Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół)
- teflonowa forma do muffinek
- rękaw cukierniczy
- blender ręczny
- drewniany patyczek
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Batat w skórce umyj, przekrój na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upływie wyznaczonego czasu sprawdź poziom upieczenia batata – jego miąższ powinien być miękki.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy
W misce łączymy banan, oliwę i cukier trzcinowy. Blendujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy odcedzony pomidor. Mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.
KROK 4: PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA
Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.
KROK 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki brownie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!
Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!
Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!
Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Brownie z espresso i wiśnią
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Wegańskie makaroniki
- Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Szparagi z szynką parmeńską
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Lizaki bezowe
- Dip z ciecierzycy
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Hiszpańska pizza
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Sos z suszonych grzybów
- Kaczka z chrupiącą skórką
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)