zobacz film Zapiekanka ziemniaczana

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • łyżkę cedzakową
  • duży garnek
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

 

Krok 1: Smażymy warzywa

Pieczarki pokrojone w czosnek smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy odrobinę masła, sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i delikatnie blanszujemy składniki. Dodajemy olej po suszonych pomidorach i rozmaryn.

Całość smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 2: Gotujemy ziemniaki z dodatkami

Śmietankę łączymy w dużym garnku z ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości do 0,5 cm. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki z rozmarynem.

Dokładnie mieszamy składniki, zagotowujemy masę i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy, aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Stałe składniki masy (bez nadmiaru płynu) przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego mąką. Delikatnie uklepujemy każdą warstwę.

Zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy ok. 45–60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Krok 4: Podajemy zapiekankę

Połówki pomidorków koktajlowych łączymy z natką pietruszki i polewamy olejem po suszonych pomidorach. Mieszamy.

Tak przygotowaną sałatką dekorujemy wierzch zapiekanki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    710 dni temu
    Czy ktoś wie jak pokroić ziemniaki w czosnek? 😀

    odpowiedz

  • Gość Gość
    710 dni temu
    Odpowiedź na to pytanie znajduje się poniżej
  • Gość Gość
    1131 dni temu
    Co można zrobić z tym śmietankowo pieczarkowym płynem po gotowaniu? Bardzo aromatycznie, jak nie zmarnować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1131 dni temu
    Najlepiej postarać się, by śmietanowy sos, w którym gotujemy ziemniaki odpowiednio się zredukował i ładnie zgęstniał tak, by można było w całości dodać go do zapiekanki. Gdy jednak zostanie go nieco więcej, można odłożyć go, a następnie, po wcześniejszym podgrzaniu, wykorzystać do polania porcji gotowej zapiekanki. Sprawdzi się on również jako awaryjny sos do ziemniaków podawanych np. z mięsem.
  • Robert Robert
    1580 dni temu
    Jak pokroić pieczarki w czosnek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1579 dni temu
    Robercie, w czosnek, czyli w na mniejsze kawałki (ćwiartki) przypominające ząbki czosnku :)
  • Gość Gość
    1460 dni temu
    Wyobraź sobie jak wyglądają ząbki w główce czosnku i tak pokrój pieczarki.
  • Gość Gość
    1672 dni temu
    Czy można dodać podsmażonego fileta z kurczaka lub kiełbasę

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1671 dni temu
    Oczywiście, takie dodatki bardzo pasują do zapiekanki, więc śmiało możesz uwzględnić je w recepturze.
  • Anna Anna
    1758 dni temu
    Świetny przepis! Nie przepadamy z chłopakiem za smakiem suszonych pomidorów, ale tu są wkomponowane idealnie!

    odpowiedz

  • Iwona Iwona
    1797 dni temu
    Zapiekanka wyszła bomba! Ukochanemu tak smakowała, że wziął sobie dokładkę i w zasadzie nie ma po niej już śladu :)

    odpowiedz

  • Pati Pati
    1862 dni temu
    Wszystko fajnie ale jak pokroić pieczarki w czosnek? ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1862 dni temu
    W czosnek, czyli w cząstki :)
  • lidkajch lidkajch
    2035 dni temu
    Pyszności:) Robiąc pierwszy raz grana padano zastąpiłam parmezanem, bo akurat miałam w lodówce, reszta bez zmian; potem zrobiłam z grana padano i też była super - zdecydowanie weszła na stałe do mojej kuchni. I to już kolejny przepis pana Karola, który mi się sprawdził - dziękuję:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2034 dni temu
    Cieszymy się, że to kolejny przepis Karola, który przypadł Ci do gustu! :)
  • Gość Gość
    2089 dni temu
    Od kiedy grana padano jest wegetariański? Podpuszczka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2089 dni temu
    Wegetarianie jedzą nabiał. Wykluczają go weganie.
  • Gość Gość
    2089 dni temu
    W produkcji grana padano używa się podpuszczki zwierzęcej, enzymu z żołądka cielaka. Na większości podpuszczkowych serów jest adnotacja, że produkt nie jest odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2083 dni temu
    Generalnie tak, ser ma podpuszczkę. Zalicza się jednak całą grupę nabiału do produktów wegetariańskich. Podpuszczka nie jest mięsem, ani podrobami. Jeśli ktoś zdecyduje się za wykluczenie serów podpuszczkowych ze swojej diety, musi kontrolować etykiety i sprawdzać, jaki rodzaj poduszki został użyty w danym serze, czy ma ona pochodzenie zwierzęce czy mikrobiologiczne.
  • natalia natalia
    1305 dni temu
    Są sery a'la parmezan które nie mają podpuszczki zwierzęcej :) Jeden jest nawet dość popularny :)
  • hungry hungary hungry hungary
    2103 dni temu
    Panie Karolu, śni mi się po nocach pyszny bogracz, ze szpeclami albo innymi zacierkami.Jestem pewien, że Pan zrobi go najlepiej. I przy okazji opowie czym się naprawdę różni od gulaszu.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    2161 dni temu
    Rewelacja zapiekanka!

    odpowiedz

  • Milena Milena
    2163 dni temu
    Siedzi w piecu, ciekawe coz tego wyjdzie. Oby coś dobrego bo dla gości na sylwestra. Choć martwi mnie mała ilość płynu w której się gotowało ;)

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    2178 dni temu
    Jest pyyyyyyszna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2205 dni temu
    W spisie składników brak cebuli i czosnku.

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    2209 dni temu
    Co to znaczy "pieczarki pokrojone w czosnek"?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2209 dni temu
    Edyto, w czosnek czyli w cząstki :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!