
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ściereczkę lub folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
- blachę do pieczenia
- wałek
- papier do pieczenia
Krok 1: UPŁYNNIAMY DROŻDŻE
Drożdże wyjmujemy z lodówki, by osiągnęły temperaturę otoczenia, kruszymy w miseczce. Dodajemy cukier i sól. Rozcieramy na płynną masę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy drożdże z cukrem i ciepłą wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt suche – dolewamy odrobinę wody, jeśli za mokre – dosypujemy mąki.
Ciasto skrapiamy oliwą i ponownie wyrabiamy, posypując blat mąką, a następnie formujemy z ciasta kulę. Przekładamy ją do miski, oprószamy z wierzchu mąką i nakrywamy lekko zwilżoną ściereczką lub folią spożywczą.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, by podwoiło swoją objętość.
Krok 3: WYRABIAMY WYROŚNIĘTE CIASTO
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut na blacie oprószonym mąką, formujemy z niego kulę i odkładamy.
Krok 4: MARYNUJEMY KURKI I WARZYWA
Kurki płuczemy trzy razy w lekko osolonej wodzie i przekładamy do miski. Dodajemy namoczony w wodzie i odsączony z niej groszek cukrowy, oliwę oraz pieprz, mieszamy i odstawiamy.
Cukinię kroimy w cienkie plastry. Marynujemy w oliwie i pieprzu – tak jak kurki i groszek cukrowy.
Krok 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SPÓD
Piekarnik rozgrzewamy i umieszczamy w nim blachę do pieczenia.
Z wyrobionej wcześniej masy odkrawamy ok. ⅓ ciasta (resztę zamrażamy lub wykorzystujemy do przygotowania kolejnej pizzy). Ciasto rozwałkowujemy i formujemy tak, by było grubsze na brzegach. Ostrożnie przekładamy na papier do pieczenia i nadajemy mu ostateczny kształt.
Spód smarujemy śmietaną. Na ciasto wykładamy kolejno: plastry cukinii, kurki i groszek cukrowy. Całość oprószamy pieprzem. Na pizzy rozkładamy listki szałwii i porwany na kawałki ser.
Krok 6: PIECZEMY I PODAJEMY PIZZĘ
Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę razem z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Na upieczoną pizzę wykładamy świeże listki szałwii.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowana pizza z grilla
Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Pizza ze szparagami i jajkiem
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!

Komentarze (2)
1469 dni temu
Rozumiem, że proporcje w przepisie są na więcej niż jedną pizzę ? z 500 g mąki wyjdą pewnie 2 lub 3?
odpowiedz
1469 dni temu
Dokładnie! Karol w filmie pokazał, jak przygotować pizzę z części ciasta :)
zobacz wszystkie