Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- duży garnek
- rondel
- drewnianą łyżkę
- ostry nóż
- deskę do krojenia
- patelnię
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. Cukinię pokrój, np. we wstążki (możesz użyć do tego obieraczki do warzyw) lub cienkie plasterki. Natkę posiekaj i odłóż na bok. Zetrzyj parmezan.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO RISOTTO
W dużym garnku podgrzej bulion, tak aby był ciepły przez cały czas gotowania risotto. Następnie w rondelku rozgrzej oliwę i rozpuść 15 g masła.
KROK 3: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż warzywa, aż się zeszklą.
KROK 4: DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Do warzyw dodaj ryż, a następnie podsmażaj go przez kilka minut, mieszając. Pozwól, aby ryż stał się lekko przezroczysty, a następnie dolej do niego wino i gotuj, aż się zredukuje.
KROK 5: DODAJEMY BULION
Do rondelka wlej 200 ml bulionu i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż bulion się wchłonie. Dodaj kolejne 200 ml bulionu i ponownie wymieszaj. Czynności te powtarzaj, aż ryż stanie się miękki. Zazwyczaj trwa to ok. 20 minut.
KROK 6: PODSMAŻAMY CUKINIĘ
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cukinię. Całość dopraw solą i pieprzem.
KROK 7: MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Gdy ryż będzie miękki, a cukinia odpowiednio wysmażone, dodaj je do risotta wraz z pozostałą częścią masła oraz parmezanem. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty.
KROK 8: NAKŁADAMY RISOTTO
Gotowe, kremowe risotto przełóż do głębokich talerzy i podawaj z posiekaną drobno natką pietruszki. Możesz także posypać wierzch parmezanem lub innym długo dojrzewającym serem.
Zobacz podobne
przepisy
Risotto z dynią
Przepis na pyszne risotto z dynią, podlewane białym winem i bulionem. Koniecznie wypróbuj!
Świąteczne risotto
Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!
Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.
Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!
Przepis na risotto z cukinią
Jak przygotować ryż z cukinią po włosku? Spróbuj przyrządzić risotto. To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, ale czasochłonne. Cały sekret tego pysznego dania kryje się w dobrych składnikach, powolnym gotowaniu oraz cierpliwości. Doskonałe risotto przyrządza się podczas powolnego gotowania i łączenia ze sobą składników o różnej gęstości, uzyskując danie o kremowej, gładkiej konsystencji.
Włoska kuchnia kojarzy się z prostotą, świeżością i minimalizmem, także w kwestii przypraw. Jeśli masz taką możliwość, użyj do swojego risotto świeżych ziół takich jak rozmaryn lub tymianek. Ich aromat doda całej potrawie głębi i wyniesie je na wyższy poziom. Na Ryneczku Lidla bez problemu dostaniesz świeże zioła w doniczkach, które wystarczą Ci na przyrządzenie kilku pysznych dań kuchni włoskiej.
Żeby Twój ryż z cukinią smakował tak, jak we włoskich restauracjach, koniecznie zaopatrz się w wysokiej jakości oliwę, masło, ser długo dojrzewający, wino (koniecznie wytrawne lub półwytrawne) oraz aromatyczny bulion. Postaraj się także zadbać o ryż do risotto — we Włoszech używa się do tego tylko rodzaju Arborio lub Carnaroli. Sięgnij po jeden z produktów z serii Italiamo. Wykorzystanie do tego dania innego rodzaju ryżu sprawi, że zamieni się coś na kształt dziecięcego kleiku ryżowego, a nie wykwintnego, włoskiego dania. Jeśli jednak zgromadzisz wszystkie wymienione przez nas składniki, Twój ryz z cukinią z pewnością będzie smakował obłędnie.
Przepis na risotto wegetariańskie z cukinią
Risotto wege może być równie pyszne, co wersja mięsna. Jeśli chciałbyś przyrządzić risotto warzywne, które zrobi wrażenie na wszystkich je kosztujących, zwróć uwagę na sposób obróbki warzyw oraz używane przyprawy. Odpowiednio podsmażone warzywa z dodatkiem świeżych ziół podkręcą smak dania. Nie zapominaj także o innych przyprawach takich jak sól, pieprz, papryka oraz czosnek.
Risotto wegetariańskie z cukinią rewelacyjnie smakuje z dodatkiem świeżego rozmarynu oraz tymianku. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić je także o suszone pomidory. Co innego można dodać do risotto wege? Spróbuj przygotować je z dodatkiem marchewki i zielonych szparagów — ten smak będzie śnił Ci się po nocach.
Jak podawać ryż z cukinią?
Risotto to niezwykle apetyczne danie, które poza pizzą i pastą, jest wizytówką włoskiej kuchni. Jego aksamitna, gładka konsystencja to połączenie ryżu, bulionu, wina oraz sera, ale można ją wzbogacić także o inne pyszne składniki. Jak i z czym podawać risotto?
Żeby stworzyć pyszne, zielone risotto możesz wzbogacić nasz przepis o inne zielone warzywa takie jak szparagi, bób, czy koper włoski lub seler naciowy. Im więcej warzyw dodasz do risotto, tym więcej witamin do niego przemycisz. Większa ilość warzyw sprawi, że smak risotto będzie lżejszy i bardziej świeży.
Do risotto z cukinią pasuje także aromatyczna, delikatna, biała ryba np. sandacz lub okoń, okraszona skórką z cytryny i odrobiną soku cytrynowego. Możesz także uzupełnić przepis o kurczaka.
Jak serwować risotto? We Włoskich restauracjach spotkasz się z dwoma rodzajami podawania — na płaskim talerzu lub na głębokim talerzu. W pierwszej wersji ryż układa się płasko, rozlewając go aż do samych rantów talerza. Drugi rodzaj podania wiąże się z usypaniem górki z ryżu pośrodku talerza. Każda z tych form serwowania jest równie gustowna i ciekawa. Wypróbuj obie i zobacz, która bardziej przypadła Ci do gustu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto z serem cheddar
- Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Risotto z dynią
- Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Risotto ze szparagami
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Risotto z szynką i grzybami
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Risotto z warzywami
- Risotto z kurczakiem
- Przepis na risotto z mięsem mielonym
- Risotto pomidorowe
- Kopytka z kasztanami i grzybami
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Sałatka z homara z arbuzem
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Bulion wołowy
- Krupnik z pomidorami
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Krokiety z szynką serrano
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Wegańskie florentynki
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
386 dni temu
Ile gramów cukinii?
odpowiedz
385 dni temu
W tym przepisie wykorzystujemy raczej mniejsze cukinie, także ok. 600-700 g będzie odpowiednią ilością.