
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę do muffinek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- worek cukierniczy
KROK 1: Namaczamy śliwki
Śliwki siekamy i namaczamy w kwasie chlebowym.
KROK 2: Wyrabiamy ciasto
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy – mieszamy. Dodajemy jajka. Roztopione masło łączymy z roztopioną czekoladą – dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z suchymi składnikami i jajkami. Dodajemy śliwki razem z kwasem chlebowym. Mieszamy całość, dokładnie wyrabiając ciasto.
KROK 3: Napełniamy formę do pieczenia muffinek
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy, wypełniając nim zagłębienia foremki do pieczenia muffinek do ¾ wysokości. Pokruszonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-22 minuty. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
KROK 4: Przygotowujemy ganasz
Kwas chlebowy zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego jej roztopienia się. Na koniec dodajemy miękkie masło. Dokładnie mieszamy, przelewamy do czystej miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: Dekorujemy muffinki ganaszem
Ganasz przekładamy do worka cukierniczego. Wystudzone babeczki dekorujemy ganaszem, płatkami czekoladowymi, malinami, borówkami i granatem.
Zobacz podobne
przepisy
Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

3 przepisy na babeczki z kubka
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!

Zobacz przepisy
na lato
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Musaka grecka
- Sałatka gyros
- Zapiekanka ziemniaczana
- Gnocchi własnej roboty
- Chlebek bananowy
- Grochówka wojskowa
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Risotto z cukinią
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Pulpety w sosie własnym
- Spaghetti bolognese
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1827 dni temu
Czy można upiec w papilotkach?
odpowiedz
1827 dni temu
Jak najbardziej, możesz wykorzystać papilotki :)
1986 dni temu
Jak to dobrze wygląda!
odpowiedz