zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • ściereczkę lub folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
  • blachę do pieczenia
  • wałek
  • papier do pieczenia

Krok 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE

Drożdże wyjmujemy z lodówki, by osiągnęły temperaturę otoczenia, kruszymy w miseczce. Dodajemy cukier i sól. Rozcieramy na płynną masę, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy drożdże z cukrem i ciepłą wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche – dolewamy odrobinę wody, jeśli za mokre – dosypujemy mąki.

Ciasto skrapiamy oliwą i ponownie wyrabiamy, posypując blat mąką, a następnie formujemy z ciasta kulę. Przekładamy ją do miski, oprószamy z wierzchu mąką i nakrywamy lekko zwilżoną ściereczką lub folią spożywczą.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, by podwoiło swoją objętość.

Krok 3: WYRABIAMY WYROŚNIĘTE CIASTO

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut na blacie oprószonym mąką, formujemy z niego kulę i odkładamy.

Krok 4: MARYNUJEMY KURKI I WARZYWA

Kurki płuczemy trzy razy w lekko osolonej wodzie i przekładamy do miski. Dodajemy namoczony w wodzie i odsączony z niej groszek cukrowy, oliwę oraz pieprz, mieszamy i odstawiamy.

Cukinię kroimy w cienkie plastry. Marynujemy w oliwie i pieprzu – tak jak kurki i groszek cukrowy.

Krok 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SPÓD

Piekarnik rozgrzewamy i umieszczamy w nim blachę do pieczenia.

Z wyrobionej wcześniej masy odkrawamy ok. ⅓ ciasta (resztę zamrażamy lub wykorzystujemy do przygotowania kolejnej pizzy). Ciasto rozwałkowujemy i formujemy tak, by było grubsze na brzegach. Ostrożnie przekładamy na papier do pieczenia i nadajemy mu ostateczny kształt.

Spód smarujemy śmietaną. Na ciasto wykładamy kolejno: plastry cukinii, kurki i groszek cukrowy. Całość oprószamy pieprzem. Na pizzy rozkładamy listki szałwii i porwany na kawałki ser.    

Krok 6: PIECZEMY I PODAJEMY PIZZĘ

Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę razem z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Na upieczoną pizzę wykładamy świeże listki szałwii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    60 dni temu
    Rozumiem, że proporcje w przepisie są na więcej niż jedną pizzę ? z 500 g mąki wyjdą pewnie 2 lub 3?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    60 dni temu
    Dokładnie! Karol w filmie pokazał, jak przygotować pizzę z części ciasta :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram