![Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/38c3a4e464bb-504facd70fb9-lidl-jambalaya-z-kurczakiem-kielbasa-i-krewetkami-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- duży garnek lub żeliwną brytfannę z pokrywką
Przygotuj wcześniej:
Jeśli krewetki, których używasz, nie są przygotowane do spożycia, obierz je z pancerzy, usuń im jelita i pozbaw je ogonków.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Łodygi selera, paprykę i cebulę kroimy w dość drobną kostkę, kiełbasę w grubsze plastry, a piersi kurczaka w kostkę. Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA Z PRZYPRAWAMI
W dużym garnku lub brytfannie, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Seler, cebulę i paprykę podsmażamy przez ok. 3-4 minuty i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy drobno posiekany czosnek i pozostałe przyprawy (poza płatkami chili). Całość smażymy przez chwilę, uważając, aby czosnek się nie przypalił, i cały czas mieszając.
KROK 3: PODSMAŻAMY KURCZAKA I KIEŁBASĘ
Na patelnię dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i koncentrat pomidorowy i podsmażamy przez ok. 1 minutę.
KROK 4: GOTUJEMY JAMBALAYĘ
Do podsmażonych składników dodajemy bulion drobiowy, pomidory z puszki wraz z sosem i ryż. Całość doprawiamy płatkami chili i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek lub brytfannę pokrywką. Danie gotujemy przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu i zmięknie.
KROK 5: GOTUJEMY KREWETKI
Kiedy jambalaya będzie ugotowana, dodajemy do niej oczyszczone krewetki i gotujemy je przez ok. 3-4 minuty, aż nabiorą różowego koloru. Następnie całość mieszamy i wyłączamy palnik.
KROK 6: PODAJEMY JAMBALAYĘ
Danie podajemy ciepłe, posypane natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.
![Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/587eff111c8c-05d89f939f5d-risotto-z-grzybami-lesnymi-i-parmezanem-kuchnialidla.webp)
Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!
![Risotto z szynką i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c65941c7aea8-5f458e01497b-40277_Kuchnia_Lidla_Karol_KW06_NET_FOTO_PL_1250x700 (1).webp)
Krewetki z warzywami
Lekkie, świeże danie z krewetek i warzyw będzie idealną przekąską lub lekkim obiadem. Spróbuj, jak owoce morza smakują z limonkowym sosem!
![Krewetki z warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1b86cc15d2d5-565be6355b70-KW06_2019_Karol_Krewetki_w_imonkowej_emulsji_z_warzywami_MS_209940_RGB_OK_1250x700.webp)
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
![Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d6c405ca2e7a-13cb33216c1a-Lidl-Tortillapoziom_rgb_ok_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
13 dni temu
Robiłam ten przepis na Monsieur Couisine i nie ma tam niestety nic podsmażanego, a jak powszechnie wiadomo smażenie wydobywa przyjemny smak nie tylko z warzyw; wszystkie składniki potrawy są gotowane normalnie lub na parze. Potrawa wychodzi powiedzmy sobie smaczna, ale to taka trochę zwykła papka z krewetkami, bez „tego czegoś”.
odpowiedz