Risotto z warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • głęboką patelnię o dużej średnicy,
  • małą patelnię,
  • mały rondelek,
  • miseczkę,
  • drewnianą łyżkę,
  • chochelkę.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i wrzuć do miseczki. Cukinię i marchewkę starannie umyj, a potem pokrój w cienkie półksiężyce. Odłóż na bok.

KROK 2: PODSMAŻAMY RYŻ

Na głęboką patelnię wrzuć ryż i pozwól mu się chwile podprażyć, po czym dodaj 20 ml oliwy i wymieszaj. Smaż tak długo, aż ryż stanie się szklisty.

KROK 3: DODAJEMY CZOSNEK I CEBULĘ

Do ryżu dodaj czosnek i cebulę. Zamieszaj i pozwól warzywom się zrumienić.

KROK 4: DODAJEMY WINO

Wlej wino do ryżu i zamieszaj. Gotuj tak długo, aż większość płynu odparuje.

KROK 5: PODSMAŻAMY RESZTĘ WARZYW

Na osobnej patelni rozgrzej 20 ml oliwy i podsmaż na niej cukinię oraz marchewkę. Przypraw odrobiną soli i pieprzu, a potem zamieszaj. Warzywa powinny smażyć się z obu stron 3-4 minuty.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W małym rondelku podgrzej bulion aż do wrzenia, a następnie chochelką zacznij dodawać go na patelnię z ryżem. Dodawaj tak porcję za porcją, cały czas mieszając. Kontynuuj ten proces, aż ryż stanie się kremowy, ale twardy w środku (al dente).

KROK 7: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Gdy ryż stanie się kleisty, dodaj parmezan (100 g) oraz masło. Całość dopraw resztą soli oraz pieprzu. Wymieszaj i gotuj przez 5-6 minut, cały czas mieszając. Masło z serem powinno nadać daniu kremową konsystencję.

KROK 8: PRZEKŁADAMY RISOTTO NA TALERZE

Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób listkami tymianku oraz odrobiną startego parmezanu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    76 dni temu
    Ile gramów cukinii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    75 dni temu
    Odpowiednia cukinia to taka ważąca ok. 350 gramów. Natomiast jeśli użyjesz mniejszej lub większej danie nadal się uda :)

Jakie warzywa można dodać do risotto? Nie tylko groszek i marchewka!

Zastanawiasz się nad tym, jakie warzywa do risotto dodać, aby smakowało jak z włoskiej restauracji? Sekretem włoskiej kuchni są świeże składniki wysokiej jakości oraz prostota. Klasyczne risotto z warzywami przyrządza się z dodatkiem groszku i marchewki, ale to tylko jedna z pysznych możliwości.

Jednym z dodatków, który często dodaje się do risotto z warzywami, są szparagi z dodatkiem świeżych ziół. Możesz zdecydować się na wersję grillowaną lub smażoną. Jeśli jesteś fanem tego warzywa, musisz koniecznie spróbować dodać je do swojego risotto. Te z kolei świetnie komponują się ze świeżo startą skórką z cytryny i odrobiną wyciśniętego soku.

Jeśli chcesz przyrządzić szybkie risotto z warzywami, powinieneś wybrać produkty, które szybko zmiękną. Pomyśl o pomidorach, bakłażanie lub cukinii. Możesz także pokusić się o wcześniejsze podsmażenie lub ugotowanie warzyw, by znacznie przyspieszyć proces przygotowywania risotto. Wcześniejszej obróbki będą wymagać brokuły, kalafior, marchew, pietruszka, papryka, a także fasolka szparagowa i bób.

Przepadasz za mocnymi smakami? Spróbuj przyrządzić risotto z pieczarkami i warzywami. Lekko leśna, grzybowa nuta doskonale skomponuje się z warzywami okopowymi i odrobiną wrzuconego do risotto pod koniec gotowania świeżego szpinaku. Jeśli risotto z warzywami i pieczarkami jest dla Ciebie zbyt mało grzybowe, wykorzystaj do tego dania nasze rodzime grzyby leśne – podgrzybki, borowiki oraz kurki sprawdzą się w tej roli znakomicie.

Jakie przyprawy do risotto z warzywami? Pamiętaj o soli, pieprzu i ziołach!

Jak zrobić idealne risotto z warzywami? Kluczem do osiągnięcia pełni smaku, aromatu i atrakcyjnego wyglądu są nie tylko świeże składniki wysokiej jakości, ale także umiejętnie dobrane przyprawy. Aby risotto z warzywami z dowolnego przepisu smakowało wybornie, należy zadbać o jego odpowiednie dosolenie oraz dodanie pieprzu.

W przepisie na risotto z warzywami nie może zabraknąć także świeżych ziół, które podkręcą smak całej potrawy. Zazwyczaj do risotto używa się bazylii, rozmarynu, tymianku lub oregano, ale bardzo często do tego dania trafia także szałwia oraz natka pietruszki.

Jakie jeszcze przyprawy pasują do risotto? W kremowym risotto z dużą ilością sera sprawdzi się gałka muszkatołowa, a w tych z dodatkiem pomidorów – także papryka. Przepadasz za ostrymi potrawami? Dodaj do swojego risotto papryczkę chili lub inną ostrą papryczkę. Uwierz nam, przyprawy sprawią, że risotto będzie pyszne, nawet z mrożonymi warzywami na patelnię!

Po co wino do risotto? Garść cennych informacji

Risotto warzywne, a także mięsne nie może powstać bez dodatku wina – ale dlaczego? Powodem ma być przede wszystkim smak. Alkohol mocno podbija smak wszystkich nut smakowych, a w zależności od zawartych w nim aromatów może dodać daniu unikatowego charakteru.

Warzywne risotto przyrządza się z dodatkiem białego wina, rzadziej czerwonego. Alkohol wpływa także na konsystencję dania i pomaga w jego emulgowaniu. W przepisie na risotto z warzywami bez mięsa wino stanowi kluczowy składnik, dzięki któremu sos staje się bogatszy w smaku, a jego konsystencja aksamitna.

Jakie wino dodawać do risotto? Przede wszystkim wytrawne lub półwytrawne – wysoka kwasowość dodaje potrawie charakteru i doskonale komponuje się z intensywnym smakiem długo dojrzewającego sera. Do risotto na bazie warzyw najlepiej sprawdzą się młodsze, białe wina o wyraźnie wyczuwalnej kwasowości i delikatnej zielnej nucie np. Verdejo lub Sauvignon Blanc.

Jeśli risotto zawiera dużo tłuszczu (np. z sera), a użyte dodatki mają intensywny smak (taki jak np. grzyby), możesz także spróbować dodać do niego młodego i rześkiego czerwonego wina. Pamiętaj jednak, że taniny zawarte w winie mogą mocno wpłynąć na smak risotto i jego odbiór.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!