
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- formę do muffinów
- papierowe papilotki do muffinów
Krok 1: Łączymy sypkie składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę miksujemy, oba rodzaje mąki przesiewamy. W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki.
Krok 2: Łączymy mokre składniki
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy w dużej misce ze wszystkimi mokrymi składnikami oprócz wiśni i mieszamy, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy wiśnie i ponownie mieszamy.
Krok 3: Pieczemy muffinki
Składniki mokre dodajemy do sypkich i dokładnie mieszamy. W formie do muffinów umieszczamy papierowe papilotki. Masę rozkładamy do papilotek do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem muffinek sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone.
Krok 4: Przygotowujemy polewę
W garnku zagotowujemy śmietankę. Czekoladę miksujemy i dodajemy do śmietanki. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, i odstawiamy na około 15 minut. Wystudzone muffiny polewamy czekoladą i dekorujemy orzechami włoskimi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przekąski sylwestrowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto marchewkowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
875 dni temu
pyszne muffinki i polecam je wszystkim
Odpowiedz
1652 dni temu
Moje wyszły dosyć suche, ale to chyba zasługa maki kukurydzianej. Nie zmienia to faktu ze w smaku są ciekawe.
Odpowiedz
2311 dni temu
Czekoladę
Odpowiedz
2545 dni temu
Zamiast ksylitolu chciałabym zastosować cukier trzcinowy. Jaka będzie jego proporcja? :)
Odpowiedz
2543 dni temu
Ksylitol można stosować wymiennie z cukrem. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-cukier-w-wypiekach
2752 dni temu
Hmm mala nieścisłość - jogurtu mają być 4 łyżki jak na filmiku czy 400 ml ? bo to dość znacząca różnica? :)
Odpowiedz
2752 dni temu
Daria chwilkę później mówi w filmie, że dodała więcej jogurtu, łącznie właśnie 400 ml :)