Tajine z kurczaka z figami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Rodzynki namocz w rumie i zostaw na całą noc. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Następnie zdejmij z nich skórkę. 

Przygotowanie

Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy z wszystkich stron na gorącym maśle, wyjmujemy i odkładamy na bok. Cebulę obieramy, kroimy w paski. Marchew obieramy, cukinię oczyszczamy, marchew i cukinię kroimy w grube plasterki. Podsmażamy z cebulą na tłuszczu ze smażenia, obracając. Zalewamy 600 ml bulionu i zagotowujemy.

Figi kroimy na ćwiartki. Dodajemy z mięsem, migdałami i rodzynkami. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą, a następnie dusimy pod przykryciem przez 25 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tajine doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Radek Radek
    1572 dni temu
    Smakuje jak rosół :C

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    2642 dni temu
    Czy figi mogą być świeże?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2642 dni temu
    Joanno, możesz użyć świeżych :)
  • Gość Gość
    2227 dni temu
    Nie znalazłem fig w Lidlu :( ani rodzynek :( O Migdałach zapomniałem. Jest sens robić tego Tajina?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2224 dni temu
    Figi i rodzinki nadają charakteru temu daniu :)
  • Gość Gość
    1697 dni temu
    nie, zamykam
  • Martna Martna
    3595 dni temu
    No właśnie chodziło mi nieużywanie alkoholu ;) dziekuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3596 dni temu
    Martna, spróbuj brandy lub łagodnej whisky o owocowym aromacie. Możesz też zrezygnować z alkoholu i wymoczyć rodzynki w naparze z herbaty, a nawet w soku owocowym.

    odpowiedz

  • Martna Martna
    3596 dni temu
    Co można zastosować zamiast rumu? I będzie równie dobre ;) czekam na odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3603 dni temu
    Gościu, Nasze danie inspirowane jest oryginalną potrawą kuchni marokańskiej. Masz rację, tajine to naczynie do przyrządzania potrawy o tej nazwie – jeśli je posiadasz, możesz przyrządzić je właśnie w nim. Jeśli jednak ktoś nie ma w swoich kuchennych zasobach charakterystycznego glinianego tajine, może je z powodzeniem ugotować wg naszych wskazówek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3604 dni temu
    A co to ma wspólnego z tajine?

    odpowiedz

  • Barbara Grabowska Barbara Grabowska
    3649 dni temu
    wygląda to wszystko wspaniale, od jutra biorę się za robienie tych przysmaków.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!