
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- głęboką patelnię
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA I SZYNKĘ
Zmiażdżony (nieposiekany) czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę parmeńską pokrojoną w paski delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z gałązką rozmarynu.
Krok 2: DODAJEMY RYŻ I DOLEWAMY WINO
Dodajemy ryż, mieszamy i podgrzewamy, aż zrobi się szklisty. Dodajemy szafran, a całość zalewamy winem. Gotujemy, często mieszając, aż wino odparuje.
Krok 3: GOTUJEMY RISOTTO
Ryż zalewamy porcją bulionu i gotujemy, często mieszając. Gdy wchłonie większość płynu, dolewamy kolejne porcje wywaru i gotujemy, aż ryż będzie al dente.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory kroimy na cząstki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy grubo posiekaną bazylię i oliwę. Oprószamy pieprzem. Mieszamy.
Krok 5: ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY RISOTTO
Gdy podlejemy ryż ostatnią porcją bulionu i odparujemy część płynu, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy.
Usuwamy gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i skórkę z cytryny. Całość mieszamy.
Krok 6: PODAJEMY RISOTTO
Sparzone wrzątkiem różyczki brokułu przekrawamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni z oliwą – płaską stroną do dołu. Przesmażamy z jednej strony na złoty kolor.
Risotto wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy porwane na mniejsze kawałki plasterki szynki parmeńskiej, pomidory z oliwą i bazylią oraz przesmażone różyczki brokułu.
Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Komentarze (5)
153 dni temu
Spoko. Zapomniałem jak Włosi mówią na tak ugotowane risotto. Znaczy to falujące, czy jakoś tak. Pamiętasz jak to jest po włosku? Ja zapomniałem. :( Pozdrawiam
odpowiedz
153 dni temu
Tę "falującą" konsystencję risotto Włosi nazywają all'onda :)
499 dni temu
Dawno nie jadłam tak pysznego dania! CUDOWNE! Jak zwykle przepis doskonały :)
odpowiedz
498 dni temu
❤️
504 dni temu
2 g szafranu? Może jednak chodzi o 0,2g?
odpowiedz
zobacz wszystkie