Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy al dente. Brokuły dzielimy na różyczki i wkładamy na 3 minuty do gotującej się osolonej wody. Pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Doprawiamy oregano.

Krok 2: Przygotowujemy sos

W rondelku podgrzewamy mleko sojowe z dodatkiem startego parmezanu, drobno posiekanej natki pietruszki i przypraw.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Przekładamy do niego makaron oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na wierzchu układamy pokrojone oliwki, porwaną mozzarellę, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i brokuły. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, płatkami migdałowymi oraz skórką otartą z cytryny. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut, aż sos zgęstnieje, a migdały nabiorą złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    55 dni temu
    Czy tę potrawę można zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    54 dni temu
    Zdecydowanie lepiej przygotować to danie na świeżo :)
  • Gość Gość
    79 dni temu
    Co się stało z brokułami i cebulką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    79 dni temu
    Drogi Gościu, cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym razem z makaronem. Natomiast brokuły układamy na wierzchu zapiekanki :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram