zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • głęboką patelnię

Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA I SZYNKĘ

Zmiażdżony (nieposiekany) czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę parmeńską pokrojoną w paski delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z gałązką rozmarynu.

Krok 2: DODAJEMY RYŻ I DOLEWAMY WINO

Dodajemy ryż, mieszamy i podgrzewamy, aż zrobi się szklisty. Dodajemy szafran, a całość zalewamy winem. Gotujemy, często mieszając, aż wino odparuje.

Krok 3: GOTUJEMY RISOTTO

Ryż zalewamy porcją bulionu i gotujemy, często mieszając. Gdy wchłonie większość płynu, dolewamy kolejne porcje wywaru i gotujemy, aż ryż będzie al dente.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory kroimy na cząstki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy grubo posiekaną bazylię i oliwę. Oprószamy pieprzem. Mieszamy.

Krok 5: ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY RISOTTO

Gdy podlejemy ryż ostatnią porcją bulionu i odparujemy część płynu, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy.

Usuwamy gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę z cytryny. Całość mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY RISOTTO

Sparzone wrzątkiem różyczki brokułu przekrawamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni z oliwą – płaską stroną do dołu. Przesmażamy z jednej strony na złoty kolor.

 

Risotto wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy porwane na mniejsze kawałki plasterki szynki parmeńskiej, pomidory z oliwą i bazylią oraz przesmażone różyczki brokułu.

Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Kuba Kuba
    3 dni temu
    2 g szafranu? Może jednak chodzi o 0,2g?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram