Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o małych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
W misce łączymy jajka, mleko, drobno posiekane tymianek i bazylię i starty na małych oczkach ser. Masę doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 2: SMAŻYMY PIECZARKI
Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu masło z łyżką oliwy. Dodajemy pieczarki przekrojone na pół i smażymy przez 3 minuty z każdej strony, nie mieszając. Oprószamy solą. Dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki oraz posiekany czosnek — smażymy 2 minuty.
KROK 3: MYJEMY I KROIMY SZPARAGI
Szparagi myjemy i osuszamy. Usuwamy zdrewniałą część, ułamując końcówki. Resztę szparagów kroimy na duże kawałki. Dodajemy na patelnię razem z brokułem podzielonym na różyczki.
KROK 4: SMAŻYMY WARZYWA
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w równą kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy na patelni i smażymy jeszcze 4 minuty.
KROK 5: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą. Wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy gałązki pomidorków koktajlowych. Zapiekankę posypujemy orzeszkami piniowymi.
KROK 6: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 30-40 minut. Przed podaniem obficie posypujemy drobno posiekaną dymką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Łazanki
- Boczek pieczony
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Piernik świąteczny
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1961 dni temu
Taka średnia albo mi nie bardzo wyszła. Ja nie będę robić więcej.
Odpowiedz