Warzywna terrina

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • płaską łopatkę do wygładzania kremu
  • folię spożywczą
  • keksówkę o wymiarach 9 x 20 cm
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

Krok 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy ciepłą wodą w miseczce i mieszamy. Odstawiamy, by napęczniała.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Fetę, serek, jogurt, oliwę, skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok łączymy w misce i miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Paprykę odsączamy z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Buraki kroimy w cienkie plastry i również odsączamy na ręczniku papierowym.

Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i łączymy w miseczce z kaparami. Mieszamy.

Krok 4: SKŁADAMY TERRINĘ

Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy układamy połowę buraków pokrojonych w plastry – tak, by delikatnie na siebie nachodziły.

Na warstwę buraków wykładamy ⅓ kremu, a następnie paprykę i ponownie krem. Wykładamy kapary wymieszane z posiekanymi ziołami i ostatnią warstwę kremu. Opcjonalnie możemy dodać także czerwony pieprz. Na wierzchu terriny układamy drugą połowę buraków pokrojonych w plastry.

Krok 5: SCHŁADZAMY TERRINĘ

Terrinę przykrywamy folią spożywczą i dociążamy od góry (np. puszkami, pełną butelką soku itp.)

Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 6: PODAJEMY TERRINĘ

Tuż przed podaniem wkładamy terrinę do zamrażalnika na ok. 30 minut, by była bardzo schłodzona i twarda – ułatwi nam to późniejsze krojenie. Schłodzoną terrinę wykładamy na talerz lub deskę do serwowania i usuwamy folię.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1073 dni temu
    Żelatyna wyklucza to danie z wegetariańskiej diety.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1073 dni temu
    Zgadza się, przepis już powędrował do odpowiedniej sekcji. Bardzo dziękujemy za czujność i komentarz ;)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!