Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- głęboką patelnię
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA I SZYNKĘ
Zmiażdżony (nieposiekany) czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę parmeńską pokrojoną w paski delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z gałązką rozmarynu.
Krok 2: DODAJEMY RYŻ I DOLEWAMY WINO
Dodajemy ryż, mieszamy i podgrzewamy, aż zrobi się szklisty. Dodajemy szafran, a całość zalewamy winem. Gotujemy, często mieszając, aż wino odparuje.
Krok 3: GOTUJEMY RISOTTO
Ryż zalewamy porcją bulionu i gotujemy, często mieszając. Gdy wchłonie większość płynu, dolewamy kolejne porcje wywaru i gotujemy, aż ryż będzie al dente.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory kroimy na cząstki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy grubo posiekaną bazylię i oliwę. Oprószamy pieprzem. Mieszamy.
Krok 5: ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY RISOTTO
Gdy podlejemy ryż ostatnią porcją bulionu i odparujemy część płynu, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy.
Usuwamy gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę z cytryny. Całość mieszamy.
Krok 6: PODAJEMY RISOTTO
Sparzone wrzątkiem różyczki brokułu przekrawamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni z oliwą – płaską stroną do dołu. Przesmażamy z jednej strony na złoty kolor.
Risotto wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy porwane na mniejsze kawałki plasterki szynki parmeńskiej, pomidory z oliwą i bazylią oraz przesmażone różyczki brokułu.
Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Tort czekoladowo-kawowy
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Minestrone z pesto z pomidorów
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Ciasto bostońskie
- Pizza bianca z kurkami
- Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Warzywna zapiekanka z serem feta
- Pieczeń rzymska
- Kurczak duszony w piwie
- Nalewka z głogu
- Tort malinowy
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Pasta pomidorowa
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Spaghetti z wołowym ragu
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
960 dni temu
Czy wartość kaloryczna risotto milanese jest prawidłowa?
odpowiedz
959 dni temu
Tak, przy założeniu, że ilość risotto, które powstaje z wykorzystaniem tego przepisu podzielisz na 2 porcje.
1445 dni temu
Spoko. Zapomniałem jak Włosi mówią na tak ugotowane risotto. Znaczy to falujące, czy jakoś tak. Pamiętasz jak to jest po włosku? Ja zapomniałem. :( Pozdrawiam
odpowiedz
1445 dni temu
Tę "falującą" konsystencję risotto Włosi nazywają all'onda :)
1790 dni temu
Dawno nie jadłam tak pysznego dania! CUDOWNE! Jak zwykle przepis doskonały :)
odpowiedz
1790 dni temu
❤️
1796 dni temu
2 g szafranu? Może jednak chodzi o 0,2g?
odpowiedz