają dodawane do deserów, w szczególności do różnych rodzajów ciast, znakomicie też nadają się do dekoracji tortów. Na bazie tych egzotycznych owoców przyrządza się również konfitury, marmolady czy musy, które można jeść samodzielnie jako pożywną przekąskę albo wykorzystać do przygotowania ciastek czy tartaletek. Zaskakującym, choć równie udanym połączeniem, będzie także propozycja obiadu przygotowanego z wykorzystaniem fig, które sprawią, że dania wytrawne nabiorą lekkiej słodyczy. W tym kierunku warto podążać, w szczególności przyrządzając drób, np. tajine z kurczaka lub kaczkę.
Jak jeść świeże figi?
Figi są tak aromatyczną i smaczną przekąską, że można je spożywać również na surowo. Choć w Polsce dostępność świeżych owoców figowca jest znacznie ograniczona, to jeśli nadarzy się już okazja, warto jadać je razem ze skórką. A jeśli wolimy delektować się tylko wnętrzem figi, wystarczy ją obrać lub jeść podobnie jak kiwi, wybierając miąższ ze środka za pomocą łyżeczki.
Jak obrać figę?
Figę zdecydowanie łatwiej pokroić na kawałki i wyjadać z niej miąższ łyżeczką, niż ją obierać. Skórka tych egzotycznych owoców jest bowiem tak miękka, że w praktyce trudno ją obrać nożem czy obieraczką do warzyw. Poza tym pozbywanie się skórki figi jest niepotrzebne, ponieważ w przypadku wielu przepisów ta część owocu bywa nieodłącznym składnikiem dania i często pełni rolę dekoracyjną.
Jak podać świeże figi?
Świeże figi warto podać schłodzone. Najlepiej serwować je podzielone na części, niczym pomarańcze – można je obrać lub pozostawić ze skórką. Dobrym rozwiązaniem jest także krojenie fig w plastry, które stanowią smakowity dodatek do pumpernikla albo innej kanapki. Słodki miąższ świeżych fig świetnie komponuje się z serami, np. mascarpone czy serem kozim, ale również z wędlinami, szczególnie włoskimi, jak szynka parmeńska.
Jak suszyć figi?
Suszone figi to rarytas, który dostępny jest w większości sklepów. Zawsze jednak warto spróbować własnej wersji tego przysmaku, zwłaszcza że nie jest on trudny w przygotowaniu. Aby ususzyć figi, wystarczy dysponować suszarką do owoców i warzyw lub piekarnikiem. Figi kroimy w plastry o maksymalnej grubości 5 mm i poddajemy je wstępnej obróbce, np. moczeniu lub blanszowaniu. Ważne, aby tak przetworzone owoce dobrze osuszyć, zanim włożymy je do piekarnika lub suszarki. Rozłożone pojedynczo na blaszce lub kratce, figi suszymy ok. 20 godzin w temperaturze 58°C.
Choć w polskiej kuchni faktycznie najczęściej używamy fig suszonych, to jednak trzeba przyznać, że świeże owoce tego gatunku są równie smaczne i pożywne. Szkoda, że nadal mamy tak mało okazji, żeby się o tym przekonać. W miarę możliwości sięgajmy po świeże figi i eksperymentujmy, gotując z ich użyciem.