Chlebowy suflet z serem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Bagietkę kroimy w kostkę wielkości ok. 2 cm. Przekładamy do dużej miski, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z żółtkami, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem oraz przyprawami. Miksturę z żółtek dodajemy do bagietki z mlekiem i dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. W międzyczasie foremki do sufletów smarujemy dokładnie masłem. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo, delikatnie mieszając, dodajemy białka do reszty składników. Masę przekładamy do foremek i wkładamy je do piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy ok. 45 minut, aż wierzch sufletów nabierze złotobrązowego koloru. Ważne, by podczas pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika! Serwujemy natychmiast po upieczeniu.

Bagietka

bagietka

Jak z francuskiej piekarni! Rumiana, chrupiąca skórka zaprasza, by odkryć pyszne wnętrze – pszenne ciasto, delikatne i mięciutkie. Świetna na kanapki z dżemem, miodem lub twarożkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram