zobacz film

Jak zastąpić cukier w wypiekach?

Cukier – ciężko sobie bez niego wyobrazić poranną kawę czy herbatę, a tym bardziej słodkie desery! Jednak nie musisz zawsze sięgać po biały cukier. Kinga Paruzel pokaże Ci, jak zastąpić go w przepisach – zarówno płynnymi zamiennikami, jak i tymi sypkimi.

Płynne zamienniki cukru

Płynne substancje nadają wypiekom inną konsystencję, smak i kolor. Jeśli zdecydujesz się właśnie na ten zamiennik, pamiętaj, aby zmienić proporcje mokrych składników.

  • Syrop klonowy

Ciemne syropy mają bardziej intensywny smak i nadają się do pieczenia, natomiast jasnych lepiej używać do już przygotowanych naleśników lub innych deserów.

Zamiast szklanki białego cukru użyj ¾ szklanki syropu klonowego. Jednocześnie pamiętaj, aby na każdą porcję syropu zmniejszyć ilość płynnych składników w przepisie o 3 łyżki.

  • Miód pszczeli

Miodu najlepiej używać w deserach, których nie poddajesz obróbce cieplnej, gdyż traci on swoje właściwości w temperaturze powyżej 40°C.

Zamiast szklanki białego cukru użyj ¾ szklanki miodu. Jednocześnie pamiętaj, aby na każdą porcję miodu zmniejszyć ilość płynnych składników w przepisie o 3 łyżki.

  • Syrop z agawy

Zamiast szklanki białego cukru użyj ⅔ szklanki syropu z agawy. Jednocześnie zmniejsz ilość płynów w przepisie o ¼ oraz obniż temperaturę w piekarniku o 25°C.

Sypkie zamienniki cukru

  • Cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy ma lekko karmelowy posmak i doskonale komponuje się z wanilią i cynamonem. Sprawdzi się w każdym przepisie.

Zamiast szklanki cukru białego użyj szklanki cukru trzcinowego.

  • Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych i biszkoptu. W innych wypiekach, deserach i napojach sprawdzi się świetnie.

Zamiast szklanki cukru białego użyj szklanki ksylitolu.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram