Ryż arborio - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Risotto – klasyczny przepis
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!
Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe to danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Połączenie kremowego ryżu z soczystymi pomidorami to duet idealny, który nigdy się nie znudzi. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować to ponadczasowe danie i to po mistrzowsku? Poniżej zdradzimy Ci przepis na wyśmienite risotto pomidorowe!
Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!
Przepis na risotto z mięsem mielonym
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!
Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem zawdzięcza swoje pochodzenie kuchni Półwyspu Apenińskiego. To właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina, masła oraz sera z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jak przyrządzić pyszne risotto z kurczakiem, którego nie powstydziłby się włoski szef kuchni? Poznaj nasz przepis!
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kremowa kompozycja na bazie ryżu, połączona z soczystymi warzywami dostarczy ci energii na cały dzień. Jak zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów kuchni!
Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!
Risotto z cukinią
Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!
Risotto czekoladowo-jabłkowe
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!
Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!
Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!
Ryż arborio – co to jest?
Ryż arborio to włoska odmiana ryżu, która wprost idealnie sprawdza się w przypadku risotta. Dzięki dużej zawartości skrobi, zwiększającej kleistość oraz objętość jego ziaren podczas gotowania, przy jednoczesnym zachowaniu wilgotności i soczystości, ryż arborio jest polecany we wszelkich odmianach tego włoskiego specjału.
Jak wygląda ryż arborio?
Ryż arborio wygląda podobnie jak pozostałe gatunki tego zboża, ale przyglądając mu się nieco bliżej, zauważymy, że jego ziarna są lekko zaokrąglone, wręcz owalne. Niektórzy mogą je nawet określić jako pękate, jednak to właśnie dzięki takiemu kształtowi ryż arborio wchłania smak przypraw używanych do przygotowywania risotta.
Czy ryż arborio jest zdrowy?
Ryż arborio jest bogaty w węglowodany, białko, błonnik, a także w witaminy z grupy B i minerały. Z tego względu warto od czasu do czasu przyrządzić z niego danie. Ryżu arborio nie powinniśmy jednak jadać codziennie, ponieważ obecna w jego ziarnach amylopektyna, będąca głównym składnikiem skrobi, jest przyczyną podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Tę odmianę ryżu najlepiej więc traktować jako smaczne urozmaicenie tygodniowego menu.
Ile kalorii ma ryż arborio?
Przyjmuje się, że ryż to jeden z najmniej kalorycznych składników potraw. To prawda, o ile nie użyjemy zbyt wielu dodatków, które automatycznie zwiększą wartość energetyczną całego dania. Sam ryż arborio w 100 gramach po ugotowaniu ma bowiem tylko 130 kalorii.
Jak gotować ryż arborio?
W związku z tym, że ryż arborio jest przeznaczony głównie do przyrządzenia risotta, przygotowuje się go w nieco inny sposób. Gotuje się go po wcześniejszym podsmażeniu jego ziaren na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy oraz cebulą i czosnkiem. Następnie można, ale nie trzeba, dodać białe wino wytrawne i całość dusić aż do momentu odparowania płynu. Na końcu wlewamy małymi porcjami bulion, w którym ryż arborio gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu i dolewając trochę płynu w razie potrzeby.
Ryż arborio – ile wody potrzeba do gotowania?
Jeśli ryż arborio przygotowujemy z myślą o risotcie, to wodę możemy zastąpić winem i bulionem. Gdy jednak zamierzamy gotować w tradycyjny sposób, to proporcja ryżu do wody powinna wynosić 1:1,5.
Jak długo gotować ryż arborio?
Bardzo trudno dokładnie powiedzieć, jak długo gotuje się ryż arborio, którego zamierzamy użyć do przygotowania risotta. Przyjmuje się, że gotujemy go tak długo na wolnym ogniu, aż ryż będzie al dente. Jeśli natomiast gotujemy go w wodzie, to potrzebujemy około 15 minut, aby stał się miękki.
Ryż arborio – przepisy
Szukając pomysłów na dania z użyciem ryżu arborio, warto pokusić się o przygotowanie różnych wersji risotta, do którego ta odmiana ryżu nadaje się najbardziej. Warto więc spróbować sprawdzonych przepisów na:
- Risotto z pieczarkami
- Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
A jeśli najdzie Was ochota na słodki deser z ryżem arborio, to koniecznie skosztujcie kokosowego puddingu ryżowego z mango, który oczaruje swą egzotyką smaku i zapachu!
Przy tak dużej liczbie gatunków ryżu warto pokusić się o sprawdzenie właściwości każdego z nich. Ryż arborio, choć rzadziej używany w polskiej kuchni, może nam zagwarantować risotto z prawdziwego zdarzenia, jeśli tylko umiejętnie podejdziemy do sposobu jego przyrządzenia. Z Kuchnią Lidla na pewno się uda!