Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- formę do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę w kawałkach. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy kolejno powidła, mleko i na końcu jajko. Dokładnie mieszamy i łączymy z sypkimi składnikami. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do formy do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 17-22 minuty. Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Łączymy składniki ganaszu
Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy miód oraz cynamon. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę deserową, a po chwili pokruszoną czekoladę mleczną. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Krok 3: Dekorujemy babeczki
Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Krem szprycujemy na wystudzone babeczki. Babeczki dekorujemy orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!
Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!
Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.
Kruche tarty z groszkiem
Wyśmienita wytrawna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Idealna na drugie śniadanie, doskonała na przyjęcie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Bożonarodzeniowa babka piernikowa
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Puszysty omlet z owocami
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Kruche zajączki maślane
- 3 sposoby na lunchbox
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Lasagne jabłkowe
- Karmelowy sernik z rosą
- Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
- Lekki deser wiśniowy
- Bombki z piernika
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Spaghetti z wołowym ragu
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Kotleciki jagnięce
- Cevapcici z ryżem w pomidorach
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Bezalkoholowy ajerkoniak
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
- Wegetariańskie maki sushi
- Domowe majonezy smakowe
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
37 dni temu
Bardzo smaczne mocno czekoladowe muffinki. Dodałam zmieszany dżem mirabelkowy i malinowy dla przełamania słodkiego smaku i wyszły pyszne.
odpowiedz
2547 dni temu
dyniowe the best!!!
odpowiedz