zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ:

  • mikrofalówkę
  • filiżanki

Baza ciasta na 2 filiżanki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i wrzucamy do miski. Mieszamy składniki i dodajemy jajko, miękkie masło i mleko. Całość mieszamy rózgą.

Babeczki orzechowe

Do bazy ciasta dodajemy 1 łyżkę pasty orzechowej. 2 łyżki orzechów laskowych siekamy. Połowę dodajemy do ciasta i mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy.

Babeczki kawowe

Do bazy ciasta dodajemy espresso. Mieszamy łopatką. Wypełniamy filiżanki do połowy.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy.

Babeczki czekoladowe

Do bazy ciasta dodajemy 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady i 1 łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy. Wierzch dekorujemy kremem czekoladowo-orzechowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • xd xd
    166 dni temu
    masakra, nie poleca

    odpowiedz

  • Ania Ania
    256 dni temu
    Polecam z białą czekoladą

    odpowiedz

  • Maria Maria
    256 dni temu
    Nie wyglądają tak jak na filmie, szklanka w mikrofali prawie piękneła, smak takie 2 na 10 więc nie polecam

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    300 dni temu
    Robiłam trzy razy i trzy razy mi nie wyszły. Szkoda. Przepis wydaje się być bardzo prosty, przygotowanie też, ale finał to ........klapa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    299 dni temu
    Agnieszko, a co konkretnie nie wychodziło?
  • Agnieszka Agnieszka
    297 dni temu
    Wyszły twarde i zbite.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    296 dni temu
    A miałaś ustawioną prawidłową moc mikrofalówki? Babeczki najlepsze i najdelikatniejsze są od razu po przygotowaniu. Należy je jeść na ciepło i nie dopuścić do całkowitego wystygnięcia.
  • Magdalena Magdalena
    262 dni temu
    Bardzo smaczne. Robiłam po raz pierwszy i wyszły puszyste i mięciutkie:) Skusiłam się na czekoladowe.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram