Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 foremki żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy sos śmietanowy
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na gorącym maśle przez 2 minuty aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i podsmażamy przez jedną minutę, mieszając. Dolewamy mleko i śmietanę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 12-15 minut, doprawiając solą i pieprzem.
Krok 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Szpinak myjemy i osuszamy. Ser ścieramy na tarce. Szynkę rwiemy na kawałki.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Sos śmietanowy doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dodajemy 100 g startego sera. Dodajemy szpinak oraz szynkę i krótko podgrzewamy, aż szpinak zmięknie. Makaron odcedzamy, dokładnie osączamy i mieszamy z sosem. Przekładamy do 4 foremek żaroodpornych i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25-30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!
Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placek cebulowy
- Kaczka w sosie śliwkowym
- Leczo
- Bażant w limonkach
- Konfitowana kaczka
- Pieczona mozzarella z pomidorami
- Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Konfitura dyniowo-gruszkowa
- Ryba z frytkami
- Zapiekanka porowa z chlebem i szynką
- Smażona ryba na purée z groszku
- Brownie z malinami
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Zapiekanka do lunchboxa
- GOFRY TRADYCYJNE
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Pierogi z mięsem
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Wykwintne roladki rybne
- Brownie z chałwą
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
972 dni temu
Jak dla mnie, nic specjalnego.
odpowiedz
487 dni temu
Ok
109 dni temu
a kto cię pytał o zdanie?
1769 dni temu
Super przepis, u mnie bez mięsa, ale i tak wymiata. Zamiast makaronu użyłam ziemniaków (pokrojone w plasterki i ugotowane), które akurat miałam pod ręką i też bardzo pasowały. Zapiekanka jest świetna do odgrzewania.
odpowiedz
1653 dni temu
Ala nie interesuje nas to, poza tym świat, w ktorym zyjesz tak naprawde nie istnieje.
487 dni temu
Interesuje cię to na tyle że odpisałeś człowieku...
2311 dni temu
Wow! Wyszlo naprawde przepyszne, dziekuje pieknie za ten przepis :)
odpowiedz
2342 dni temu
dobre, polecam
odpowiedz