
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- filiżanki lub kokilki o pojemności 120-200 ml
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją termoobiegu
KROK 1: Przygotowujemy masę z mango
Mango obieramy ze skórki, oddzielamy miąższ od pestki. Miąższ kroimy na kawałki i blendujemy na gładką masę.
W małym garnku zagotowujemy mango. Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym i wodą. Wlewamy do gotującej się pulpy z mango. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia.
KROK 2: Przygotowujemy ciasto
Oddzielamy żółtka od białek jajek o temperaturze pokojowej. Gdy masa przestygnie, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą z mango. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia.
KROK 3: Przygotowujemy naczynia do pieczenia sufletów
Filiżanki lub naczynka do sufletów dokładnie smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cukrem pudrem.
KROK 4: Pieczemy suflety
Wykładamy masę z mango do ¾ wysokości naczynia. Suflet pieczemy przez 13-15 minut w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu.
Podajemy zaraz po upieczeniu. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!

Komentarze (0)