Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia muffinek lub silnikownie foremki do babeczek
- mikser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Formę do muffinek smarujemy oliwą (silikonowych foremek nie trzeba smarować).
KROK 2: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Czekoladę 70% łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI
W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao i sól. Odstawiamy na bok. Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem przez około 5 minut, aż będą puszyste i kremowe. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy masę czekoladową. Wyłączamy mikser i dodajemy mieszankę suchych składników. Wszystko energicznie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, do momentu połączenia się składników (nie należy mieszać zbyt długo).
KROK 4: PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wypełniając ją do około ¾ wysokości. Do każdej muffinki wkładamy kostkę czekolady 46%. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. UWAGA! Nie trzymamy babeczek zbyt długo w piekarniku, ponieważ to spowoduje ich wysuszenie. Wyjmujemy muffiny z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie
Tradycyjne czy wegańskie? Wybierz swój sposób na walentynkowe muffiny i przygotuj je z wykorzystaniem niebanalnego składnika – pomidorów czekoladowych!
Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!
Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!
Muffiny jabłkowe z karmelem
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gwiazdki Czar
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Minitorciki czekoladowe z owocami
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
- Kokosowa panna cotta
- Placuszki roti ze schabem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Proste wegańskie brownie z malinami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Bulion rybny
- Smoothie z borówek, mango i awokado
- Zupa taco
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Dwa sposoby na ciasto milionera
- Brownie z czekoladowymi kulkami
- Greckie pierożki z serem graviera
- Szaszłyki z krewetek po azjatycku
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Surówka z kalarepy
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Jabłkowe tacos
- Domowe ogórki małosolne
- Herbata myśliwska
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Regionalna kartoflanka
- Mazurek królewski
- Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
696 dni temu
Świetny przepis. Robiłam pierwszy raz i wyszły cudownie. Polecam.
odpowiedz