
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę do muffinek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- worek cukierniczy
KROK 1: Namaczamy śliwki
Śliwki siekamy i namaczamy w kwasie chlebowym.
KROK 2: Wyrabiamy ciasto
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy – mieszamy. Dodajemy jajka. Roztopione masło łączymy z roztopioną czekoladą – dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z suchymi składnikami i jajkami. Dodajemy śliwki razem z kwasem chlebowym. Mieszamy całość, dokładnie wyrabiając ciasto.
KROK 3: Napełniamy formę do pieczenia muffinek
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy, wypełniając nim zagłębienia foremki do pieczenia muffinek do ¾ wysokości. Pokruszonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-22 minuty. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
KROK 4: Przygotowujemy ganasz
Kwas chlebowy zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego jej roztopienia się. Na koniec dodajemy miękkie masło. Dokładnie mieszamy, przelewamy do czystej miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: Dekorujemy muffinki ganaszem
Ganasz przekładamy do worka cukierniczego. Wystudzone babeczki dekorujemy ganaszem, płatkami czekoladowymi, malinami, borówkami i granatem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1934 dni temu
Czy można upiec w papilotkach?
Odpowiedz
1934 dni temu
Jak najbardziej, możesz wykorzystać papilotki :)
2093 dni temu
Jak to dobrze wygląda!
Odpowiedz