Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Grzyby rozmroź zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODSMAŻAMY RYŻ I WARZYWA

Oliwę wlewamy do dużego garnka i rozgrzewamy na małym ogniu. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka wraz z ryżem. Całość smażymy przez ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy liść laurowy i polewamy całość białym winem.

KROK 2: GOTUJEMY RISOTTO

W czasie kiedy ryż z warzywami dusi się w winie, w innym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Kiedy wino się zredukuje, na patelnię wlewamy gorący bulion tak, aby całkowicie przykrył ryż. Czynność tę powtarzamy, jak tylko ryż wchłonie płyn, aż do momentu, gdy bulion się skończy.

KROK 3: SMAŻYMY GRZYBY

Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim grzyby, doprawiając je solą i pieprzem.

KROK 4: DOPRAWIAMY RISOTTO

Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie ugotowany, do garnka dodajemy ser mascarpone, ⅓ startego parmezanu i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 5: PODAJEMY RISOTTO

Gotowe risotto wykładamy na talerze, na wierzchu układamy grzyby i posypujemy pozostałym parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • DeadRaccoon DeadRaccoon
    21 dni temu
    Coś nie tak z waszym przepisem nie wyświetlają się składniki

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!