
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół)
- teflonowa forma do muffinek
- rękaw cukierniczy
- blender ręczny
- drewniany patyczek
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Batat w skórce umyj, przekrój na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wyznaczonego czasu sprawdź poziom upieczenia batata – jego miąższ powinien być miękki.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy
W misce łączymy banan, oliwę i cukier trzcinowy. Blendujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy odcedzony pomidor. Mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA
Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.
KROK 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki brownie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Zobacz przepisy
na lato
- Sałatka z zupek chińskich
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Marynata do karkówki
- Carpaccio z buraka
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Mac and cheese na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)