Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dwie formy do muffinek (małą i dużą)
- piekarnik rozgrzany do 170°C (180°C bez termoobiegu)
- rękaw cukierniczy
Krok 1: Mieszamy składniki
Nektarynki myjemy i osuszamy, kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy na rozgrzaną patelnię. Zasypujemy cukrem. Smażymy, mieszając, aż do odparowania i zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski wbijamy jaja, lekko ubijamy, stopniowo dodajemy cukier – nadal ubijając. Dodajemy płatki kaszy jaglanej, mieszamy rózgą. Przesianą mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy na przemian z maślanką. Całość energicznie mieszamy aż do połączenia. Na końcu dolewamy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 5-10 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie połowy.
Krok 2: Dodajemy owoce do ciasta
Czekolady kroimy w drobną kostkę. Do jednej części ciasta dodajemy umyte borówki i czekoladę mleczną. Do drugiej części dodajemy białą czekoladę i smażone, wystudzone nektarynki.
Wszystkie składniki kruszonki łączymy razem i zagniatamy palcami.
Krok 3: Ciasto przelewamy do foremek
Ciasto z borówkami przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do małych form do muffinek, wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Uderzamy formą o deskę, by ciasto ładnie się rozlało. Ciasto posypujemy kruszonką.
Analogicznie postępujemy z drugą partią ciasta, wykorzystując dużą formę do muffinów.
Muffiny wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165-170°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu). Przez 25 minut pieczemy muffiny małe, natomiast 35 minut – muffiny duże.
Zobacz podobne
przepisy
Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.
Chlebowe „muffiny” wytrawne
Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!
Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3001 dni temu
W składnikach po lewej strony wypisana jest ilość użytej mąki. Do muffinów używamy 450 g mąki typu 450. Natomiast do kruszonki 50 g.
odpowiedz
3001 dni temu
Czy ktoś już wie ile tej mąki ma być???
odpowiedz
3001 dni temu
przy szybkim czytaniu wygląda jakby tam był tyko typ :-) bez gramów, starość nie radość, pozdrawiam
3005 dni temu
Bardzo proszę o podanie ilości mąki. Z góry dziękuję.
odpowiedz
3004 dni temu
Drogi Gościu, składniki są podane po lewej stronie!