Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- płaską łopatkę do wygładzania kremu
- folię spożywczą
- keksówkę o wymiarach 9 x 20 cm
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą w miseczce i mieszamy. Odstawiamy, by napęczniała.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Fetę, serek, jogurt, oliwę, skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok łączymy w misce i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Paprykę odsączamy z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Buraki kroimy w cienkie plastry i również odsączamy na ręczniku papierowym.
Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i łączymy w miseczce z kaparami. Mieszamy.
Krok 4: SKŁADAMY TERRINĘ
Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy układamy połowę buraków pokrojonych w plastry – tak, by delikatnie na siebie nachodziły.
Na warstwę buraków wykładamy ⅓ kremu, a następnie paprykę i ponownie krem. Wykładamy kapary wymieszane z posiekanymi ziołami i ostatnią warstwę kremu. Opcjonalnie możemy dodać także czerwony pieprz. Na wierzchu terriny układamy drugą połowę buraków pokrojonych w plastry.
Krok 5: SCHŁADZAMY TERRINĘ
Terrinę przykrywamy folią spożywczą i dociążamy od góry (np. puszkami, pełną butelką soku itp.)
Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 6: PODAJEMY TERRINĘ
Tuż przed podaniem wkładamy terrinę do zamrażalnika na ok. 30 minut, by była bardzo schłodzona i twarda – ułatwi nam to późniejsze krojenie. Schłodzoną terrinę wykładamy na talerz lub deskę do serwowania i usuwamy folię.
Zobacz podobne
przepisy
Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!
Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
Wyjątkowe ciasto z dodatkiem siemienia lnianego, humusu i lekkiego, warzywnego farszu – oto składniki wrapów, które przygotujecie, wykorzystując przepis Kingi!
Wegetariańskie enchiladas
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!
Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Kabanosy w cieście
- Pyszne ciasto gryczane
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Kremówki
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Bombki z piernika
- Minitorciki z krewetkami
- Zupa gyros
- Koreczki z boczkiem
- Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Lody figowe
- Fudge z kolorowymi drażetkami
- Zielona zupa z bekonem
- Makaron z serem burrata
- Wytrawna tarta Tatin
- Tagliatelle z kurczakiem
- Lizaki w kształcie reniferków
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Wegańskie faworki
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Kanapka z suszonymi owocami
- Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
- Grochówka rybna
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1231 dni temu
Żelatyna wyklucza to danie z wegetariańskiej diety.
odpowiedz
1231 dni temu
Zgadza się, przepis już powędrował do odpowiedniej sekcji. Bardzo dziękujemy za czujność i komentarz ;)