zobacz film Pizza alla carbonara

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • kamień do pizzy
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do maksymalnej temperatury (ok. 260-300°C)
  • łopatkę do pizzy

Przygotuj wcześniej:

Ciasto wyjmij z lodówki ok. 20-30 minut przed przygotowaniem pizzy. Kamień do pizzy nagrzej w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury przez ok. 30 minut.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Gotowe ciasto delikatnie wałkujemy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Czosnek bardzo drobno siekamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Mascarpone przekładamy do miski i dodajemy do niego posiekany czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Następnie do składników dolewamy śmietankę, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do sosu możemy dodać więcej lub mniej śmietanki.

KROK 3: PIECZEMY PIZZĘ

Sos rozsmarowujemy na cieście, zostawiając ok. 2 cm suchych brzegów. Plastry guanciale rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na pizzy. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i pieczemy na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, w piekarniku rozgrzanym do jego maksymalnej temperatury (ok. 260-300°C).

KROK 4: DODAJEMY ŻÓŁTKA

Na podpieczoną pizzę dodajemy trzy żółtka i ponownie pieczemy ją na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, aby żółtka jedynie się podgrzały, ale nie ścięły.

KROK 5: PODAJEMY PIZZĘ

Bezpośrednio przed podaniem pizzę oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i ozdabiamy listkami bazylii. Danie jemy od razu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!