Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy al dente. Brokuły dzielimy na różyczki i wkładamy na 3 minuty do gotującej się osolonej wody. Pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Doprawiamy oregano.
Krok 2: Przygotowujemy sos
W rondelku podgrzewamy mleko sojowe z dodatkiem startego parmezanu, drobno posiekanej natki pietruszki i przypraw.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Przekładamy do niego makaron oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na wierzchu układamy pokrojone oliwki, porwaną mozzarellę, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i brokuły. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, płatkami migdałowymi oraz skórką otartą z cytryny. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut, aż sos zgęstnieje, a migdały nabiorą złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.
Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z marchewką, kalafiorem i brokułem doskonale sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, jak i danie główne!
Zapiekanka makaronowa z brokułami – modyfikacje, które warto znać
Zapiekanka makaronowa z brokułem to szybkie, pyszne i bardzo sycące danie. Jeśli więc nie masz pomysłu na obiad, wykorzystaj właśnie ten! Z pewnością zasmakuje całej rodzinie! Dodatkową zaletą zapiekanki z brokułami w naszej wersji jest elastyczność przepisu. Jeśli w Twojej kuchni brakuje któregoś ze składników, pomiń go albo zastąp innym. Danie będzie równie pyszne, co w oryginalnej wersji.
Jak modyfikować zapiekankę makaronową z łososiem i brokułami? Oto nasze propozycje:
- jeśli nie przepadasz za smakiem łososia, przygotuj zapiekankę z brokuła i kurczaka. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z ulubionymi przyprawami. Dalej postępuj tak, jak w oryginalnym przepisie. Równie dobrze sprawdzi się też pokrojona w kosteczkę szynka albo kiełbasa drobiowa.
- Zapiekanka makaronowa z brokułami w wersji wege? To także żaden problem! Zamiast łososia dodaj do dania więcej warzyw! Idealnie pasują cukinia oraz papryka, ale też pieczarki. Jeśli właśnie na paprykę się zdecydujesz, dołóż po kawałku warzywa w różnych kolorach! Dzięki zawartości zielonej, żółtej i czerwonej papryki zapiekanka będzie prezentowała się bardzo apetycznie!
- Zapiekany makaron z brokułami, zamiast z mozzarellą możesz przyrządzić ze startym na tarce żółtym serem. Jeśli lubisz, dodaj też do dania ser feta (np. w proporcji 50/50 z serem żółtym lub mozzarellą).
Dlaczego w naszym przepisie pojawiła się mozzarella? Ten typ sera ma najbardziej neutralny smak! Jest też najmniej kaloryczny ze wszystkich popularnych serów odpowiednich do zapiekania.
- Makaron pełnoziarnisty możesz zastąpić klasycznym jasnym makaronem pszennym. Zapiekanka będzie równie smaczna i nieco delikatniejsza.. Najlepsze wyjście z sytuacji, gdy nie przepadasz za makaronem pełnoziarnistym? Zapiekanka makaronowa z brokułami, w której makaron biały i pełnoziarnisty stosujesz w proporcjach 50/50.
- Nie lubisz oliwek, nie masz płatków migdałowych albo wiesz, że zapiekanki makaronowej z brokułem spróbuje starsze niemowlę i nie chcesz dodawać gałki muszkatołowej? Spokojnie pomiń te składniki! Twoja zapiekanka z makaronu i brokuła nadal będzie bardzo smaczna!
Przepis na zapiekankę makaronową z brokułami – przydatne akcesoria
Pyszną zapiekankę makaronową z łososiem (albo jej modyfikację, np. zapiekankę serową z brokułami) przyrządzisz w naczyniach żaroodpornych różnego typu. Jeśli wybrałeś naczynie szklane lub ceramiczne, dokładnie posmaruj je oliwą. Dzięki temu zapiekanka makaronowa z brokułem i serem nie będzie przywierała do ścianek pojemnika, a Tobie łatwiej będzie podzielić danie na porcje. Do rozprowadzenia oliwy na ściankach naczynia wykorzystaj silikonowy pędzelek albo kawałek ręcznika papierowego. W ostateczności naczynie na zapiekankę z makaronem i brokułami wysmaruj po prostu dłońmi!
Nieco łatwiejsze zadanie czeka Cię, jeśli wybrałeś naczynie żaroodporne silikonowe. Zapiekanka z łososiem i brokułem na pewno nie będzie do niego przywierać, więc nie musisz już smarować naczynia tłuszczem. W tym przypadku pamiętaj jednak, aby nie kroić dania bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym – silikon nie jest odporny na zadrapania, które mogą pojawić się na jego powierzchni po kontakcie z bardzo ostrym nożem!
Makaron z brokułami zapiekany – nie tylko forma ma znaczenie
Do przyrządzenia zapiekanki przydadzą Ci się także takie akcesoria jak patelnia, rondelek oraz łopatki kuchenne. Te ostatnie niech będą silikonowe – dzięki temu nie porysujesz powierzchni wybranej patelni! I to niezależnie od tego, z jakiego materiału została wykonana.
Zapiekankę z łososiem i brokułami piecz na środkowym poziomie piekarnika. Zawsze kontroluj stopień wypieczenia dania. Zależnie od piekarnika, przyrządzanie serowej zapiekanki z brokułami może trwać kilka minut krócej lub dłużej. Znaczenie ma także to, czy ustawisz piekarnik na tryb termoobiegu, czy wybierzesz opcję grzałki góra-dół. Termoobieg pozwoli Ci przyrządzić zapiekankę szybciej, ale może mocniej przesuszyć wierzch dania. W przypadku grzałek góra-dół konieczne jest dłuższe zapiekanie, lecz cała zapiekanka pozostaje odpowiednio soczysta.
Zapiekanka makaronowa z brokułami i łososiem to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad. Wypróbuj go w swojej kuchni – jesteśmy pewni, że zachwyceni będą wszyscy domownicy: od dzieci po rodzinnych seniorów!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kompot z suszu z cytryną
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
906 dni temu
Dzień dobry. Jakiej pojemności ma być naczynie żaroodporne na podana w przepisie ilość składników? Pozdrawiam
odpowiedz
904 dni temu
Anton, możesz użyć naczynia o pojemności 1 litr :)
1361 dni temu
Czy zapiekankę pieczemy pod przykryciem czy bez? Jaka ryba była najlepszym zamiennikiem łososia?
odpowiedz
1359 dni temu
Amator, łososia możesz z powodzeniem zastąpić makrelą, dorszem lub miruną. Zapiekankę pieczemy bez przykrycia.
1359 dni temu
A dorsz mrożony czy wędzony?
1359 dni temu
Jest to kwestia gustu :) Jeśli zechcesz skorzystać z mrożonego dorsza pamiętaj, aby przygotować go odpowiednio wcześniej, zanim przystąpisz do przygotowywania zapiekanki.
1362 dni temu
Co to znaczy jedno opakowanie? Ile to gram?
odpowiedz
1362 dni temu
Kuchnik, 400 g makaronu będzie odpowiednią ilością :)
1362 dni temu
Czy sos i inne składniki muszą być gorące? Czy możemy sobie wszytsko przygotować i wstawić fo piekarnika np za 2 godziny?
odpowiedz
1362 dni temu
Wika, w tej zapiekance ważna jest sprężystość składników: makaron gotujemy al dente, a brokuły tylko lekko sparzamy, by zachowały kształt, pozostały zwarte i nie za miękkie, a następnie od razu przechodzimy do zapiekania, które też trwa dość krótko. Wszystko po to, by efekt był apetyczny. Zalanie składników gorącym sosem i odstawienie ich na 2 godziny może sprawić, że makaron nasiąknie sosem, stanie się zbyt miękki. Rekomendujemy, by danie zapiekać od razu po przygotowaniu. Dobrym sposobem na oszczędzenie czasu będzie natomiast wcześniejsze ugotowanie makaronu :)
1429 dni temu
Witam, zamiast mleka można dodać śmietanki? + jaki łosoś? Na zimno czy na ciepło?
odpowiedz
1429 dni temu
Olu, jak najbardziej możesz zastąpić mleko sojowe śmietanką. Jeśli chodzi o łososia, w zapiekance lepiej sprawdzi się ten wędzony na zimno-po upieczeniu będzie bardziej sprężysty i soczysty.
2235 dni temu
Czym można zastąpić mleko sojowe ?
odpowiedz
2234 dni temu
Możesz je zastąpić innym mlekiem roślinnym lub po prostu zwykłym mlekiem.
2437 dni temu
Czy tę potrawę można zamrozić?
odpowiedz
2436 dni temu
Zdecydowanie lepiej przygotować to danie na świeżo :)
2461 dni temu
Co się stało z brokułami i cebulką?
odpowiedz
2461 dni temu
Drogi Gościu, cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym razem z makaronem. Natomiast brokuły układamy na wierzchu zapiekanki :)
zobacz wszystkie