Risotto pomidorowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • duży rondel
  • drewnianą łyżkę
  • chochelkę
  • deskę do krojenia
  • ostry nóż
  • miseczkę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Umyj i sparz pomidory, a następnie obierz je ze skórki, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Cebulę oraz czosnek obierz z łupiny i pokrój drobno.

KROK 2: PODSMAŻAMY RYŻ

Wrzuć ryż do rondelka i podpraż go przez 1-2 minuty na sucho, a potem dodaj oliwę. Smaż ryż, aż stanie się szklisty. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż staną się rumiane.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Powolutku dolej wino do ryżu, a następnie wymieszaj. Poczekaj, aż płyn prawie w całości wyparuje, a następnie dodaj pomidory. W osobnym naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.

KROK 4: DODAJEMY BULION

Gdy pomidory się zredukują, zacznij dodawać po chochelce bulion. Dodawaj bulion, cały czas mieszając risotto, aby się nie przypaliło. Gotuj do momentu, w którym ryż osiągnie poziom ugotowania oznaczany jako al dente.

KROK 5: WYKAŃCZAMY RISOTTO

Bazylię poszatkuj drobno i dodaj do risotto (odrobinę zostaw do ozdobienia). Na sam koniec dodaj także parmezan (ok. 80 g) oraz masło. Dopraw solą oraz pieprzem i solidnie wymieszaj, by składniki połączyły się w aksamitną masę.

KROK 6: SERWUJEMY RISOTTO

Risotto przełóż na głębokie talerze i podawaj z odrobiną startego parmezanu oraz pokrojonej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • jane jane
    2 dni temu
    Przepis jest dobry ale, z krok 4 jest problem bo powinien on brzmieć tak: Gdy pomidory się zredukują, zacznij dodawać po chochelce bulionu, cały czas mieszając risotto, aby się nie przypaliło. Dolewaj bulion do momentu, w którym ryż osiągnie poziom ugotowania al dente. (Chodzi o to żeby nie dodawać całego bulionu jaki jest podany w przepisie, tylko tyle żeby ryż się ugotował). Ja za pierwszym razem podałam cały i mi wyszła zupa. A jak ktoś nie ma co zrobić z pozostałym bulionem to można zrobić tak, do risotto dać kostkę rosołową i dolewać wrzątek zamiast bulionu. A i do dania starczy 30 g parmezanu, 80g to według mnie za dużo.

    odpowiedz


Risotto pomidorowe — pyszne, delikatne, sycące!

Risotto pomidorowe to danie, które swoimi korzeniami sięga jeszcze czasów antycznych. To właśnie w starożytnym Rzymie narodziło się danie znane jako risotto. Gotowano wtedy ryż w bulionie z dostępnymi składnikami, w zasadzie z każdymi, które wpadły w ręce — z grzybami, owocami morza lub upolowaną zwierzyną. Technika ta przez wieki była doskonalona przez włoskich szefów kuchni i gospodynie wiejskie, aby dziś zachwycać nasze kubki smakowe.

Żeby przyrządzić risotto z pomidorami nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych — wystarczą dobrej jakości składniki oraz cierpliwość. To właśnie spokój, opanowanie oraz miłość do dobrych składników w kuchni czyni risotto z sosem pomidorowym tak pysznym. Jak sprawić, by Twoje pomidorowe risotto było równie pyszne i sycące, co włoski oryginał? Poznaj kilka trików na ulepszone risotto w sosie pomidorowym!

Wskazówka Kuchni Lidla: jakie pomidory będą najlepsze do risotto?

Jakie pomidory będą najlepsze do risotto? Każdy z dostępnych rodzajów pomidorów pozwoli Ci uzyskać odmienny smak, konsystencję oraz aromat, dlatego nie da się odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie.

Ważne jest jednak to, aby pomidory były wysokiej jakości — jeśli chcesz zrobić risotto ze świeżymi pomidorami, wybierz się po nie na nasz Ryneczek Lidla. Wybierz soczyste pomidory śliwkowe i pomidorki koktajlowe, które dodadzą Twojemu risotto unikatowego smaku i średnio gęstej konsystencji.

Przyrządzasz risotto z pomidorami z puszki? Postaw na włoskie pomidory w formie pelati lub wyjątkowo słodkie i soczyste San Marzano. Takie pomidory pomogą Ci stworzyć bardzo gęste risotto o skondensowanym smaku. Jeśli mocno je zredukujesz i dodasz odrobinę domowej passaty, na talerzu uzyskasz risotto bardzo pomidorowe, idealne do posypania dużą ilością sera.

Uwielbiasz suszone pomidory? Risotto z suszonymi pomidorami i szparagami to istna poezja smaków. Koniecznie dodaj do nich dobre białe wino oraz świeży tymianek. Gwarantujemy, że zakochasz się w tym smaku. Jeśli zależy Ci na większej świeżości w daniu, może spróbować zmieszać ze sobą świeże i pół suszone pomidory.

Pomidorowe risotto — wersja wegańska

Jesteś na diecie wegańskiej i chciałbyś zjeść wegańskie risotto? Dziś wszystko jest możliwe! Wybierz wspaniałe wegańskie zamienniki sera dojrzewającego, które smakują równie pysznie co parmezan, a także wyjątkowe w smaku masło roślinne, które nada potrawie odpowiedniej konsystencji i aromatu.

Wegańskie risotto przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób, co jego wersję z tradycyjnym serem oraz masłem. Najpierw podsmaża się ryż, dodaje się cebulę oraz czosnek oraz wino. Po redukcji dodaje się warzywny bulion i miesza się, aż wyparuje. Pod sam koniec dodaje się masło wraz z serem w wersji wegańskiej i gotowe! My polecamy dodać do risotto odrobinę tłustego mleka roślinnego lub wegańskiego mascarpone, żeby osiągnąć jeszcze gęstszą i kremową konsystencję.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na wersję tradycyjną, czy eksperymenty z kuchnią wegańską, risotto pomidorowe z pewnością zachwyci Cię swoją prostotą i przeniesie smakiem do boskiej Italii.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!