Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
- chochlę
Przygotuj wcześniej:
Bulion podgrzej, aby w momencie użycia był gorący. Masło przechowuj w lodówce.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ŁĄCZYMY SER Z ŻÓŁTKAMI
Ser pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego żółtka i czarny pieprz – całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: SMAŻYMY GUANCIALE
Cienkie plastry guanciale układamy na suchej, zimnej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą chrupkie. Gotowe guanciale przekładamy na ręczniki papierowe, a tłuszcz na patelni pozostawiamy.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I RYŻ
Szalotkę siekamy w niewielką kostkę i podsmażamy na tłuszczu, który pozostał po smażeniu guanciale. Kiedy się zeszkli, na patelnię dajemy ryż i całość smażymy, aż ryż będzie przezroczysty.
KROK 4: GOTUJEMY RISOTTO
Podsmażony ryż zalewamy winem, całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż płyn wyparuje. Następnie na patelnię wlewamy po 1 chochli gorącego bulionu. Ryż z bulionem cały czas mieszamy i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente, czyli przez ok. 18 minut.
WSKAZÓWKA! Możliwe, że do ugotowania ryżu nie będzie potrzebny cały 1 l bulionu.
KROK 5: ŁĄCZYMY RYŻ Z MASĄ SEROWĄ
Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę, aby delikatnie przestygł. Następnie dodajemy do niego zimne masło oraz masę z żółtek i sera. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 6: PODAJEMY RISOTTO
Gotowe risotto przekładamy na talerze i dekorujemy chrupiącymi plasterkami guanciale.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Sernik pistacjowy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)