Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duży rondel
- drewnianą łyżkę
- chochelkę
- deskę do krojenia
- ostry nóż
- miseczkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Umyj i sparz pomidory, a następnie obierz je ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Cebulę oraz czosnek obierz z łupiny i pokrój drobno.
KROK 2: PODSMAŻAMY RYŻ
Wrzuć ryż do rondelka i podpraż go przez 1-2 minuty na sucho, a potem dodaj oliwę. Smaż ryż, aż stanie się szklisty. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż staną się rumiane.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Powolutku dolej wino do ryżu, a następnie wymieszaj. Poczekaj, aż płyn prawie w całości wyparuje, a następnie dodaj pomidory. W osobnym naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.
KROK 4: DODAJEMY BULION
Gdy pomidory się zredukują, zacznij dodawać po chochelce bulion. Dodawaj bulion, cały czas mieszając risotto, aby się nie przypaliło. Gotuj do momentu, w którym ryż osiągnie poziom ugotowania oznaczany jako al dente.
KROK 5: WYKAŃCZAMY RISOTTO
Bazylię poszatkuj drobno i dodaj do risotto (odrobinę zostaw do ozdobienia). Na sam koniec dodaj także parmezan (ok. 80 g) oraz masło. Dopraw solą oraz pieprzem i solidnie wymieszaj, by składniki połączyły się w aksamitną masę.
KROK 6: SERWUJEMY RISOTTO
Risotto przełóż na głębokie talerze i podawaj z odrobiną startego parmezanu oraz pokrojonej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!
Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem zawdzięcza swoje pochodzenie kuchni Półwyspu Apenińskiego. To właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina, masła oraz sera z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jak przyrządzić pyszne risotto z kurczakiem, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni? Poznaj nasz przepis!
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kremowa kompozycja na bazie ryżu, połączona z soczystymi warzywami dostarczy ci energii na cały dzień. Jak zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów kuchni!
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
Risotto pomidorowe — pyszne, delikatne, sycące!
Risotto pomidorowe to danie, które swoimi korzeniami sięga jeszcze czasów antycznych. To właśnie w starożytnym Rzymie narodziło się danie znane jako risotto. Gotowano wtedy ryż w bulionie z dostępnymi składnikami, w zasadzie z każdymi, które wpadły w ręce — z grzybami, owocami morza lub upolowaną zwierzyną. Technika ta przez wieki była doskonalona przez włoskich szefów kuchni i gospodynie wiejskie, aby dziś zachwycać nasze kubki smakowe.
Żeby przyrządzić risotto z pomidorami nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych — wystarczą dobrej jakości składniki oraz cierpliwość. To właśnie spokój, opanowanie oraz miłość do dobrych składników w kuchni czyni risotto z sosem pomidorowym tak pysznym. Jak sprawić, by Twoje pomidorowe risotto było równie pyszne i sycące, co włoski oryginał? Poznaj kilka trików na ulepszone risotto w sosie pomidorowym!
Wskazówka Kuchni Lidla: jakie pomidory będą najlepsze do risotto?
Jakie pomidory będą najlepsze do risotto? Każdy z dostępnych rodzajów pomidorów pozwoli Ci uzyskać odmienny smak, konsystencję oraz aromat, dlatego nie da się odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie.
Ważne jest jednak to, aby pomidory były wysokiej jakości — jeśli chcesz zrobić risotto ze świeżymi pomidorami, wybierz się po nie na nasz Ryneczek Lidla. Wybierz soczyste pomidory śliwkowe i pomidorki koktajlowe, które dodadzą Twojemu risotto unikatowego smaku i średnio gęstej konsystencji.
Przyrządzasz risotto z pomidorami z puszki? Postaw na włoskie pomidory w formie pelati lub wyjątkowo słodkie i soczyste San Marzano. Takie pomidory pomogą Ci stworzyć bardzo gęste risotto o skondensowanym smaku. Jeśli mocno je zredukujesz i dodasz odrobinę domowej passaty, na talerzu uzyskasz risotto bardzo pomidorowe, idealne do posypania dużą ilością sera.
Uwielbiasz suszone pomidory? Risotto z suszonymi pomidorami i szparagami to istna poezja smaków. Koniecznie dodaj do nich dobre białe wino oraz świeży tymianek. Gwarantujemy, że zakochasz się w tym smaku. Jeśli zależy Ci na większej świeżości w daniu, może spróbować zmieszać ze sobą świeże i pół suszone pomidory.
Pomidorowe risotto — wersja wegańska
Jesteś na diecie wegańskiej i chciałbyś zjeść wegańskie risotto? Dziś wszystko jest możliwe! Wybierz wspaniałe wegańskie zamienniki sera dojrzewającego, które smakują równie pysznie co parmezan, a także wyjątkowe w smaku masło roślinne, które nada potrawie odpowiedniej konsystencji i aromatu.
Wegańskie risotto przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, co jego wersję z tradycyjnym serem oraz masłem. Najpierw podsmaża się ryż, dodaje się cebulę oraz czosnek oraz wino. Po redukcji dodaje się warzywny bulion i miesza się, aż wyparuje. Pod sam koniec dodaje się masło wraz z serem w wersji wegańskiej i gotowe! My polecamy dodać do risotto odrobinę tłustego mleka roślinnego lub wegańskiego mascarpone, żeby osiągnąć jeszcze gęstszą i kremową konsystencję.
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na wersję tradycyjną, czy eksperymenty z kuchnią wegańską, risotto pomidorowe z pewnością zachwyci Cię swoją prostotą i przeniesie smakiem do boskiej Italii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
- Potrawka z kurczaka
- Makaron spaghetti z jednej patelni
- Risotto z szynką i grzybami
- Placki z szynką i serem
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Risotto z cukinią
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Risotto z warzywami
- Risotto z kurczakiem
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Mątwa w białym winie
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
- Ubijany ser brie z grzankami
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Klasyczny mus czekoladowy
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Makaron w sosie śmietankowym
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Kanapka z kurczakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2 dni temu
Przepis jest dobry ale, z krok 4 jest problem bo powinien on brzmieć tak: Gdy pomidory się zredukują, zacznij dodawać po chochelce bulionu, cały czas mieszając risotto, aby się nie przypaliło. Dolewaj bulion do momentu, w którym ryż osiągnie poziom ugotowania al dente. (Chodzi o to żeby nie dodawać całego bulionu jaki jest podany w przepisie, tylko tyle żeby ryż się ugotował). Ja za pierwszym razem podałam cały i mi wyszła zupa. A jak ktoś nie ma co zrobić z pozostałym bulionem to można zrobić tak, do risotto dać kostkę rosołową i dolewać wrzątek zamiast bulionu. A i do dania starczy 30 g parmezanu, 80g to według mnie za dużo.
odpowiedz