Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blaszkę do pieczenia muffinek wyłożoną papilotkami
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SUCHE I MOKRE
W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W środku suchej mieszanki robimy wgłębienie i wlewamy do niego olej, jogurt i jajka. Całość mieszamy szpatułką, aż ciasto stanie się gładkie.
KROK 2: KROIMY ŚLIWKI
Ze śliwek usuwamy pestki, a następnie kroimy owoce na ćwiartki. Pokrojone śliwki dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i całość mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY MUFFINKI
Gotowe ciasto rozkładamy na blaszce tak, aby wypełniło wszystkie otwory do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Guacamole
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Makowiec japoński
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Makówki śląskie
- Świąteczne pierniczki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)