zobacz film Wegańskie muffinki czekoladowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół)
  • teflonowa forma do muffinek
  • rękaw cukierniczy
  • blender ręczny
  • drewniany patyczek
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Batat w skórce umyj, przekrój na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wyznaczonego czasu sprawdź poziom upieczenia batata – jego miąższ powinien być miękki.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy

W misce łączymy banan, oliwę i cukier trzcinowy. Blendujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy odcedzony pomidor. Mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY MUFFINY

Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA

Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.

KROK 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!