zobacz film Muffiny z czekoladą: klasyczne i wegańskie

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

SERDUSZKOWE MUFFINY Z KONFITURĄ Z POMIDORÓW CZEKOLADOWYCH

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
  • rózgę kuchenną
  • silikonowe foremki w kształcie serduszek
  • 2 rękawy cukiernicze
  • 2 kornety z papieru do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny
  • sito o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ POMIDOROWĄ

Cukier karmelizujemy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy nasionka z laski wanilii.

Gotujemy na małym ogniu, do zredukowania płynu. Gdy konfitura zgęstnieje, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy. Blendujemy, a następnie przecieramy konfturę przez sito.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy konfiturę z pomidorów, a następnie masło. Ganasz mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.

Krok 3: UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota i przekładamy do miski. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę, kakao, posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mleko i przetartą konfiturę z pomidorów czekoladowych. Dokładnie mieszamy.

Krok 4: PIECZEMY MUFFINY

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do silikonowych foremek w kształcie serduszek (do ¾ ich wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z TEMPEROWANEJ CZEKOLADY

Czekoladę temperujemy i przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Na czysty arkusz papieru do pieczenia szprycujemy ozdoby, które oprószamy pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów. Odkładamy do całkowitego zestalenia się czekolady.

Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY

Serduszkowe muffiny wyjmujemy z foremek. By móc je stabilnie ustawić, odcinamy spody.

Do drugiego rękawa cukierniczego przekładamy ganasz i szprycujemy go, tworząc ozdobne rożki na wierzchu muffinów.

Do drugiego kornetu przekładamy konfiturę z pomidorów i dekorujemy nią muffiny. Na wierzchu układamy świeże maliny i ozdoby z temperowanej czekolady.

 

FIT I WEGAŃSKIE MUFFINKI CZEKOLADOWE

 

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół)
  • teflonowa forma do muffinek
  • rękaw cukierniczy
  • blender ręczny
  • drewniany patyczek
  • sitko o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy

W misce łączymy banan, oliwę i cukier trzcinowy. Blendujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy odcedzony pomidor. Mieszamy.

Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.

Krok 4: PIECZEMY MUFFINY

Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA

Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.

Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    850 dni temu
    Wegańskie z mlekiem i jajkami? To raczej wegetariańskie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    849 dni temu
    Na tej stronie są dwa przepisy. Pierwszy, na klasyczne muffinki czekoladowe, który zawiera mleko i jajka i w związku z tym jest wegetariański, oraz drugi na ich wegańską wersję. Jeśli chcesz przygotować muffinki bez produktów odzwierzęcych, proponujemy zerknąć na ten drugi przepis :)
  • Gość Gość
    1705 dni temu
    Mi te duety się bardzo podobają. Z pewnością zjem i przygotuje mufinki #kuchnialidl

    odpowiedz

  • Hejhomuffinyfit Hejhomuffinyfit
    1706 dni temu
    Hej, opis wykonania muffin fit jest taki sam jak muffinek serduszek. Proszę o sposób wykonania fit muffin, składniki są inne.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!