Dania główne - Risotto - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!
Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!
Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe to danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Połączenie kremowego ryżu z soczystymi pomidorami to duet idealny, który nigdy się nie znudzi. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować to ponadczasowe danie i to po mistrzowsku? Poniżej zdradzimy Ci przepis na wyśmienite risotto pomidorowe!
Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!
Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!
Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem zawdzięcza swoje pochodzenie kuchni Półwyspu Apenińskiego. To właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina, masła oraz sera z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jak przyrządzić pyszne risotto z kurczakiem, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni? Poznaj nasz przepis!
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kremowa kompozycja na bazie ryżu, połączona z soczystymi warzywami dostarczy ci energii na cały dzień. Jak zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów kuchni!
Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!
Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!
Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.
Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!
Risotto in bianco
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!
Jaki ryż do risotta?
Kluczową kwestią w przygotowywaniu risotta jest to, jaki ryż wybierzecie. Dlatego zastanawiając się, jakiego ryżu użyć do risotta, warto przy jego wyborze kierować się pochodzeniem potrawy. Włoski ryż do risotta, taki jak aborio czy carnaroli, gwarantuje, że przygotujecie prawdziwie włoski przysmak. A jeśli nie wiecie, jak dokładnie go przyrządzić, to sprawdźcie w przepisach Kuchni Lidla. Tam znajdziecie m.in. odpowiedź na dość popularne pytanie, a mianowicie – czy ryż do risotta powinno się gotować?
Risotto – przepisy
Klasyczne risotto, czyli risotto po mediolańsku, to danie bez żadnych dodatków, nie licząc oczywiście przypraw i odrobiny sera. Polska kuchnia uwielbia jednak modyfikować klasyczne przepisy i dlatego w rodzimej wersji przepisu na risotto znajdziecie dodatki w postaci różnego rodzaju mięsa i warzyw. Risotto wg przepisów, które znajdujecie najczęściej, będzie więc zawsze wzbogacone o inne składniki. Jeśli zastanawiacie się, z czym podawać risotto, to sprawdźcie koniecznie przepisy Kuchni Lidla. W nich znajdziecie informacje, które nie tylko wskażą Wam, z czym risotto smakuje najlepiej, ale również, ile czasu zajmuje jego przygotowanie.
Wśród najpopularniejszych odmian tego włoskiego dania znajduje się risotto z warzywami, np. z groszkiem czy z cukinią. Jeśli więc macie ochotę na taką właśnie wersję, to przepis znajdziecie poniżej:
- risotto ze szparagami: risotto szparagowe z kurczakiem
- risotto z dynią: risotto z dynią
- risotto ze szpinakiem: risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Wegetarianom Kuchnia Lidla poleca w szczególności risotto grzybowe z pieczarkami i borowikami albo w wersji na słodko risotto czekoladowo-jabłkowe. Smakosze darów leśnego runa powinni także skosztować risotta z innymi grzybami, np. z kurkami.
Tych, których niespecjalnie interesuje risotto wegetariańskie, namawiamy do spróbowania risotta z kurczakiem lub z mielonym mięsem. Oczywiście o wiele łatwiej jest znaleźć przepisy na risotto z kurczakiem i warzywami czy też pieczarkami. Jeśli macie jednak ochotę na coś bardziej wykwintnego, to dzięki przepisowi Kuchni Lidla na risotto z krewetkami i szafranem możecie również spróbować risotta z owocami morza.