Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 4 foremki żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy sos śmietanowy
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na gorącym maśle przez 2 minuty aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i podsmażamy przez jedną minutę, mieszając. Dolewamy mleko i śmietanę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 12-15 minut, doprawiając solą i pieprzem.
Krok 2: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Szpinak myjemy i osuszamy. Ser ścieramy na tarce. Szynkę rwiemy na kawałki.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Sos śmietanowy doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dodajemy 100 g startego sera. Dodajemy szpinak oraz szynkę i krótko podgrzewamy, aż szpinak zmięknie. Makaron odcedzamy, dokładnie osączamy i mieszamy z sosem. Przekładamy do 4 foremek żaroodpornych i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25-30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!
Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
995 dni temu
Jak dla mnie, nic specjalnego.
odpowiedz
510 dni temu
Ok
132 dni temu
a kto cię pytał o zdanie?
1792 dni temu
Super przepis, u mnie bez mięsa, ale i tak wymiata. Zamiast makaronu użyłam ziemniaków (pokrojone w plasterki i ugotowane), które akurat miałam pod ręką i też bardzo pasowały. Zapiekanka jest świetna do odgrzewania.
odpowiedz
1676 dni temu
Ala nie interesuje nas to, poza tym świat, w ktorym zyjesz tak naprawde nie istnieje.
510 dni temu
Interesuje cię to na tyle że odpisałeś człowieku...
2334 dni temu
Wow! Wyszlo naprawde przepyszne, dziekuje pieknie za ten przepis :)
odpowiedz
2365 dni temu
dobre, polecam
odpowiedz