
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- łyżkę cedzakową
- duży garnek
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Smażymy warzywa
Pieczarki pokrojone w czosnek smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy odrobinę masła, sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i delikatnie blanszujemy składniki. Dodajemy olej po suszonych pomidorach i rozmaryn.
Całość smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 2: Gotujemy ziemniaki z dodatkami
Śmietankę łączymy w dużym garnku z ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości do 0,5 cm. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki z rozmarynem.
Dokładnie mieszamy składniki, zagotowujemy masę i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy, aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Stałe składniki masy (bez nadmiaru płynu) przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego mąką. Delikatnie uklepujemy każdą warstwę.
Zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy ok. 45–60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Krok 4: Podajemy zapiekankę
Połówki pomidorków koktajlowych łączymy z natką pietruszki i polewamy olejem po suszonych pomidorach. Mieszamy.
Tak przygotowaną sałatką dekorujemy wierzch zapiekanki.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Pancakes z borówkami
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Chłodnik z botwiny
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Ryż smażony z warzywami
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (27)
1000 dni temu
Czy ktoś wie jak pokroić ziemniaki w czosnek? 😀
Odpowiedz
1000 dni temu
Odpowiedź na to pytanie znajduje się poniżej
1421 dni temu
Co można zrobić z tym śmietankowo pieczarkowym płynem po gotowaniu? Bardzo aromatycznie, jak nie zmarnować?
Odpowiedz
1420 dni temu
Najlepiej postarać się, by śmietanowy sos, w którym gotujemy ziemniaki odpowiednio się zredukował i ładnie zgęstniał tak, by można było w całości dodać go do zapiekanki. Gdy jednak zostanie go nieco więcej, można odłożyć go, a następnie, po wcześniejszym podgrzaniu, wykorzystać do polania porcji gotowej zapiekanki. Sprawdzi się on również jako awaryjny sos do ziemniaków podawanych np. z mięsem.
1869 dni temu
Jak pokroić pieczarki w czosnek?
Odpowiedz
1869 dni temu
Robercie, w czosnek, czyli w na mniejsze kawałki (ćwiartki) przypominające ząbki czosnku :)
1750 dni temu
Wyobraź sobie jak wyglądają ząbki w główce czosnku i tak pokrój pieczarki.
1961 dni temu
Czy można dodać podsmażonego fileta z kurczaka lub kiełbasę
Odpowiedz
1961 dni temu
Oczywiście, takie dodatki bardzo pasują do zapiekanki, więc śmiało możesz uwzględnić je w recepturze.
2047 dni temu
Świetny przepis! Nie przepadamy z chłopakiem za smakiem suszonych pomidorów, ale tu są wkomponowane idealnie!
Odpowiedz
2086 dni temu
Zapiekanka wyszła bomba! Ukochanemu tak smakowała, że wziął sobie dokładkę i w zasadzie nie ma po niej już śladu :)
Odpowiedz
2152 dni temu
Wszystko fajnie ale jak pokroić pieczarki w czosnek? ;)
Odpowiedz
2152 dni temu
W czosnek, czyli w cząstki :)
2324 dni temu
Pyszności:) Robiąc pierwszy raz grana padano zastąpiłam parmezanem, bo akurat miałam w lodówce, reszta bez zmian; potem zrobiłam z grana padano i też była super - zdecydowanie weszła na stałe do mojej kuchni. I to już kolejny przepis pana Karola, który mi się sprawdził - dziękuję:)
Odpowiedz
2324 dni temu
Cieszymy się, że to kolejny przepis Karola, który przypadł Ci do gustu! :)
2379 dni temu
Od kiedy grana padano jest wegetariański? Podpuszczka?
Odpowiedz
2379 dni temu
Wegetarianie jedzą nabiał. Wykluczają go weganie.
2378 dni temu
W produkcji grana padano używa się podpuszczki zwierzęcej, enzymu z żołądka cielaka. Na większości podpuszczkowych serów jest adnotacja, że produkt nie jest odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej.
2373 dni temu
Generalnie tak, ser ma podpuszczkę. Zalicza się jednak całą grupę nabiału do produktów wegetariańskich. Podpuszczka nie jest mięsem, ani podrobami. Jeśli ktoś zdecyduje się za wykluczenie serów podpuszczkowych ze swojej diety, musi kontrolować etykiety i sprawdzać, jaki rodzaj poduszki został użyty w danym serze, czy ma ona pochodzenie zwierzęce czy mikrobiologiczne.
1594 dni temu
Są sery a'la parmezan które nie mają podpuszczki zwierzęcej :) Jeden jest nawet dość popularny :)
2392 dni temu
Panie Karolu, śni mi się po nocach pyszny bogracz, ze szpeclami albo innymi zacierkami.Jestem pewien, że Pan zrobi go najlepiej. I przy okazji opowie czym się naprawdę różni od gulaszu.
Odpowiedz
2450 dni temu
Rewelacja zapiekanka!
Odpowiedz
2453 dni temu
Siedzi w piecu, ciekawe coz tego wyjdzie. Oby coś dobrego bo dla gości na sylwestra. Choć martwi mnie mała ilość płynu w której się gotowało ;)
Odpowiedz
2467 dni temu
Jest pyyyyyyszna :)
Odpowiedz
2494 dni temu
W spisie składników brak cebuli i czosnku.
Odpowiedz
2499 dni temu
Co to znaczy "pieczarki pokrojone w czosnek"?
Odpowiedz
2499 dni temu
Edyto, w czosnek czyli w cząstki :)
zobacz wszystkie