zobacz film Muffiny jaglane na dwa sposoby

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • dwie formy do muffinek (małą i dużą)
  • piekarnik rozgrzany do 170°C (180°C bez termoobiegu)
  • rękaw cukierniczy

Krok 1: Mieszamy składniki

Podsmażamy warzywa

Nektarynki myjemy i osuszamy, kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Zasypujemy cukrem. Smażymy, mieszając, aż do odparowania i zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia.

Do dużej miski wbijamy jaja, lekko ubijamy, stopniowo dodajemy cukier – nadal ubijając. Dodajemy płatki kaszy jaglanej, mieszamy rózgą. Przesianą mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy na przemian z maślanką. Całość energicznie mieszamy aż do połączenia. Na końcu dolewamy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 5-10 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie połowy.

 

Krok 2: Dodajemy owoce do ciasta

Przygotowujemy paprykową salsę

Czekolady kroimy w drobną kostkę. Do jednej części ciasta dodajemy umyte borówki i czekoladę mleczną. Do drugiej części dodajemy białą czekoladę i smażone, wystudzone nektarynki.

Wszystkie składniki kruszonki łączymy razem i zagniatamy palcami.

 

 

Krok 3: Ciasto przelewamy do foremek

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Ciasto z borówkami przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do małych form do muffinek, wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Uderzamy formą o deskę, by ciasto ładnie się rozlało. Ciasto posypujemy kruszonką.

Analogicznie postępujemy z drugą partią ciasta, wykorzystując dużą formę do muffinów.

Muffiny wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165-170°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu). Przez 25 minut pieczemy muffiny małe, natomiast 35 minut – muffiny duże.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2980 dni temu
    W składnikach po lewej strony wypisana jest ilość użytej mąki. Do muffinów używamy 450 g mąki typu 450. Natomiast do kruszonki 50 g.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2980 dni temu
    Czy ktoś już wie ile tej mąki ma być???

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2980 dni temu
    przy szybkim czytaniu wygląda jakby tam był tyko typ :-) bez gramów, starość nie radość, pozdrawiam
  • Gość Gość
    2984 dni temu
    Bardzo proszę o podanie ilości mąki. Z góry dziękuję.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2984 dni temu
    Drogi Gościu, składniki są podane po lewej stronie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!