Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę do muffinek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- worek cukierniczy
KROK 1: Namaczamy śliwki
Śliwki siekamy i namaczamy w kwasie chlebowym.
KROK 2: Wyrabiamy ciasto
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy – mieszamy. Dodajemy jajka. Roztopione masło łączymy z roztopioną czekoladą – dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z suchymi składnikami i jajkami. Dodajemy śliwki razem z kwasem chlebowym. Mieszamy całość, dokładnie wyrabiając ciasto.
KROK 3: Napełniamy formę do pieczenia muffinek
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy, wypełniając nim zagłębienia foremki do pieczenia muffinek do ¾ wysokości. Pokruszonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-22 minuty. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
KROK 4: Przygotowujemy ganasz
Kwas chlebowy zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego jej roztopienia się. Na koniec dodajemy miękkie masło. Dokładnie mieszamy, przelewamy do czystej miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: Dekorujemy muffinki ganaszem
Ganasz przekładamy do worka cukierniczego. Wystudzone babeczki dekorujemy ganaszem, płatkami czekoladowymi, malinami, borówkami i granatem.
Zobacz podobne
przepisy
Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.
Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!
3 przepisy na babeczki z kubka
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pudding chlebowy
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Tort czekoladowo-kawowy
- Naleśniki z farszem
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Babeczki dyniowe
- Wytrawne muffinki
- Brownie z malinami
- Maślane rogaliki
- Ciasteczka cytrynowe
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Kopytka z kasztanami i grzybami
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Wytrawny pudding chlebowy
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Nalewka z głogu
- Dżem z włoskich śliwek
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Zielone szparagi z burratą
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1605 dni temu
Czy można upiec w papilotkach?
odpowiedz
1604 dni temu
Jak najbardziej, możesz wykorzystać papilotki :)
1764 dni temu
Jak to dobrze wygląda!
odpowiedz