Suflet malinowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • filiżanki o pojemności 120-200 ml
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z termoobiegiem

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

  • maliny przetarte przez sitko

Krok 1: Zagotowujemy maliny

Zagotowujemy maliny

W małym garnku zagotowujemy przetarte maliny. Mąkę łączymy z cukrem trzcinowym i wodą. Wlewamy do gotujących się malin. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas energicznie mieszając. Masę odstawiamy do przestudzenia.

 

 

Krok 2: Łączymy masę malinową z ubitymi białkami

Łączymy masę malinową z ubitymi białkami

Żółtka oddzielamy od białek. Do przestudzonej masy malinowej dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do masy i mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

 

 

Krok 3: Pieczemy suflet

Pieczemy suflet

Filiżanki dokładnie smarujemy masłem i oprószamy cukrem pudrem. Masę przekładamy do filiżanek, do ¾ wysokości. Suflet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 13-15 minut. Podajemy od razu z dodatkiem malin i cukru pudru.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Makowiec Makowiec
    2701 dni temu
    Czy suflet wychodzi płynny w środku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2700 dni temu
    Suflet nie jest płynny w środku. Płynny jest fondant :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!