zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • łyżkę cedzakową
  • duży garnek
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

 

Krok 1: Smażymy warzywa

Pieczarki pokrojone w czosnek smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy odrobinę masła, sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i delikatnie blanszujemy składniki. Dodajemy olej po suszonych pomidorach i rozmaryn.

Całość smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 2: Gotujemy ziemniaki z dodatkami

Śmietankę łączymy w dużym garnku z ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości do 0,5 cm. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki z rozmarynem.

Dokładnie mieszamy składniki, zagotowujemy masę i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy, aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Stałe składniki masy (bez nadmiaru płynu) przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego mąką. Delikatnie uklepujemy każdą warstwę.

Zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy ok. 45–60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Krok 4: Podajemy zapiekankę

Połówki pomidorków koktajlowych łączymy z natką pietruszki i polewamy olejem po suszonych pomidorach. Mieszamy.

Tak przygotowaną sałatką dekorujemy wierzch zapiekanki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • lidkajch lidkajch
    72 dni temu
    Pyszności:) Robiąc pierwszy raz grana padano zastąpiłam parmezanem, bo akurat miałam w lodówce, reszta bez zmian; potem zrobiłam z grana padano i też była super - zdecydowanie weszła na stałe do mojej kuchni. I to już kolejny przepis pana Karola, który mi się sprawdził - dziękuję:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    72 dni temu
    Cieszymy się, że to kolejny przepis Karola, który przypadł Ci do gustu! :)
  • Gość Gość
    126 dni temu
    Od kiedy grana padano jest wegetariański? Podpuszczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    126 dni temu
    Wegetarianie jedzą nabiał. Wykluczają go weganie.
  • Gość Gość
    126 dni temu
    W produkcji grana padano używa się podpuszczki zwierzęcej, enzymu z żołądka cielaka. Na większości podpuszczkowych serów jest adnotacja, że produkt nie jest odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Generalnie tak, ser ma podpuszczkę. Zalicza się jednak całą grupę nabiału do produktów wegetariańskich. Podpuszczka nie jest mięsem, ani podrobami. Jeśli ktoś zdecyduje się za wykluczenie serów podpuszczkowych ze swojej diety, musi kontrolować etykiety i sprawdzać, jaki rodzaj poduszki został użyty w danym serze, czy ma ona pochodzenie zwierzęce czy mikrobiologiczne.
  • hungry hungary hungry hungary
    140 dni temu
    Panie Karolu, śni mi się po nocach pyszny bogracz, ze szpeclami albo innymi zacierkami.Jestem pewien, że Pan zrobi go najlepiej. I przy okazji opowie czym się naprawdę różni od gulaszu.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    198 dni temu
    Rewelacja zapiekanka!

    odpowiedz

  • Milena Milena
    201 dni temu
    Siedzi w piecu, ciekawe coz tego wyjdzie. Oby coś dobrego bo dla gości na sylwestra. Choć martwi mnie mała ilość płynu w której się gotowało ;)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    215 dni temu
    Jest pyyyyyyszna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    242 dni temu
    W spisie składników brak cebuli i czosnku.

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    246 dni temu
    Co to znaczy "pieczarki pokrojone w czosnek"?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    246 dni temu
    Edyto, w czosnek czyli w cząstki :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram