Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • tarkę o małych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

W misce łączymy jajka, mleko, drobno posiekane tymianek i bazylię i starty na małych oczkach ser. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 2: SMAŻYMY PIECZARKI

Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu masło z łyżką oliwy. Dodajemy pieczarki przekrojone na pół i smażymy przez 3 minuty z każdej strony, nie mieszając. Oprószamy solą. Dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki oraz posiekany czosnek — smażymy 2 minuty.

KROK 3: MYJEMY I KROIMY SZPARAGI

Szparagi myjemy i osuszamy. Usuwamy zdrewniałą część, ułamując końcówki. Resztę szparagów kroimy na duże kawałki. Dodajemy na patelnię razem z brokułem podzielonym na różyczki.

KROK 4: SMAŻYMY WARZYWA

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w równą kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy na patelni i smażymy jeszcze 4 minuty.

KROK 5: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą. Wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy gałązki pomidorków koktajlowych. Zapiekankę posypujemy orzeszkami piniowymi.

KROK 6: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 30-40 minut. Przed podaniem obficie posypujemy drobno posiekaną dymką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram