• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 4 foremki żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy sos śmietanowy

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na gorącym maśle przez 2 minuty aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i podsmażamy przez jedną minutę, mieszając. Dolewamy mleko i śmietanę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 12-15 minut, doprawiając solą i pieprzem.

Krok 2: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Szpinak myjemy i osuszamy. Ser ścieramy na tarce. Szynkę rwiemy na kawałki.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Sos śmietanowy doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką w proszku. Dodajemy 100 g startego sera. Dodajemy szpinak oraz szynkę i krótko podgrzewamy, aż szpinak zmięknie. Makaron odcedzamy, dokładnie osączamy i mieszamy z sosem. Przekładamy do 4 foremek żaroodpornych i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25-30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Alicja Sowińska Alicja Sowińska
    72 dni temu
    Super przepis, u mnie bez mięsa, ale i tak wymiata. Zamiast makaronu użyłam ziemniaków (pokrojone w plasterki i ugotowane), które akurat miałam pod ręką i też bardzo pasowały. Zapiekanka jest świetna do odgrzewania.

    odpowiedz

  • Mateusz Swiatkowski Mateusz Swiatkowski
    614 dni temu
    Wow! Wyszlo naprawde przepyszne, dziekuje pieknie za ten przepis :)

    odpowiedz

  • kamil (nie jestem robotem) kamil (nie jestem robotem)
    645 dni temu
    dobre, polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram