
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół)
- teflonowa forma do muffinek
- rękaw cukierniczy
- blender ręczny
- drewniany patyczek
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Batat w skórce umyj, przekrój na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wyznaczonego czasu sprawdź poziom upieczenia batata – jego miąższ powinien być miękki.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy
W misce łączymy banan, oliwę i cukier trzcinowy. Blendujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy odcedzony pomidor. Mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA
Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.
KROK 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Guacamole
- Sernik pistacjowy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Piernik świąteczny
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)