
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Rodzynki namocz w rumie i zostaw na całą noc. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Następnie zdejmij z nich skórkę.
Przygotowanie
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy z wszystkich stron na gorącym maśle, wyjmujemy i odkładamy na bok. Cebulę obieramy, kroimy w paski. Marchew obieramy, cukinię oczyszczamy, marchew i cukinię kroimy w grube plasterki. Podsmażamy z cebulą na tłuszczu ze smażenia, obracając. Zalewamy 600 ml bulionu i zagotowujemy.
Figi kroimy na ćwiartki. Dodajemy z mięsem, migdałami i rodzynkami. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą, a następnie dusimy pod przykryciem przez 25 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tajine doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
Aromatyczny, lekko ostry gulasz inspirowany kuchnią południa Stanów Zjednoczonych. To pełne smaku danie z pewnością zaskoczy całą rodzinę!

Zobacz przepisy
na święta
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1705 dni temu
Smakuje jak rosół :C
odpowiedz
2774 dni temu
Czy figi mogą być świeże?
odpowiedz
2774 dni temu
Joanno, możesz użyć świeżych :)
2360 dni temu
Nie znalazłem fig w Lidlu :( ani rodzynek :( O Migdałach zapomniałem. Jest sens robić tego Tajina?
2356 dni temu
Figi i rodzinki nadają charakteru temu daniu :)
1829 dni temu
nie, zamykam
3727 dni temu
No właśnie chodziło mi nieużywanie alkoholu ;) dziekuje
odpowiedz
3728 dni temu
Martna, spróbuj brandy lub łagodnej whisky o owocowym aromacie. Możesz też zrezygnować z alkoholu i wymoczyć rodzynki w naparze z herbaty, a nawet w soku owocowym.
odpowiedz
3728 dni temu
Co można zastosować zamiast rumu? I będzie równie dobre ;) czekam na odpowiedź
odpowiedz
3735 dni temu
Gościu, Nasze danie inspirowane jest oryginalną potrawą kuchni marokańskiej. Masz rację, tajine to naczynie do przyrządzania potrawy o tej nazwie – jeśli je posiadasz, możesz przyrządzić je właśnie w nim. Jeśli jednak ktoś nie ma w swoich kuchennych zasobach charakterystycznego glinianego tajine, może je z powodzeniem ugotować wg naszych wskazówek.
odpowiedz
3736 dni temu
A co to ma wspólnego z tajine?
odpowiedz
3781 dni temu
wygląda to wszystko wspaniale, od jutra biorę się za robienie tych przysmaków.
odpowiedz
zobacz wszystkie