Tajine z kurczaka z figami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy z wszystkich stron na gorącym maśle, wyjmujemy i odkładamy na bok. Cebulę obieramy, kroimy w paski. Marchew obieramy, cukinię oczyszczamy, marchew i cukinię kroimy w grube plasterki. Podsmażamy z cebulą na tłuszczu ze smażenia, obracając. Zalewamy 600 ml bulionu i zagotowujemy.

Figi kroimy na ćwiartki. Dodajemy z mięsem, migdałami i rodzynkami. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą, a następnie dusimy pod przykryciem przez 25 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tajine doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Joanna Joanna
    214 dni temu
    Czy figi mogą być świeże?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    214 dni temu
    Joanno, możesz użyć świeżych :)
  • Martna Martna
    1167 dni temu
    No właśnie chodziło mi nieużywanie alkoholu ;) dziekuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1168 dni temu
    Martna, spróbuj brandy lub łagodnej whisky o owocowym aromacie. Możesz też zrezygnować z alkoholu i wymoczyć rodzynki w naparze z herbaty, a nawet w soku owocowym.

    odpowiedz

  • Martna Martna
    1168 dni temu
    Co można zastosować zamiast rumu? I będzie równie dobre ;) czekam na odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1175 dni temu
    Gościu, Nasze danie inspirowane jest oryginalną potrawą kuchni marokańskiej. Masz rację, tajine to naczynie do przyrządzania potrawy o tej nazwie – jeśli je posiadasz, możesz przyrządzić je właśnie w nim. Jeśli jednak ktoś nie ma w swoich kuchennych zasobach charakterystycznego glinianego tajine, może je z powodzeniem ugotować wg naszych wskazówek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1176 dni temu
    A co to ma wspólnego z tajine?

    odpowiedz

  • Barbara Grabowska Barbara Grabowska
    1222 dni temu
    wygląda to wszystko wspaniale, od jutra biorę się za robienie tych przysmaków.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram