Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Grzyby rozmroź zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODSMAŻAMY RYŻ I WARZYWA
Oliwę wlewamy do dużego garnka i rozgrzewamy na małym ogniu. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka wraz z ryżem. Całość smażymy przez ok. 3-4 minuty, następnie dodajemy liść laurowy i polewamy całość białym winem.
KROK 2: GOTUJEMY RISOTTO
W czasie kiedy ryż z warzywami dusi się w winie, w innym garnku zagotowujemy bulion warzywny. Kiedy wino się zredukuje, na patelnię wlewamy gorący bulion tak, aby całkowicie przykrył ryż. Czynność tę powtarzamy, jak tylko ryż wchłonie płyn, aż do momentu, gdy bulion się skończy.
KROK 3: SMAŻYMY GRZYBY
Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim grzyby, doprawiając je solą i pieprzem.
KROK 4: DOPRAWIAMY RISOTTO
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a natkę pietruszki drobno siekamy. Kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie ugotowany, do garnka dodajemy ser mascarpone, ⅓ startego parmezanu i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY RISOTTO
Gotowe risotto wykładamy na talerze, na wierzchu układamy grzyby i posypujemy pozostałym parmezanem.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!
Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
- Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Bezglutenowe ciasto z daktylami
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Kompot truskawkowy
- Spaghetti z wołowym ragu
- Risotto z kurczakiem
- Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
- Nalewki z owoców
- Indyjska sól z przyprawami
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
- Letnia zupa jarzynowa
- Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
- Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
- Krem borówkowy z karmelem
- Potrawka z perliczki z podgrzybkami
- Galette gryczany z pomidorami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
466 dni temu
nie ma listy składników
odpowiedz
611 dni temu
Nie wyświetlają się składniki
odpowiedz
638 dni temu
Coś nie tak z waszym przepisem nie wyświetlają się składniki
odpowiedz