Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- kamień do pizzy
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do maksymalnej temperatury (ok. 260-300°C)
- łopatkę do pizzy
Przygotuj wcześniej:
Ciasto wyjmij z lodówki ok. 20-30 minut przed przygotowaniem pizzy. Kamień do pizzy nagrzej w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury przez ok. 30 minut.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Gotowe ciasto delikatnie wałkujemy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Czosnek bardzo drobno siekamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mascarpone przekładamy do miski i dodajemy do niego posiekany czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Następnie do składników dolewamy śmietankę, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do sosu możemy dodać więcej lub mniej śmietanki.
KROK 3: PIECZEMY PIZZĘ
Sos rozsmarowujemy na cieście, zostawiając ok. 2 cm suchych brzegów. Plastry guanciale rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na pizzy. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i pieczemy na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, w piekarniku rozgrzanym do jego maksymalnej temperatury (ok. 260-300°C).
KROK 4: DODAJEMY ŻÓŁTKA
Na podpieczoną pizzę dodajemy trzy żółtka i ponownie pieczemy ją na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, aby żółtka jedynie się podgrzały, ale nie ścięły.
KROK 5: PODAJEMY PIZZĘ
Bezpośrednio przed podaniem pizzę oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i ozdabiamy listkami bazylii. Danie jemy od razu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Spaghetti carbonara
- Domek z piernika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba po japońsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)