Babeczka z mikrofali na 3 sposoby

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikrofalówkę
  • filiżanki

Baza ciasta na 2 filiżanki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i wrzucamy do miski. Mieszamy składniki i dodajemy jajko, miękkie masło i mleko. Całość mieszamy rózgą.

Babeczki orzechowe

Do bazy ciasta dodajemy 1 łyżkę pasty orzechowej. 2 łyżki orzechów laskowych siekamy. Połowę dodajemy do ciasta i mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy.

Babeczki kawowe

Do bazy ciasta dodajemy espresso. Mieszamy łopatką. Wypełniamy filiżanki do połowy.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy.

Babeczki czekoladowe

Do bazy ciasta dodajemy 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady i 1 łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy. Wierzch dekorujemy kremem czekoladowo-orzechowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • M M
    254 dni temu
    Ja zrobiłam trochę modyfikując przepis, bo chciałam tylko jedną porcję i wyszło super :) dałam połowę składników, tylko jajko całe i rozpuściłam sobie masło i cukier (nie mialam pudru) w ciepłym mleku. Dałam pół łyżki kakao i łyżkę nutelli :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    259 dni temu
    Zrobiłam wersję z masłem orzechowym i kawałkami gorzkiej czekolady, wyszło naprawdę smaczne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    302 dni temu
    Aha. Zrobiłem nie patrząc w komentarze. Jak zwykle coś pomieszane bo tak jak innym wyszedł mi zakalec.

    odpowiedz

  • Maja i Amelka Maja i Amelka
    915 dni temu
    Chcielibyśmy zgłosić negatywny komentarz ponieważ zrobiliśmy wszystko co trzeba a wyszedł zakalec.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    974 dni temu
    Wyszło smaczne, ile jedna ma kalorii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    970 dni temu
    Niestety ten przepis nie ma przygotowanej tabeli wartości odżywczych. Jeśli masz chęć wypróbować przepis na klasyczne babeczki pieczone w piecu, w którym podane są wartości odżywcze, polecamy ten: https://kuchnialidla.pl/babeczki-jogurtowe-z-owocami
  • Gość Gość
    1007 dni temu
    Okropne :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1105 dni temu
    Wyszedł totalny zakalec

    odpowiedz

  • Maja i Amelka Maja i Amelka
    915 dni temu
    Masz racje
  • Gość Gość
    1122 dni temu
    Nie polecam śmierci jajem z masłem i wyglada jak glut

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1205 dni temu
    Powiem tak. Nie jestem laikiem jezeli chodzi o gotowanie czy pieczenie. Lubie bardzi piec i gotowac. Przypomnialo mi sie, ze sto lat temu w liceum robilam sobie wieczorami wlasnie takie babeczki bo mialam tylko na wyposazeniu mikrofalowke. Robilam je na rozne sposoby ale nie pamietalam jak je robila. Wpisalam w wyszukiwarke temat i wyswietlila mi sie strona Lidla. Stwierdzialm, ze to pewniak i sprobowalam. Po pierwsze zdziwilam sie, ze przepis jest na jedno jajko a dwa kubeczki bo zawsze robilam taka porcje na jedna babeczke. Nastepnie to maslo...Ani wstepnie nie roztopione...niby miekkie ale OK. No i juz wiedzialam, ze bedzie nie halo bo przepisy pt lyzka tego i lyzka tamtego nie za dobrze sie koncza. Choc wlasnie tak robilam wczesniej czyli wszystko wychodzilo bez odmierzania na wadze kuchennej brnelam dalej. Jak zobaczylam, ze kucharz wrzuca do miski nie lyzki maki tylko kopy to juz wiedzialam, ze nic z tego nie wyjdzie. Do tego na filmie widac, ze kucharz wrzuca cukier puder a w przepisie nie ma takiej informacji. Wiec wyszedl z tego glut bardzo luzny, z niepolaczonym wyczuwalnym cukrem i grudkami masla, ktore w naturany sposob sie z masa nie polaczyly. Dosypywalam wiec maki i mieszalam dalej ale wyszlo mi 7 lyzek maki nie 4 i masa jest slaba. Generalnie powinno byc latwo i przyjemnie a wyszlo zle i strata skaldnikow.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1467 dni temu
    Bardzo fajnie wyszło! Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1546 dni temu
    Olropne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1595 dni temu
    Nie polecam te babeczki wyszły bez smaku i ciasto wyszło byle jakie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1597 dni temu
    jak 20 min? dodanie składników max 10 min a pieczenie w mikrofali 4 - 5 min więc max 14 - 15 a nie 20!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1597 dni temu
    Podany czas jest czasem szacunkowym ;) Niektórzy będą go potrzebować nieco mniej, inni nieco więcej.
  • Ktoś Ktoś
    1654 dni temu
    Nie wiem co się stało ale moja babeczka byla wklęsła,miała jakies dziurki, i nawet w 10% nie przypominała tej babeczki na filmie. Bardzo się zawiodłam. Chociaż wiem co mogło pójść źle.... może... produkty lidla mają.... jakąś.... MAGICZNĄ WŁAŚCIWOŚĆ? Nie wiem czemu w przepisie bylo napisane ze czas przygotowania to 20 minut skoro żeby wymieszac mąke, mleko, jajko, troche masła to wystarczą 3 minuty, a żeby upiec; 4 Z komentarzy wynika ze nie tylko ja mialam taki problem... ehh

    odpowiedz

  • xd xd
    1918 dni temu
    masakra, nie poleca

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1679 dni temu
    Fakt
  • Ania Ania
    2008 dni temu
    Polecam z białą czekoladą

    odpowiedz

  • Maria Maria
    2008 dni temu
    Nie wyglądają tak jak na filmie, szklanka w mikrofali prawie piękneła, smak takie 2 na 10 więc nie polecam

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    2052 dni temu
    Robiłam trzy razy i trzy razy mi nie wyszły. Szkoda. Przepis wydaje się być bardzo prosty, przygotowanie też, ale finał to ........klapa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2051 dni temu
    Agnieszko, a co konkretnie nie wychodziło?
  • Agnieszka Agnieszka
    2049 dni temu
    Wyszły twarde i zbite.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2048 dni temu
    A miałaś ustawioną prawidłową moc mikrofalówki? Babeczki najlepsze i najdelikatniejsze są od razu po przygotowaniu. Należy je jeść na ciepło i nie dopuścić do całkowitego wystygnięcia.
  • Magdalena Magdalena
    2014 dni temu
    Bardzo smaczne. Robiłam po raz pierwszy i wyszły puszyste i mięciutkie:) Skusiłam się na czekoladowe.

zobacz wszystkie


Kto z nas nie miał ochoty na coś słodkiego, ale brakowało czasu lub energii na przygotowanie pełnowymiarowego deseru? Na szczęście istnieją proste rozwiązania, które zadowolą każdego spragnionego słodkości na już. Jednym z nich jest babeczka z mikrofali - ekspresowy wypiek przygotowany w zaledwie kilka minut. To idealne rozwiązanie, gdy dopada nas nagła ochota na coś słodkiego, a lodówka świeci pustkami lub po prostu nie mamy ochoty na skomplikowane kulinarne wyzwania.

Ciasto z mikrofali to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Przedstawiamy Ci trzy różne warianty babeczki w kubku, które możesz przygotować w swojej mikrofalówce. Klasyczną wersję czekoladową, aromatyczną kawową oraz bogatą w smaku orzechową. Każda z nich jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczna. Odkryj z nami magię szybkiego pieczenia w mikrofalówce i przekonaj się, że nawet najkrótszy czas przygotowania może dać wspaniałe rezultaty!

Babeczka w kubku z mikrofali - jak to właściwie działa?

Zastanawiasz się, jak to możliwe, że w zaledwie kilka minut możesz cieszyć się puszystym wypiekiem? Fenomen babeczki w kubku w mikrofali opiera się na zasadzie działania samej mikrofalówki. Urządzenie to emituje mikrofale, które powodują wibrację cząsteczek wody zawartych w produktach spożywczych. Wibracje te generują ciepło, które równomiernie rozprzestrzenia się w całym cieście, powodując jego szybkie "pieczenie".

Tradycyjne pieczenie w piekarniku to proces, który wymaga nagrzania dużej przestrzeni, a następnie powolnego przekazywania ciepła do ciasta - od zewnątrz do wewnątrz. W przypadku ciasta w mikrofali ciepło generowane jest natychmiast i jednocześnie w całej objętości. To właśnie dlatego babeczka z kubeczka może być gotowa w zaledwie 3-4 minuty, podczas gdy tradycyjne babeczki wymagają 20-30 minut pieczenia. Pamiętaj, by nie wypełniać naczynia więcej niż do połowy, ponieważ ciasto z mikrofali w kubku podczas pieczenia znacznie zwiększa swoją objętość.

Warto też wiedzieć, że moce mikrofalówek mogą się różnić, dlatego pierwszy raz przygotowując babeczkę w mikrofali, obserwuj proces pieczenia. Możesz zacząć od krótszego czasu (np. 2 minuty) i stopniowo wydłużać, aż osiągniesz idealną konsystencję.

Przepis na ciasto w mikrofali - baza dla wszystkich smaków

Podstawą każdej udanej babeczki z mikrofali jest odpowiednio przygotowana baza ciasta. To właśnie od niej zależy, czy twój ekspresowy deser będzie puszysty i wilgotny, czy też suchy i gumowaty. Na szczęście przygotowanie dobrej bazy jest banalnie proste i wymaga zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.

Bazowe ciasto w kubku w mikrofali składa się z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, jajka, masła i mleka. Opcjonalnie możesz dodać wanilię dla aromatu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, co zapewni lepsze połączenie i jednolitą konsystencję ciasta. Szczególnie ważne jest, by masło było miękkie - wtedy łatwiej je rozmieszasz z pozostałymi składnikami.

Proces przygotowania jest niezwykle prosty. Wystarczy wymieszać suche składniki w misce, potem dodać mokre i dokładnie wszystko połączyć. Konsystencja powinna przypominać tradycyjne ciasto na babeczki - gęste, ale lejące się. Jeśli wydaje Ci się zbyt gęste, możesz dodać odrobinę więcej mleka. Jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, dosyp trochę więcej mąki.Proporcje zaprezentowane przez Pawła Małeckiego wystarczą na przygotowanie dwóch filiżanek babeczki w kubeczku. Jeśli chcesz zrobić jednorazowo więcej babeczek, ten przepis na ciasto w kubku w mikrofali najlepiej jest zwiększać proporcjonalnie - wszystkie składniki mnożymy przez dwa, trzy itd.

Ciasto czekoladowe z mikrofali - klasyk w nowej odsłonie

Kto nie kocha czekolady? Ciasto czekoladowe z mikrofali to prawdziwy hit wśród szybkich deserów. Jest intensywne w smaku, wilgotne i zaspokaja nawet najbardziej wymagające czekoladowe zachcianki. Co więcej, przygotowanie tego deseru zajmuje dosłownie kilka minut, więc jest idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych łasuchów.

By przygotować babeczkę w kubku z mikrofali w wersji czekoladowej, do bazowego ciasta dodajemy posiekaną gorzką czekoladę oraz łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Te dwa składniki sprawią, że ciasto nabierze głębokiego, intensywnego smaku i wilgotnej konsystencji. Możesz również dodać szczyptę cynamonu, który wspaniale podkreśla smak czekolady.

Sekret idealnego brownie w kubku tkwi w czasie pieczenia. Jeśli lubisz bardziej wilgotne, "mokre" ciasto, skróć czas o 30 sekund. Jeśli natomiast wolisz bardziej zbite i "wypieczone" ciastko z mikrofali, możesz wydłużyć czas o kilkanaście sekund. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić, bo ciasto może stać się suche i gumowate.

Po upieczeniu czekoladowe muffiny możesz udekorować dodatkową porcją kremu czekoladowo-orzechowego, który pod wpływem ciepła ciasta delikatnie się rozpuści, tworząc apetyczny sos. Możesz też posypać je odrobiną posiekanej czekolady, która się rozpuści, tworząc chrupiącą skorupkę na wierzchu. A dla prawdziwych łasuchów - dodaj kulkę lodów waniliowych, które wspaniale kontrastują z ciepłym, czekoladowym ciastem.

Jeśli zależy Ci na bardziej intensywnym smaku czekolady, możesz zamienić część mąki na kakao. Zazwyczaj 1 łyżka kakao w zamian za 1 łyżkę mąki daje świetne rezultaty. Murzynek z mikrofali przygotowany w ten sposób będzie jeszcze bardziej czekoladowy i aromatyczny.

Babeczka w mikrofali - warianty kawowy i orzechowy

Choć czekoladowa babeczka z kubeczka to prawdziwy hit, warto eksperymentować także z innymi smakami. Dwa równie pyszne warianty to wersja kawowa oraz orzechowa. Każda z nich ma swój unikalny charakter i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla miłośników kawy, muffinka z mikrofali w wersji kawowej będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. By ją przygotować, do bazowego ciasta dodajemy 20 ml mocnego espresso. Kawa nie tylko nadaje ciastu wspaniały aromat, ale także sprawia, że jest ono bardziej wilgotne. Jeśli nie masz ekspresu do kawy, możesz użyć mocnej kawy rozpuszczalnej - wystarczy 1 łyżeczka rozpuszczona w 20 ml gorącej wody.

Kawowe ciasto w mikrofali wspaniale komponuje się z dodatkami takimi jak biała czekolada czy orzechy. Możesz dodać do ciasta posiekaną białą czekoladę, która stworzy kremowe, słodkie kieszonki kontrastujące z głębokim smakiem kawy. Alternatywnie, posiekane orzechy dodadzą przyjemnej chrupkości.

Babeczkę w kubku z mikrofali w wersji kawowej możesz po upieczeniu udekorować bitą śmietaną i posypać kakao, tworząc miniaturową wersję klasycznego deseru cappuccino. Możesz też dodać kulkę lodów kawowych, które wzmocnią kawowy smak i stworzą interesujący kontrast temperatur.

Dla tych, którzy preferują bardziej wyraziste smaki, babeczka w mikrofali w wersji orzechowej będzie idealnym wyborem. By ją przygotować, do bazowego ciasta dodajemy łyżkę pasty orzechowej oraz posiekane orzechy laskowe. Możesz również użyć innych orzechów, takich jak włoskie, pekan czy migdały - wszystko zależy od twoich preferencji.

Po upieczeniu babeczka w kubeczku w wersji orzechowej może być udekorowana dodatkową porcją posiekanych orzechów lub kropelką miodu. Możesz też dodać odrobinę soli morskiej na wierzch, co może wydawać się dziwne, ale sól wspaniale podkreśla smak orzechów i tworzy interesujący kontrast ze słodkim ciastem.

Szybkie ciasto z mikrofali - triki i wskazówki

Przygotowanie babeczki z mikrofali to banalnie prosty proces, ale kilka trików może sprawić, że twoje ekspresowe wypieki będą jeszcze lepsze. Do pieczenia najlepiej sprawdzają się kubki ceramiczne lub porcelanowe o grubszych ściankach. Unikaj naczyń metalowych lub z metalicznymi zdobieniami. Dla większości przepisów na szybkie ciasto w mikrofali optymalna moc pieczenia to 600-700 W. Jeśli twoja mikrofalówka ma większą moc, skróć czas pieczenia, który standardowo wynosi 3-4 minuty.

Chcesz przygotować ciasto bez jajka lub mleka? Możesz przygotować ciasto z mikrofali bez jajka zastępując je musem jabłkowym, jogurtem lub bananem. Ciasto z mikrofali bez mleka możesz przygotować używając mleka roślinnego.

Po wyjęciu z mikrofalówki, pozwól babeczce w kubeczku odpocząć przez minutę. Ciasto będzie dalej się dopiekać pod wpływem własnego ciepła. Prosto z mikrofalówki jest też bardzo gorące! Łatwo się poparzyć.

Ciasto w kubku w mikrofali - wariacje

Podstawowy przepis na ciasto z mikrofali to tylko początek kulinarnej przygody. Możliwości modyfikacji są praktycznie nieograniczone, a eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami to część zabawy. Oto kilka inspiracji na alternatywne wersje babeczki w mikrofali.

Dodaj do bazowego ciasta świeże lub mrożone owoce. Maliny, borówki, truskawki czy kawałki banana wspaniale komponują się z ciastem i tworzą soczyste, owocowe kieszonki. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich przed dodaniem do ciasta - zachowają lepszy kształt podczas pieczenia.

Masz ochotę na babeczkę z nadzieniem? Przed pieczeniem dodaj do środka ciasta łyżeczkę kajmaku lub sosu karmelowego. Podczas pieczenia stworzy on płynny, karmelowy środek, który będzie pyszną niespodzianką po przekrojeniu babeczki z kubeczka. W środku ciasta w mikrofali możesz też umieścić kostkę czekolady, łyżeczkę dżemu lub masła orzechowego. Podczas pieczenia dodatek ten stworzy płynny środek, który będzie wylewał się po przekrojeniu ciasta.

Żeby zrobić wersję serniczkową, wymieszaj 2 łyżki serka kremowego z łyżką cukru pudru i łyżeczką soku z cytryny. Wlej połowę ciasta do kubka, dodaj łyżkę mieszanki serowej, a następnie przykryj pozostałym ciastem. Po upieczeniu babeczka w kubku z mikrofali będzie miała kremowy, sernikowy środek.

Jeśli spodobał Ci się pomysł na babeczkę z mikrofali, na pewno zainteresują Cię również inne szybkie i smaczne desery dostępne na stronie Kuchni Lidla. Oto kilka propozycji Pawła Małeckiego, które warto wypróbować:

Gotowanie to nie tylko konieczność, ale przede wszystkim przyjemność i możliwość tworzenia kulinarnych arcydzieł - nawet tych najmniejszych, jak babeczka z kubka. Eksperymentuj, baw się smakami i odkrywaj nowe kulinarne horyzonty. Smacznego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!