zobacz film Risotto alla milanese

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • głęboką patelnię

Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA I SZYNKĘ

Zmiażdżony (nieposiekany) czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę parmeńską pokrojoną w paski delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z gałązką rozmarynu.

Krok 2: DODAJEMY RYŻ I DOLEWAMY WINO

Dodajemy ryż, mieszamy i podgrzewamy, aż zrobi się szklisty. Dodajemy szafran, a całość zalewamy winem. Gotujemy, często mieszając, aż wino odparuje.

Krok 3: GOTUJEMY RISOTTO

Ryż zalewamy porcją bulionu i gotujemy, często mieszając. Gdy wchłonie większość płynu, dolewamy kolejne porcje wywaru i gotujemy, aż ryż będzie al dente.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory kroimy na cząstki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy grubo posiekaną bazylię i oliwę. Oprószamy pieprzem. Mieszamy.

Krok 5: ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY RISOTTO

Gdy podlejemy ryż ostatnią porcją bulionu i odparujemy część płynu, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy.

Usuwamy gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę z cytryny. Całość mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY RISOTTO

Sparzone wrzątkiem różyczki brokułu przekrawamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni z oliwą – płaską stroną do dołu. Przesmażamy z jednej strony na złoty kolor.

 

Risotto wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy porwane na mniejsze kawałki plasterki szynki parmeńskiej, pomidory z oliwą i bazylią oraz przesmażone różyczki brokułu.

Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gosc Gosc
    998 dni temu
    Czy wartość kaloryczna risotto milanese jest prawidłowa?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    997 dni temu
    Tak, przy założeniu, że ilość risotto, które powstaje z wykorzystaniem tego przepisu podzielisz na 2 porcje.
  • Kaszub Polak Kaszub Polak
    1483 dni temu
    Spoko. Zapomniałem jak Włosi mówią na tak ugotowane risotto. Znaczy to falujące, czy jakoś tak. Pamiętasz jak to jest po włosku? Ja zapomniałem. :( Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1482 dni temu
    Tę "falującą" konsystencję risotto Włosi nazywają all'onda :)
  • Wiktoria Wiktoria
    1828 dni temu
    Dawno nie jadłam tak pysznego dania! CUDOWNE! Jak zwykle przepis doskonały :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1828 dni temu
    ❤️
  • Kuba Kuba
    1833 dni temu
    2 g szafranu? Może jednak chodzi o 0,2g?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!