
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rękaw cukierniczy
- formę do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
W dużej misce łączymy wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy czekoladę w kawałkach. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy kolejno powidła, mleko i na końcu jajko. Dokładnie mieszamy i łączymy z sypkimi składnikami. Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy kakao. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy do formy do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 17-22 minuty. Upieczone babeczki odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Łączymy składniki ganaszu
Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy miód oraz cynamon. Całość zagotowujemy. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę deserową, a po chwili pokruszoną czekoladę mleczną. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Krok 3: Dekorujemy babeczki
Ganasz przekładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Krem szprycujemy na wystudzone babeczki. Babeczki dekorujemy orzechami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
294 dni temu
Fajny przepis, aczkolwiek nie wiem jakim cudem wychodzi z tego 24 porcje :) z moimi mini foremkami wyszły ledwo 22 - co prawda to akurat zaleta bo sa bardzo intensywne w smaku wiec takie mniejsze porcje są jak znalazł. Dodam nastepnym razem na pewno wiecej kwaśnego dżemu/konfitury/powideł do przełamania.
Odpowiedz
364 dni temu
Bardzo smaczne mocno czekoladowe muffinki. Dodałam zmieszany dżem mirabelkowy i malinowy dla przełamania słodkiego smaku i wyszły pyszne.
Odpowiedz
2874 dni temu
dyniowe the best!!!
Odpowiedz