zobacz film Pizza bianca z kurkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ściereczkę lub folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • blachę do pieczenia
  • wałek
  • papier do pieczenia

Krok 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE

Drożdże wyjmujemy z lodówki, by osiągnęły temperaturę otoczenia, kruszymy w miseczce. Dodajemy cukier i sól. Rozcieramy na płynną masę, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy drożdże z cukrem i ciepłą wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche – dolewamy odrobinę wody, jeśli za mokre – dosypujemy mąki.

Ciasto skrapiamy oliwą i ponownie wyrabiamy, posypując blat mąką, a następnie formujemy z ciasta kulę. Przekładamy ją do miski, oprószamy z wierzchu mąką i nakrywamy lekko zwilżoną ściereczką lub folią spożywczą.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, by podwoiło swoją objętość.

Krok 3: WYRABIAMY WYROŚNIĘTE CIASTO

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut na blacie oprószonym mąką, formujemy z niego kulę i odkładamy.

Krok 4: MARYNUJEMY KURKI I WARZYWA

Kurki płuczemy trzy razy w lekko osolonej wodzie i przekładamy do miski. Dodajemy namoczony w wodzie i odsączony z niej groszek cukrowy, oliwę oraz pieprz, mieszamy i odstawiamy.

Cukinię kroimy w cienkie plastry. Marynujemy w oliwie i pieprzu – tak jak kurki i groszek cukrowy.

Krok 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SPÓD

Piekarnik rozgrzewamy i umieszczamy w nim blachę do pieczenia.

Z wyrobionej wcześniej masy odkrawamy ok. ⅓ ciasta (resztę zamrażamy lub wykorzystujemy do przygotowania kolejnej pizzy). Ciasto rozwałkowujemy i formujemy tak, by było grubsze na brzegach. Ostrożnie przekładamy na papier do pieczenia i nadajemy mu ostateczny kształt.

Spód smarujemy śmietaną. Na ciasto wykładamy kolejno: plastry cukinii, kurki i groszek cukrowy. Całość oprószamy pieprzem. Na pizzy rozkładamy listki szałwii i porwany na kawałki ser.    

Krok 6: PIECZEMY I PODAJEMY PIZZĘ

Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę razem z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Na upieczoną pizzę wykładamy świeże listki szałwii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1885 dni temu
    Rozumiem, że proporcje w przepisie są na więcej niż jedną pizzę ? z 500 g mąki wyjdą pewnie 2 lub 3?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1885 dni temu
    Dokładnie! Karol w filmie pokazał, jak przygotować pizzę z części ciasta :)

Pizza Bianca – włoska klasyka w nowej odsłonie

Pizza zapewne kojarzy Ci się z ciągnącym się serem, pysznym ciastem oraz sosem pomidorowym. Jednak pizza Bianca nieco odbiega od znanego schematu. Otóż brakuje w niej charakterystycznego, czerwonego sosu, a zamiast niego pojawia się znakomity sos biały. We Włoszech to popularna, bardzo lubiana odsłona tradycyjnego placka. Co więcej, pizza Bianca zaskakuje wielością wariantów, dlatego właściwie każdy wybierze ten, który najbardziej przypadnie mu do gustu. Jeśli więc  „klasyczny” sos pomidorowy nieco Cię znudził, to coś dla Ciebie!

Musimy również wspomnieć o interesującej historii przepisu na pizzę Biancę. Sięga ona czasów starożytnego Rzymu, kiedy to serwowano ją z figami, serem bądź cykorią. Zwykle krojono ją na pół. Obecnie pizzę bez sosu jada się m.in. z zielonymi warzywami, takimi jak szpinak, brokuły czy szparagi. Nierzadko występuje też w połączeniu z długodojrzewającymi serami, jak również drobiem, oliwkami oraz ostrymi odmianami papryki. Z kolei w Toskanii pizza Bianca ma postać słonej focacci z oliwą i rozmaitymi dodatkami.

Pizza Bianca – o czym warto pamiętać?

