Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- kamień do pizzy
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do maksymalnej temperatury (ok. 260-300°C)
- łopatkę do pizzy
Przygotuj wcześniej:
Ciasto wyjmij z lodówki ok. 20-30 minut przed przygotowaniem pizzy. Kamień do pizzy nagrzej w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury przez ok. 30 minut.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Gotowe ciasto delikatnie wałkujemy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Czosnek bardzo drobno siekamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mascarpone przekładamy do miski i dodajemy do niego posiekany czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach parmezan. Następnie do składników dolewamy śmietankę, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby do sosu możemy dodać więcej lub mniej śmietanki.
KROK 3: PIECZEMY PIZZĘ
Sos rozsmarowujemy na cieście, zostawiając ok. 2 cm suchych brzegów. Plastry guanciale rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na pizzy. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem i pieczemy na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, w piekarniku rozgrzanym do jego maksymalnej temperatury (ok. 260-300°C).
KROK 4: DODAJEMY ŻÓŁTKA
Na podpieczoną pizzę dodajemy trzy żółtka i ponownie pieczemy ją na kamieniu do pizzy przez ok. 1,5 minuty, aby żółtka jedynie się podgrzały, ale nie ścięły.
KROK 5: PODAJEMY PIZZĘ
Bezpośrednio przed podaniem pizzę oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i ozdabiamy listkami bazylii. Danie jemy od razu.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!
Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!
Makaron alla carbonara z guanciale
Klasyka prosto ze słonecznych Włoch, czyli makaron alla carbonara z guanciale! Sprawdź, jak przygotować to znane na całym świecie danie, i zaskocz bliskich smakiem godnym restauracyjnych dań.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik staropolski
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)