zobacz film 3 przepisy na babeczki z kubka

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikrofalówkę
  • filiżanki

Baza ciasta na 2 filiżanki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i wrzucamy do miski. Mieszamy składniki i dodajemy jajko, miękkie masło i mleko. Całość mieszamy rózgą.

Babeczki orzechowe

Do bazy ciasta dodajemy 1 łyżkę pasty orzechowej. 2 łyżki orzechów laskowych siekamy. Połowę dodajemy do ciasta i mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy.

Babeczki kawowe

Do bazy ciasta dodajemy espresso. Mieszamy łopatką. Wypełniamy filiżanki do połowy.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy.

Babeczki czekoladowe

Do bazy ciasta dodajemy 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady i 1 łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy. Wierzch dekorujemy kremem czekoladowo-orzechowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Gość Gość
    28 dni temu
    Aha. Zrobiłem nie patrząc w komentarze. Jak zwykle coś pomieszane bo tak jak innym wyszedł mi zakalec.

    odpowiedz

  • Maja i Amelka Maja i Amelka
    641 dni temu
    Chcielibyśmy zgłosić negatywny komentarz ponieważ zrobiliśmy wszystko co trzeba a wyszedł zakalec.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    700 dni temu
    Wyszło smaczne, ile jedna ma kalorii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    697 dni temu
    Niestety ten przepis nie ma przygotowanej tabeli wartości odżywczych. Jeśli masz chęć wypróbować przepis na klasyczne babeczki pieczone w piecu, w którym podane są wartości odżywcze, polecamy ten: https://kuchnialidla.pl/babeczki-jogurtowe-z-owocami
  • Gość Gość
    733 dni temu
    Okropne :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    831 dni temu
    Wyszedł totalny zakalec

    odpowiedz

  • Maja i Amelka Maja i Amelka
    641 dni temu
    Masz racje
  • Gość Gość
    848 dni temu
    Nie polecam śmierci jajem z masłem i wyglada jak glut

    odpowiedz

  • Gość Gość
    931 dni temu
    Powiem tak. Nie jestem laikiem jezeli chodzi o gotowanie czy pieczenie. Lubie bardzi piec i gotowac. Przypomnialo mi sie, ze sto lat temu w liceum robilam sobie wieczorami wlasnie takie babeczki bo mialam tylko na wyposazeniu mikrofalowke. Robilam je na rozne sposoby ale nie pamietalam jak je robila. Wpisalam w wyszukiwarke temat i wyswietlila mi sie strona Lidla. Stwierdzialm, ze to pewniak i sprobowalam. Po pierwsze zdziwilam sie, ze przepis jest na jedno jajko a dwa kubeczki bo zawsze robilam taka porcje na jedna babeczke. Nastepnie to maslo...Ani wstepnie nie roztopione...niby miekkie ale OK. No i juz wiedzialam, ze bedzie nie halo bo przepisy pt lyzka tego i lyzka tamtego nie za dobrze sie koncza. Choc wlasnie tak robilam wczesniej czyli wszystko wychodzilo bez odmierzania na wadze kuchennej brnelam dalej. Jak zobaczylam, ze kucharz wrzuca do miski nie lyzki maki tylko kopy to juz wiedzialam, ze nic z tego nie wyjdzie. Do tego na filmie widac, ze kucharz wrzuca cukier puder a w przepisie nie ma takiej informacji. Wiec wyszedl z tego glut bardzo luzny, z niepolaczonym wyczuwalnym cukrem i grudkami masla, ktore w naturany sposob sie z masa nie polaczyly. Dosypywalam wiec maki i mieszalam dalej ale wyszlo mi 7 lyzek maki nie 4 i masa jest slaba. Generalnie powinno byc latwo i przyjemnie a wyszlo zle i strata skaldnikow.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1193 dni temu
    Bardzo fajnie wyszło! Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1272 dni temu
    Olropne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1321 dni temu
    Nie polecam te babeczki wyszły bez smaku i ciasto wyszło byle jakie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1324 dni temu
    jak 20 min? dodanie składników max 10 min a pieczenie w mikrofali 4 - 5 min więc max 14 - 15 a nie 20!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1323 dni temu
    Podany czas jest czasem szacunkowym ;) Niektórzy będą go potrzebować nieco mniej, inni nieco więcej.
  • Ktoś Ktoś
    1381 dni temu
    Nie wiem co się stało ale moja babeczka byla wklęsła,miała jakies dziurki, i nawet w 10% nie przypominała tej babeczki na filmie. Bardzo się zawiodłam. Chociaż wiem co mogło pójść źle.... może... produkty lidla mają.... jakąś.... MAGICZNĄ WŁAŚCIWOŚĆ? Nie wiem czemu w przepisie bylo napisane ze czas przygotowania to 20 minut skoro żeby wymieszac mąke, mleko, jajko, troche masła to wystarczą 3 minuty, a żeby upiec; 4 Z komentarzy wynika ze nie tylko ja mialam taki problem... ehh

    odpowiedz

  • xd xd
    1645 dni temu
    masakra, nie poleca

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1405 dni temu
    Fakt
  • Ania Ania
    1734 dni temu
    Polecam z białą czekoladą

    odpowiedz

  • Maria Maria
    1734 dni temu
    Nie wyglądają tak jak na filmie, szklanka w mikrofali prawie piękneła, smak takie 2 na 10 więc nie polecam

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1778 dni temu
    Robiłam trzy razy i trzy razy mi nie wyszły. Szkoda. Przepis wydaje się być bardzo prosty, przygotowanie też, ale finał to ........klapa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1778 dni temu
    Agnieszko, a co konkretnie nie wychodziło?
  • Agnieszka Agnieszka
    1775 dni temu
    Wyszły twarde i zbite.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1775 dni temu
    A miałaś ustawioną prawidłową moc mikrofalówki? Babeczki najlepsze i najdelikatniejsze są od razu po przygotowaniu. Należy je jeść na ciepło i nie dopuścić do całkowitego wystygnięcia.
  • Magdalena Magdalena
    1740 dni temu
    Bardzo smaczne. Robiłam po raz pierwszy i wyszły puszyste i mięciutkie:) Skusiłam się na czekoladowe.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!