Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SERDUSZKOWE MUFFINY Z KONFITURĄ Z POMIDORÓW CZEKOLADOWYCH
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
- rózgę kuchenną
- silikonowe foremki w kształcie serduszek
- 2 rękawy cukiernicze
- 2 kornety z papieru do pieczenia
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny
- sito o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ POMIDOROWĄ
Cukier karmelizujemy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy nasionka z laski wanilii.
Gotujemy na małym ogniu, do zredukowania płynu. Gdy konfitura zgęstnieje, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy. Blendujemy, a następnie przecieramy konfturę przez sito.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy konfiturę z pomidorów, a następnie masło. Ganasz mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
Krok 3: UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota i przekładamy do miski. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę, kakao, posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mleko i przetartą konfiturę z pomidorów czekoladowych. Dokładnie mieszamy.
Krok 4: PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do silikonowych foremek w kształcie serduszek (do ¾ ich wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z TEMPEROWANEJ CZEKOLADY
Czekoladę temperujemy i przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Na czysty arkusz papieru do pieczenia szprycujemy ozdoby, które oprószamy pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów. Odkładamy do całkowitego zestalenia się czekolady.
Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY
Serduszkowe muffiny wyjmujemy z foremek. By móc je stabilnie ustawić, odcinamy spody.
Do drugiego rękawa cukierniczego przekładamy ganasz i szprycujemy go, tworząc ozdobne rożki na wierzchu muffinów.
Do drugiego kornetu przekładamy konfiturę z pomidorów i dekorujemy nią muffiny. Na wierzchu układamy świeże maliny i ozdoby z temperowanej czekolady.
FIT I WEGAŃSKIE MUFFINKI CZEKOLADOWE
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół)
- teflonowa forma do muffinek
- rękaw cukierniczy
- blender ręczny
- drewniany patyczek
- sitko o drobnych oczkach
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy
W misce łączymy banan, oliwę i cukier trzcinowy. Blendujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy odcedzony pomidor. Mieszamy.
Krok 3: ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.
Krok 4: PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA
Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.
Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni kwas chlebowy? Sięgnij po przepis Pawła na czekoladowe muffinki!
3 przepisy na babeczki z kubka
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!
Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!
Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik krakowski
- Domek z piernika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
912 dni temu
Wegańskie z mlekiem i jajkami? To raczej wegetariańskie :)
odpowiedz
911 dni temu
Na tej stronie są dwa przepisy. Pierwszy, na klasyczne muffinki czekoladowe, który zawiera mleko i jajka i w związku z tym jest wegetariański, oraz drugi na ich wegańską wersję. Jeśli chcesz przygotować muffinki bez produktów odzwierzęcych, proponujemy zerknąć na ten drugi przepis :)
1766 dni temu
Mi te duety się bardzo podobają. Z pewnością zjem i przygotuje mufinki #kuchnialidl
odpowiedz
1768 dni temu
Hej, opis wykonania muffin fit jest taki sam jak muffinek serduszek. Proszę o sposób wykonania fit muffin, składniki są inne.
odpowiedz