Skoro wyjaśniliśmy, co to pizza Bianca, czas na wskazówki dotyczące jej wykonania. Otóż tak samo jak w przypadku innych wariacji na temat pizzy, za podstawę smakowitej kompozycji prosto ze słonecznej Italii uznaje się ciasto. To na białą pizzę z naszego przepisu powinno być lekkie, cienkie i chrupiące. To idealna baza dla składników, które na nią trafią. W oryginalnych przepisach na pizzę Biancę wykorzystuje się włoską mąkę 00, która nadaje ciastu idealną elastyczność. Wiemy jednak, że jest ona dostępna w Lidlu tylko podczas tygodni tematycznych Italiamo, dlatego w naszym przepisie polecamy Ci mąkę 550. W niewielkim stopniu odbiega ona od wariantu 00 i podobnie jak ona pozwala uzyskać perfekcyjne ciasto!

Nasz przepis to oczywiście pizza Bianca z kurkami, czyli grzybami o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku. Fantastycznie komponują się z łagodnymi, śmietanowymi tonami. Dodatkowo mają wyjątkowy aromat, któremu trudno się oprzeć. Dopasowaliśmy do nich dodatki, które podkreślają ich charakter bez niepotrzebnego przytłoczenia kompozycji. Wśród nich pojawiła się łagodna w smaku cukinia oraz groszek cukrowy.

Z czym jeszcze pizza biała zrobi wrażenie na Tobie, a także Twoich gościach? Możesz dodać do niej ulubione sery. W naszej kompozycji dobrze wypadnie parmezan, mozzarella czy ricotta.  Ponadto pizza z sosem śmietanowym dobrze smakuje z rukolą czy roszponką. Śmietanowy sos do pizzy świetnie wypadnie też w towarzystwie pomidorków koktajlowych, które dodadzą potrawie koloru. Możesz również wykorzystać pieczarki portobello oraz zielone oliwki. Przy czym zarówno pieczarki, jak i oliwki pokrój w jak najcieńsze plasterki. Nieco zaskakujący dodatek do białej pizzy to gruszka! Wystarczy zaledwie odrobina pysznego owocu, aby zupełnie odmienić jej kompozycję smaków.

Pizza Bianca – jaki sos warto przygotować?

Sos do pizzy Biancy z naszego przepisu to po prostu śmietana, np. Pilos. Prostota tego rozwiązania idzie w parze z walorami smakowymi, ponieważ to składnik, który perfekcyjnie komponuje się z pozostałymi dodatkami na pizzy. Ale pizza Bianca z sosem może też wyglądać nieco inaczej. Znakomity wybór to sos śmietanowy na pizzę – wspaniała alternatywa dla tradycyjnego sosu z pomidorów. Nada pizzy łagodny, oryginalny smak. Jeśli więc zapragniesz udoskonalić nasz przepis, wykorzystaj jedną z poniższych propozycji!

  1. Kochasz smak świeżych ziół? Wypróbuj więc sos śmietanowy z ziołami. Aby go przygotować, wymieszaj gęsty jogurt naturalny ze śmietaną lub kremowym serem w równych proporcjach. Następnie dodaj posiekane, świeże zioła, takie jak szczypiorek, koper czy natka pietruszki, a także sól, pieprz i ewentualnie odrobina soku z cytryny.
  2. Inny przepis na sos śmietanowy zakłada dodatek parmezanu. Do jego przygotowania potrzebujesz 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1/4 szklanki startego parmezanu, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę mąki pszennej, a także sól i pieprz. W małym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu, po czym dodaj posiekany czosnek i smaż go przez krótką chwilę, aż poczujesz przyjemny aromat. Następnie dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Smaż mąkę z masłem i czosnkiem przez około minutę, aby pozbyć się jej surowego smaku. Kolejny krok to stopniowe dolewanie śmietanki kremówki. Cały czas mieszaj sos, aby zapobiec powstawaniu grudek. Gotuj całość przez kilka minut, aż zgęstnieje oraz nabierze kremowej konsystencji. Dodaj starty parmezan i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. Dopraw całość solą i pieprzem. Pamiętaj, że parmezan jest dość słony, więc uważaj z solą.
  3. Pizza Bianca zachwyca też z dodatkiem sosu z serkiem mascarpone. Jak go sporządzić? Wystarczy zmieszać po łyżce serka mascarpone oraz śmietany, doprawić powstały sos solą oraz świeżo mielonym pieprzem. I gotowe!

Wymienione przepisy na sos do pizzy Bianca zaskakują prostotą wykonania. Wierzymy, że zasmakują każdemu miłośnikowi kremowych smaków! Nie obawiaj się też eksperymentować z rozmaitymi dodatkami na pizzy.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!