Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- duży garnek lub żeliwną brytfannę z pokrywką
Przygotuj wcześniej:
Jeśli krewetki, których używasz, nie są przygotowane do spożycia, obierz je z pancerzy, usuń im jelita i pozbaw je ogonków.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Łodygi selera, paprykę i cebulę kroimy w dość drobną kostkę, kiełbasę w grubsze plastry, a piersi kurczaka w kostkę. Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA Z PRZYPRAWAMI
W dużym garnku lub brytfannie, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Seler, cebulę i paprykę podsmażamy przez ok. 3-4 minuty i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy drobno posiekany czosnek i pozostałe przyprawy (poza płatkami chili). Całość smażymy przez chwilę, uważając, aby czosnek się nie przypalił, i cały czas mieszając.
KROK 3: PODSMAŻAMY KURCZAKA I KIEŁBASĘ
Na patelnię dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i koncentrat pomidorowy i podsmażamy przez ok. 1 minutę.
KROK 4: GOTUJEMY JAMBALAYĘ
Do podsmażonych składników dodajemy bulion drobiowy, pomidory z puszki wraz z sosem i ryż. Całość doprawiamy płatkami chili i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek lub brytfannę pokrywką. Danie gotujemy przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu i zmięknie.
KROK 5: GOTUJEMY KREWETKI
Kiedy jambalaya będzie ugotowana, dodajemy do niej oczyszczone krewetki i gotujemy je przez ok. 3-4 minuty, aż nabiorą różowego koloru. Następnie całość mieszamy i wyłączamy palnik.
KROK 6: PODAJEMY JAMBALAYĘ
Danie podajemy ciepłe, posypane natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.
Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!
Krewetki z warzywami
Lekkie, świeże danie z krewetek i warzyw będzie idealną przekąską lub lekkim obiadem. Spróbuj, jak owoce morza smakują z limonkowym sosem!
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Quiche ze szpinakiem, serem i salami
- Florentynki migdałowe
- Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
- Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Domowa kapusta kiszona
- Deser cassata alla siciliana
- Sałatka z kaszą i kabanosami
- Kolorowe donuty
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Gulasz z kaczych żołądków
- Makaron z sosem grzybowym à la boloński
- Chili sin carne con tofu
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Wielkanocna brioszka
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Antipasti
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Sum w śmietanie
- Jogurt
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
- Koncentrat bulionu wołowego
- Tosty z awokado i jajkiem
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Krem ziemniaczany
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)