
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Rodzynki namocz w rumie i zostaw na całą noc. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Następnie zdejmij z nich skórkę.
Przygotowanie
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy z wszystkich stron na gorącym maśle, wyjmujemy i odkładamy na bok. Cebulę obieramy, kroimy w paski. Marchew obieramy, cukinię oczyszczamy, marchew i cukinię kroimy w grube plasterki. Podsmażamy z cebulą na tłuszczu ze smażenia, obracając. Zalewamy 600 ml bulionu i zagotowujemy.
Figi kroimy na ćwiartki. Dodajemy z mięsem, migdałami i rodzynkami. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem, cynamonem i kolendrą, a następnie dusimy pod przykryciem przez 25 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej bulionu.
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tajine doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
Aromatyczny, lekko ostry gulasz inspirowany kuchnią południa Stanów Zjednoczonych. To pełne smaku danie z pewnością zaskoczy całą rodzinę!

Zobacz przepisy
na lato
- Pieczone bataty z piekarnika
- Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
- Prawdziwe souvlaki po grecku
- Makaron w sosie śmietankowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Tagliatelle z kurczakiem
- Krem z dyni
- Roladki z kurczaka ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Szare kluski
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Kurczak po tajsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1771 dni temu
Smakuje jak rosół :C
odpowiedz
2840 dni temu
Czy figi mogą być świeże?
odpowiedz
2840 dni temu
Joanno, możesz użyć świeżych :)
2426 dni temu
Nie znalazłem fig w Lidlu :( ani rodzynek :( O Migdałach zapomniałem. Jest sens robić tego Tajina?
2422 dni temu
Figi i rodzinki nadają charakteru temu daniu :)
1896 dni temu
nie, zamykam
3793 dni temu
No właśnie chodziło mi nieużywanie alkoholu ;) dziekuje
odpowiedz
3794 dni temu
Martna, spróbuj brandy lub łagodnej whisky o owocowym aromacie. Możesz też zrezygnować z alkoholu i wymoczyć rodzynki w naparze z herbaty, a nawet w soku owocowym.
odpowiedz
3794 dni temu
Co można zastosować zamiast rumu? I będzie równie dobre ;) czekam na odpowiedź
odpowiedz
3801 dni temu
Gościu, Nasze danie inspirowane jest oryginalną potrawą kuchni marokańskiej. Masz rację, tajine to naczynie do przyrządzania potrawy o tej nazwie – jeśli je posiadasz, możesz przyrządzić je właśnie w nim. Jeśli jednak ktoś nie ma w swoich kuchennych zasobach charakterystycznego glinianego tajine, może je z powodzeniem ugotować wg naszych wskazówek.
odpowiedz
3802 dni temu
A co to ma wspólnego z tajine?
odpowiedz
3848 dni temu
wygląda to wszystko wspaniale, od jutra biorę się za robienie tych przysmaków.
odpowiedz
zobacz wszystkie