Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- głęboką patelnię o dużej średnicy,
- małą patelnię,
- mały rondelek,
- miseczkę,
- drewnianą łyżkę,
- chochelkę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie drobno pokrój i wrzuć do miseczki. Cukinię i marchewkę starannie umyj, a potem pokrój w cienkie półksiężyce. Odłóż na bok.
KROK 2: PODSMAŻAMY RYŻ
Na głęboką patelnię wrzuć ryż i pozwól mu się chwile podprażyć, po czym dodaj 20 ml oliwy i wymieszaj. Smaż tak długo, aż ryż stanie się szklisty.
KROK 3: DODAJEMY CZOSNEK I CEBULĘ
Do ryżu dodaj czosnek i cebulę. Zamieszaj i pozwól warzywom się zrumienić.
KROK 4: DODAJEMY WINO
Wlej wino do ryżu i zamieszaj. Gotuj tak długo, aż większość płynu odparuje.
KROK 5: PODSMAŻAMY RESZTĘ WARZYW
Na osobnej patelni rozgrzej 20 ml oliwy i podsmaż na niej cukinię oraz marchewkę. Przypraw odrobiną soli i pieprzu, a potem zamieszaj. Warzywa powinny smażyć się z obu stron 3-4 minuty.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W małym rondelku podgrzej bulion aż do wrzenia, a następnie chochelką zacznij dodawać go na patelnię z ryżem. Dodawaj tak porcję za porcją, cały czas mieszając. Kontynuuj ten proces, aż ryż stanie się kremowy, ale twardy w środku (al dente).
KROK 7: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy ryż stanie się kleisty, dodaj parmezan (100 g) oraz masło. Całość dopraw resztą soli oraz pieprzu. Wymieszaj i gotuj przez 5-6 minut, cały czas mieszając. Masło z serem powinno nadać daniu kremową konsystencję.
KROK 8: PRZEKŁADAMY RISOTTO NA TALERZE
Gotowe risotto przełóż do głębokich talerzy i ozdób listkami tymianku oraz odrobiną startego parmezanu.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.
Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!
Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!
Jakie warzywa można dodać do risotto? Nie tylko groszek i marchewka!
Zastanawiasz się nad tym, jakie warzywa do risotto dodać, aby smakowało jak z włoskiej restauracji? Sekretem włoskiej kuchni są świeże składniki wysokiej jakości oraz prostota. Klasyczne risotto z warzywami przyrządza się z dodatkiem groszku i marchewki, ale to tylko jedna z pysznych możliwości.
Jednym z dodatków, który często dodaje się do risotto z warzywami, są szparagi z dodatkiem świeżych ziół. Możesz zdecydować się na wersję grillowaną lub smażoną. Jeśli jesteś fanem tego warzywa, musisz koniecznie spróbować dodać je do swojego risotto. Te z kolei świetnie komponują się ze świeżo startą skórką z cytryny i odrobiną wyciśniętego soku.
Jeśli chcesz przyrządzić szybkie risotto z warzywami, powinieneś wybrać produkty, które szybko zmiękną. Pomyśl o pomidorach, bakłażanie lub cukinii. Możesz także pokusić się o wcześniejsze podsmażenie lub ugotowanie warzyw, by znacznie przyspieszyć proces przygotowywania risotto. Wcześniejszej obróbki będą wymagać brokuły, kalafior, marchew, pietruszka, papryka, a także fasolka szparagowa i bób.
Przepadasz za mocnymi smakami? Spróbuj przyrządzić risotto z pieczarkami i warzywami. Lekko leśna, grzybowa nuta doskonale skomponuje się z warzywami okopowymi i odrobiną wrzuconego do risotto pod koniec gotowania świeżego szpinaku. Jeśli risotto z warzywami i pieczarkami jest dla Ciebie zbyt mało grzybowe, wykorzystaj do tego dania nasze rodzime grzyby leśne – podgrzybki, borowiki oraz kurki sprawdzą się w tej roli znakomicie.
Jakie przyprawy do risotto z warzywami? Pamiętaj o soli, pieprzu i ziołach!
Jak zrobić idealne risotto z warzywami? Kluczem do osiągnięcia pełni smaku, aromatu i atrakcyjnego wyglądu są nie tylko świeże składniki wysokiej jakości, ale także umiejętnie dobrane przyprawy. Aby risotto z warzywami z dowolnego przepisu smakowało wybornie, należy zadbać o jego odpowiednie dosolenie oraz dodanie pieprzu.
W przepisie na risotto z warzywami nie może zabraknąć także świeżych ziół, które podkręcą smak całej potrawy. Zazwyczaj do risotto używa się bazylii, rozmarynu, tymianku lub oregano, ale bardzo często do tego dania trafia także szałwia oraz natka pietruszki.
Jakie jeszcze przyprawy pasują do risotto? W kremowym risotto z dużą ilością sera sprawdzi się gałka muszkatołowa, a w tych z dodatkiem pomidorów – także papryka. Przepadasz za ostrymi potrawami? Dodaj do swojego risotto papryczkę chili lub inną ostrą papryczkę. Uwierz nam, przyprawy sprawią, że risotto będzie pyszne, nawet z mrożonymi warzywami na patelnię!
Po co wino do risotto? Garść cennych informacji
Risotto warzywne, a także mięsne nie może powstać bez dodatku wina – ale dlaczego? Powodem ma być przede wszystkim smak. Alkohol mocno podbija smak wszystkich nut smakowych, a w zależności od zawartych w nim aromatów może dodać daniu unikatowego charakteru.
Warzywne risotto przyrządza się z dodatkiem białego wina, rzadziej czerwonego. Alkohol wpływa także na konsystencję dania i pomaga w jego emulgowaniu. W przepisie na risotto z warzywami bez mięsa wino stanowi kluczowy składnik, dzięki któremu sos staje się bogatszy w smaku, a jego konsystencja aksamitna.
Jakie wino dodawać do risotto? Przede wszystkim wytrawne lub półwytrawne – wysoka kwasowość dodaje potrawie charakteru i doskonale komponuje się z intensywnym smakiem długo dojrzewającego sera. Do risotto na bazie warzyw najlepiej sprawdzą się młodsze, białe wina o wyraźnie wyczuwalnej kwasowości i delikatnej zielnej nucie np. Verdejo lub Sauvignon Blanc.
Jeśli risotto zawiera dużo tłuszczu (np. z sera), a użyte dodatki mają intensywny smak (taki jak np. grzyby), możesz także spróbować dodać do niego młodego i rześkiego czerwonego wina. Pamiętaj jednak, że taniny zawarte w winie mogą mocno wpłynąć na smak risotto i jego odbiór.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Bułeczki z serem i koperkiem
- Bananowe pancakes
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Rosół z makaronem
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Zielone chia smoothie
- Lizaki w kształcie reniferków
- Szakszuka z wołowiną
- Ravioli z dynią
- Risotto pomidorowe
- Deser lodowy z owocami
- Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
- Tort arbuzowy
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Flaki po włosku
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
- Gnocchi z kurczakiem
- Musaka z fasolą
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
212 dni temu
Ile gramów cukinii?
odpowiedz
210 dni temu
Odpowiednia cukinia to taka ważąca ok. 350 gramów. Natomiast jeśli użyjesz mniejszej lub większej danie nadal się uda :)