Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- łyżkę cedzakową
- duży garnek
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Smażymy warzywa
Pieczarki pokrojone w czosnek smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy odrobinę masła, sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i delikatnie blanszujemy składniki. Dodajemy olej po suszonych pomidorach i rozmaryn.
Całość smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 2: Gotujemy ziemniaki z dodatkami
Śmietankę łączymy w dużym garnku z ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości do 0,5 cm. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki z rozmarynem.
Dokładnie mieszamy składniki, zagotowujemy masę i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy, aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Stałe składniki masy (bez nadmiaru płynu) przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego mąką. Delikatnie uklepujemy każdą warstwę.
Zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy ok. 45–60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Krok 4: Podajemy zapiekankę
Połówki pomidorków koktajlowych łączymy z natką pietruszki i polewamy olejem po suszonych pomidorach. Mieszamy.
Tak przygotowaną sałatką dekorujemy wierzch zapiekanki.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!
Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!
Zapiekanka z grillowaną cukinią
Szukasz pomysłu na łatwą zapiekankę wegetariańską? Wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Kolorowa zapiekanka
- Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Babka ziemniaczana
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- Zapiekanka do lunchboxa
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Spaghetti z wołowym ragu
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Mielony serek twarogowy z tortillą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
629 dni temu
Czy ktoś wie jak pokroić ziemniaki w czosnek? 😀
odpowiedz
629 dni temu
Odpowiedź na to pytanie znajduje się poniżej
1050 dni temu
Co można zrobić z tym śmietankowo pieczarkowym płynem po gotowaniu? Bardzo aromatycznie, jak nie zmarnować?
odpowiedz
1050 dni temu
Najlepiej postarać się, by śmietanowy sos, w którym gotujemy ziemniaki odpowiednio się zredukował i ładnie zgęstniał tak, by można było w całości dodać go do zapiekanki. Gdy jednak zostanie go nieco więcej, można odłożyć go, a następnie, po wcześniejszym podgrzaniu, wykorzystać do polania porcji gotowej zapiekanki. Sprawdzi się on również jako awaryjny sos do ziemniaków podawanych np. z mięsem.
1499 dni temu
Jak pokroić pieczarki w czosnek?
odpowiedz
1498 dni temu
Robercie, w czosnek, czyli w na mniejsze kawałki (ćwiartki) przypominające ząbki czosnku :)
1379 dni temu
Wyobraź sobie jak wyglądają ząbki w główce czosnku i tak pokrój pieczarki.
1591 dni temu
Czy można dodać podsmażonego fileta z kurczaka lub kiełbasę
odpowiedz
1590 dni temu
Oczywiście, takie dodatki bardzo pasują do zapiekanki, więc śmiało możesz uwzględnić je w recepturze.
1677 dni temu
Świetny przepis! Nie przepadamy z chłopakiem za smakiem suszonych pomidorów, ale tu są wkomponowane idealnie!
odpowiedz
1716 dni temu
Zapiekanka wyszła bomba! Ukochanemu tak smakowała, że wziął sobie dokładkę i w zasadzie nie ma po niej już śladu :)
odpowiedz
1781 dni temu
Wszystko fajnie ale jak pokroić pieczarki w czosnek? ;)
odpowiedz
1781 dni temu
W czosnek, czyli w cząstki :)
1954 dni temu
Pyszności:) Robiąc pierwszy raz grana padano zastąpiłam parmezanem, bo akurat miałam w lodówce, reszta bez zmian; potem zrobiłam z grana padano i też była super - zdecydowanie weszła na stałe do mojej kuchni. I to już kolejny przepis pana Karola, który mi się sprawdził - dziękuję:)
odpowiedz
1953 dni temu
Cieszymy się, że to kolejny przepis Karola, który przypadł Ci do gustu! :)
2008 dni temu
Od kiedy grana padano jest wegetariański? Podpuszczka?
odpowiedz
2008 dni temu
Wegetarianie jedzą nabiał. Wykluczają go weganie.
2008 dni temu
W produkcji grana padano używa się podpuszczki zwierzęcej, enzymu z żołądka cielaka. Na większości podpuszczkowych serów jest adnotacja, że produkt nie jest odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej.
2002 dni temu
Generalnie tak, ser ma podpuszczkę. Zalicza się jednak całą grupę nabiału do produktów wegetariańskich. Podpuszczka nie jest mięsem, ani podrobami. Jeśli ktoś zdecyduje się za wykluczenie serów podpuszczkowych ze swojej diety, musi kontrolować etykiety i sprawdzać, jaki rodzaj poduszki został użyty w danym serze, czy ma ona pochodzenie zwierzęce czy mikrobiologiczne.
1224 dni temu
Są sery a'la parmezan które nie mają podpuszczki zwierzęcej :) Jeden jest nawet dość popularny :)
2022 dni temu
Panie Karolu, śni mi się po nocach pyszny bogracz, ze szpeclami albo innymi zacierkami.Jestem pewien, że Pan zrobi go najlepiej. I przy okazji opowie czym się naprawdę różni od gulaszu.
odpowiedz
2080 dni temu
Rewelacja zapiekanka!
odpowiedz
2082 dni temu
Siedzi w piecu, ciekawe coz tego wyjdzie. Oby coś dobrego bo dla gości na sylwestra. Choć martwi mnie mała ilość płynu w której się gotowało ;)
odpowiedz
2097 dni temu
Jest pyyyyyyszna :)
odpowiedz
2124 dni temu
W spisie składników brak cebuli i czosnku.
odpowiedz
2128 dni temu
Co to znaczy "pieczarki pokrojone w czosnek"?
odpowiedz
2128 dni temu
Edyto, w czosnek czyli w cząstki :)
zobacz wszystkie