Babeczki z kajmakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek
  • drewniana łyżkę
  • wałek
  • folię spożywczą
  • foremkę na 6 tartaletek

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Masło na kajmak wyciągnij z lodówki i ogrzej.

PRZYGOTOWANIE:

KAJMAK:

KROK 1: GOTUJEMY MLEKO

Mleko podgrzej w garnku wraz z dodatkiem śmietanki.

KROK 2: DODAJEMY CUKIER

Do gotującego się mleka ze śmietanką dodaj powoli cukier i całość wymieszaj.

KROK 3: GOTUJEMY SKŁADNIKI

Gotuj składniki na małym ogniu aż do uzyskania karmelowego koloru, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. W zależności od użytego naczynia zajmie to od 15 do 45 minut (np. na ceramicznej patelni kajmak zgęstnieje szybciej niż w rondelku).

KROK 4: DODAJEMY MASŁO

Gdy mleczna masa nabierze gęstszej konsystencji, dodaj masło i wymieszaj. Ponownie zagotuj całość.

KROK 5: STUDZIMY KARMEL

Zagotowany karmel ostudź w chłodnym miejscu. Możesz przełożyć go do czystego słoika lub schłodzić bezpośrednio w garnku i zużyć w całości do babeczek.

BABECZKI:

KROK 6: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Tak przygotowane suche składniki odstaw na chwilę.

KROK 7: DODAJEMY MASŁO

Do suchych składników dodaj zimne masło, a następnie delikatnie ugnieć je palcami, by wymieszać z suchymi składnikami.

KROK 8: DODAJEMY JAJKO I EKSTRAKT WANILIOWY

Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do masy. Wymieszaj dokładnie, by składniki się połączyły.

KROK 9: ZAWIJAMY CIASTO W FOLIĘ I CHŁODZIMY

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

KROK 10: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na lekko podsypanej mąką powierzchni. Ciasto powinno mieć ok. 2 cm grubości.

KROK 11: WYCINAMY CIASTO

Wycinaj foremką krążki z ciasta, a następnie wyłóż nimi formę do babeczek.

KROK 12: PIECZEMY BABECZKI

Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. W tym czasie powinny nabrać złoto-brązowego koloru.

KROK 13: NADZIEWAMY BABECZKI

Na dno każdej babeczki nałóż podgrzany wcześniej kajmak i posyp pokrojonymi kawałkami orzechów pekan. Podawaj na ciepło lub zimno, gdy kajmak delikatnie stężeje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Babeczki z kajmakiem — deser na różne okazje

Babeczki, chociaż dziś kojarzą się z nowoczesnymi cukierniczymi trendami, mają swoje korzenie w tradycyjnej kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki o tych małych, kruchych wypiekach sięgają dawnych lat, kiedy to do ciasta wrzucano wszystko to, co było pod ręką i zapiekano w formie małych, nieforemnych babeczek. Przepisy na zapiekane kruche ciasto z dodatkami wiąże się z tradycyjnymi, wiejskimi przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Babeczki w formie małych ciastek z ciasta kruchego bardzo szybko zyskały popularność wśród wszystkich klas społecznych.

Współcześnie tartaletki przyrządza się na setki różnych sposobów z różnorodnymi nadzieniami w formie kremów i nie tylko. Jednym z takich pysznych wypieków są tytułowe babeczki z kajmakiem. Kruche babeczki z kajmakiem podawane są na różne okazje, zaczynając od urodzin, poprzez chrzciny, aż po śluby. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się nimi na co dzień!

Tartaletki z kajmakiem z naszego przepisu to tylko jedna z wielu możliwości przyrządzenia tego wyjątkowego deseru. Jak przyrządzić pyszne babeczki kajmakowe? Możesz dodać kajmak do ciasta, nadziać babeczki masą kajmakową przed wypiekiem lub po ich wypieczeniu, albo przygotować krem z dodatkiem kajmaku, który ozdobi wierzch każdej babeczki. Niewątpliwą zaletą naszego przepisu na kruche babeczki kajmakowe jest jego  elastyczność — możesz dostosować recepturę do swojego gustu, bez utraty smaku czy atrakcyjnego wyglądu. Wystarczy, że przygotujesz smaczny kajmak i wypieczesz dobre foremki z kruchego ciasta — te dwa elementy dadzą Ci gwarancję udanego deseru!

Chociaż babeczki kruche z kajmakiem mogą wydawać się trudne do zrobienia, to  nieprawda! Przepis na kruche babeczki z kremem kajmakowym lub kajmakowym, ciekłym nadzieniem to  nic trudnego, bez trudu przygotujesz go w domowym zaciszu. Także wtedy, kiedy jesteś mniej doświadczony w sztuce cukierniczej. Kluczem do uzyskania idealnych babeczek jest przestrzeganie proporcji składników oraz odpowiednie zmrożenie ciasta przez jego wypieczeniem. Połączenie tych elementów sprawi, że uzyskasz idealne ciasto kruche, które zaskoczy swoją delikatnością i smakiem.

Babeczki z ciasta kruchego z kajmakiem są idealnym przykładem, jak tradycyjne przepisy mogą znaleźć swoje miejsce w nowoczesnej kuchni. Dzięki różnorodności i elastyczności w ich przygotowywaniu babeczki te mogą stać się ulubionym wypiekiem wszystkich domowników. Bez względu na to, czy są przygotowywane na specjalne okazje, czy też po prostu dla czystej przyjemności, te babeczki z pewnością zdobędą serca wszystkich miłośników słodkości.

Kruche babeczki z kajmakiem — porady i wskazówki

Co zrobić, żeby upiec idealne babeczki z masą krówkową? Zanim zabierzesz się za przygotowanie babeczek z kremem kajmakowym lub innym nadzieniem z dodatkiem kajmaku, zwróć szczególną uwagę na sam proces przygotowywania ciasta kruchego. Niezwykle istotne jest utrzymanie wszystkich składników, zwłaszcza masła, w niskiej temperaturze przed ich połączeniem. Zimne składniki pomagają w uzyskaniu kruchej tekstury ciasta. Po dodaniu płynów, ciasto powinno odpoczywać w lodówce w niskiej temperaturze — ta czynność sprawi, że ciasto będzie łatwiejsze w wyrobieniu i uzyska pożądaną strukturę.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas przygotowywania babeczek? Aby uniknąć zakalcowatego ciasta, ważne jest, aby utrzymać odpowiednią temperaturę i czas pieczenia. Piekarnik należy rozgrzać dokładnie przed umieszczeniem tartaletki w środku. Warto obserwować cały proces pieczenia, by mieć pewność, że ciasto się nie przypala.

Przygotowywanie domowego kajmaku może być przyjemną przygodą kulinarną. Do przygotowania kajmaku użyj świeżego i tłustego mleka oraz wysokiej jakości masła, by uzyskać najlepszy smak i konsystencję ciasta. Jeśli chcesz podkręcić bardziej smak kajmaku, dodaj soli podczas jego gotowania. Pamiętaj, aby gotować kajmak na małym ogniu, by nie spalić słodkiej masy.

Nie masz czasu na przygotowywanie ciasta kruchego? Masa kajmakowa świetnie sprawdzi się jako nadzienie do puszystych babeczek. Klasyczne muffinki z kajmakiem są znacznie szybsze i jeszcze prostsze w przygotowaniu — wystarczy utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę, masło i proszek do pieczenia, a następnie upiec i nadziać kajmakiem. Efekt? Szybkie, puszyste muffinki z masą krówkową, które z pewnością zachwycą smakiem i aromatem.

Tartaletki z ciasta kruchego z kajmakiem to również pole do popisu dla kreatywności w dziedzinie dekoracji. Oprócz kajmaku, do babeczek można dodać różnego rodzaju orzechy (np. tytułowe pekan, orzeszki ziemne czy włoskie) lub owoce w formie świeżej albo suszonej. Takie kruche babeczki można także przystroić aromatycznym kremem czekoladowym lub waniliowym, a wierzch posypać czekolada lub pokruszonymi ciasteczkami. Eksperymentowanie z różnymi dodatkami pozwoli dostosować tartaletki do osobistych upodobań i sprawi, że staną się one nie tylko pysznym deserem, ale również atrakcyjnym elementem wystroju stołu.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!