Zapiekana bagietka ze szpinakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Jeśli bagietka jest zbyt długa i nie zmieści się do naszego piekarnika, przekrawamy ją na pół. Z bagietki odkrawamy górną część i wydrążamy miąższ (jeśli wcześniej przekrawaliśmy bagietkę, należy pamiętać, by zostawić trochę miąższu przy przekrojonej części, by tworzył on ściankę chroniącą przed wypadaniem farszu).

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i chilli, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paseczki salami oraz świeży szpinak. Całość podsmażamy razem, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Na koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonej bagietki.

Wierzch posypujemy startym serem mozzarella. Bagietkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 30 minut. Gdy ser się zrumieni, wyjmujemy bagietki z piekarnika, dzielimy na porcje i przekładamy na talerze.

Bagietka

bagietka

Jak z francuskiej piekarni! Rumiana, chrupiąca skórka zaprasza, by odkryć pyszne wnętrze – pszenne ciasto, delikatne i mięciutkie. Świetna na kanapki z dżemem, miodem lub twarożkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Magda Magda
    978 dni temu
    Super przepis! Sugerując się komentarzem poniżej wykorzystałam zwykły żółty ser- kolejnym razem spróbuję z serem pleśniowym- będzie wtedy bardziej wytrawny i wyrazisty smak.

    odpowiedz

  • ogo ogo
    1419 dni temu
    Bagietka super...ale ta mozarella faktycznie tutaj nic nie robi prócz wyglądu. Może warto spróbować z żółtym serem bo jest bardziej wyrazisty.

    odpowiedz

  • Amyma Amyma
    1637 dni temu
    Bardzo fajny pomysł na ciekawą kolację. Z podanych porcji wyszło mi farszu na 2 bagietki, zapiekanka ostra (!), a mozzarella jak dla mnie niczego tu nie wnosi, o wiele lepiej było by z serem gorgonzola. Mimo tego - dobre!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1653 dni temu
    30 minut w piekarniku?!? i ta bagietka się nie spali?!? ktoś próbował to robić?

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1716 dni temu
    Całkiem fajna ta zapiekanka,w Lidlu świeży szpink jest zawsze ale nigdy nie robiłam z niego zapiekanek ,są super .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1718 dni temu
    Drogi gościu, jajka pojawiły się na liście składników przez pomyłkę. Już zostały stamtąd usunięte. Gosiu - bardzo nam się podoba Twój pomysł! :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1718 dni temu
    Pyszny pomysł na przekąskę, a zamiast mozzarelli można też dodać ser bałkański z Lidla, będzie równie pyszne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1720 dni temu
    a co z jajkami?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram