Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Jak zastąpić cukier w wypiekach?
Cukier – ciężko sobie bez niego wyobrazić poranną kawę czy herbatę, a tym bardziej słodkie desery! Jednak nie musisz zawsze sięgać po biały cukier. Kinga Paruzel pokaże Ci, jak zastąpić go w przepisach – zarówno płynnymi zamiennikami, jak i tymi sypkimi.
Płynne zamienniki cukru
Płynne substancje nadają wypiekom inną konsystencję, smak i kolor. Jeśli zdecydujesz się właśnie na ten zamiennik, pamiętaj, aby zmienić proporcje mokrych składników.
- Syrop klonowy
Ciemne syropy mają bardziej intensywny smak i nadają się do pieczenia, natomiast jasnych lepiej używać do już przygotowanych naleśników lub innych deserów.
Zamiast szklanki białego cukru użyj ¾ szklanki syropu klonowego. Jednocześnie pamiętaj, aby na każdą porcję syropu zmniejszyć ilość płynnych składników w przepisie o 3 łyżki.
- Miód pszczeli
Miodu najlepiej używać w deserach, których nie poddajesz obróbce cieplnej, gdyż traci on swoje właściwości w temperaturze powyżej 40°C.
Zamiast szklanki białego cukru użyj ¾ szklanki miodu. Jednocześnie pamiętaj, aby na każdą porcję miodu zmniejszyć ilość płynnych składników w przepisie o 3 łyżki.
- Syrop z agawy
Zamiast szklanki białego cukru użyj ⅔ szklanki syropu z agawy. Jednocześnie zmniejsz ilość płynów w przepisie o ¼ oraz obniż temperaturę w piekarniku o 25°C.
Sypkie zamienniki cukru
- Cukier trzcinowy
Cukier trzcinowy ma lekko karmelowy posmak i doskonale komponuje się z wanilią i cynamonem. Sprawdzi się w każdym przepisie.
Zamiast szklanki cukru białego użyj szklanki cukru trzcinowego.
- Ksylitol, czyli cukier brzozowy
Ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych i biszkoptu. W innych wypiekach, deserach i napojach sprawdzi się świetnie.
Zamiast szklanki cukru białego użyj szklanki ksylitolu.
Trwa ładowanie komentarzy