zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikrofalówkę
  • filiżanki

Baza ciasta na 2 filiżanki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i wrzucamy do miski. Mieszamy składniki i dodajemy jajko, miękkie masło i mleko. Całość mieszamy rózgą.

Babeczki orzechowe

Do bazy ciasta dodajemy 1 łyżkę pasty orzechowej. 2 łyżki orzechów laskowych siekamy. Połowę dodajemy do ciasta i mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy.

Babeczki kawowe

Do bazy ciasta dodajemy espresso. Mieszamy łopatką. Wypełniamy filiżanki do połowy.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy.

Babeczki czekoladowe

Do bazy ciasta dodajemy 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady i 1 łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy filiżanki do połowy.

Filiżanki wstawiamy do mikrofalówki na brzegach talerza. Mikrofalówkę ustawiamy na moc 600 watów i pieczemy przez 3-4 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są upieczone, wbijamy drewniany patyczek – powinien być suchy. Wierzch dekorujemy kremem czekoladowo-orzechowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    64 dni temu
    Olropne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    113 dni temu
    Nie polecam te babeczki wyszły bez smaku i ciasto wyszło byle jakie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    115 dni temu
    jak 20 min? dodanie składników max 10 min a pieczenie w mikrofali 4 - 5 min więc max 14 - 15 a nie 20!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    115 dni temu
    Podany czas jest czasem szacunkowym ;) Niektórzy będą go potrzebować nieco mniej, inni nieco więcej.
  • Ktoś Ktoś
    172 dni temu
    Nie wiem co się stało ale moja babeczka byla wklęsła,miała jakies dziurki, i nawet w 10% nie przypominała tej babeczki na filmie. Bardzo się zawiodłam. Chociaż wiem co mogło pójść źle.... może... produkty lidla mają.... jakąś.... MAGICZNĄ WŁAŚCIWOŚĆ? Nie wiem czemu w przepisie bylo napisane ze czas przygotowania to 20 minut skoro żeby wymieszac mąke, mleko, jajko, troche masła to wystarczą 3 minuty, a żeby upiec; 4 Z komentarzy wynika ze nie tylko ja mialam taki problem... ehh

    odpowiedz

  • xd xd
    436 dni temu
    masakra, nie poleca

    odpowiedz

  • Gość Gość
    197 dni temu
    Fakt
  • Ania Ania
    526 dni temu
    Polecam z białą czekoladą

    odpowiedz

  • Maria Maria
    526 dni temu
    Nie wyglądają tak jak na filmie, szklanka w mikrofali prawie piękneła, smak takie 2 na 10 więc nie polecam

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    570 dni temu
    Robiłam trzy razy i trzy razy mi nie wyszły. Szkoda. Przepis wydaje się być bardzo prosty, przygotowanie też, ale finał to ........klapa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    569 dni temu
    Agnieszko, a co konkretnie nie wychodziło?
  • Agnieszka Agnieszka
    567 dni temu
    Wyszły twarde i zbite.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    567 dni temu
    A miałaś ustawioną prawidłową moc mikrofalówki? Babeczki najlepsze i najdelikatniejsze są od razu po przygotowaniu. Należy je jeść na ciepło i nie dopuścić do całkowitego wystygnięcia.
  • Magdalena Magdalena
    532 dni temu
    Bardzo smaczne. Robiłam po raz pierwszy i wyszły puszyste i mięciutkie:) Skusiłam się na czekoladowe.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram