
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy al dente. Brokuły dzielimy na różyczki i wkładamy na 3 minuty do gotującej się osolonej wody. Pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Doprawiamy oregano.
Krok 2: Przygotowujemy sos
W rondelku podgrzewamy mleko sojowe z dodatkiem startego parmezanu, drobno posiekanej natki pietruszki i przypraw.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Przekładamy do niego makaron oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na wierzchu układamy pokrojone oliwki, porwaną mozzarellę, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i brokuły. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, płatkami migdałowymi oraz skórką otartą z cytryny. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut, aż sos zgęstnieje, a migdały nabiorą złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.

Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!

Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z marchewką, kalafiorem i brokułem doskonale sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, jak i danie główne!

Komentarze (18)
361 dni temu
Dzień dobry. Jakiej pojemności ma być naczynie żaroodporne na podana w przepisie ilość składników? Pozdrawiam
odpowiedz
359 dni temu
Anton, możesz użyć naczynia o pojemności 1 litr :)
817 dni temu
Czy zapiekankę pieczemy pod przykryciem czy bez? Jaka ryba była najlepszym zamiennikiem łososia?
odpowiedz
814 dni temu
Amator, łososia możesz z powodzeniem zastąpić makrelą, dorszem lub miruną. Zapiekankę pieczemy bez przykrycia.
814 dni temu
A dorsz mrożony czy wędzony?
814 dni temu
Jest to kwestia gustu :) Jeśli zechcesz skorzystać z mrożonego dorsza pamiętaj, aby przygotować go odpowiednio wcześniej, zanim przystąpisz do przygotowywania zapiekanki.
818 dni temu
Co to znaczy jedno opakowanie? Ile to gram?
odpowiedz
817 dni temu
Kuchnik, 400 g makaronu będzie odpowiednią ilością :)
818 dni temu
Czy sos i inne składniki muszą być gorące? Czy możemy sobie wszytsko przygotować i wstawić fo piekarnika np za 2 godziny?
odpowiedz
817 dni temu
Wika, w tej zapiekance ważna jest sprężystość składników: makaron gotujemy al dente, a brokuły tylko lekko sparzamy, by zachowały kształt, pozostały zwarte i nie za miękkie, a następnie od razu przechodzimy do zapiekania, które też trwa dość krótko. Wszystko po to, by efekt był apetyczny. Zalanie składników gorącym sosem i odstawienie ich na 2 godziny może sprawić, że makaron nasiąknie sosem, stanie się zbyt miękki. Rekomendujemy, by danie zapiekać od razu po przygotowaniu. Dobrym sposobem na oszczędzenie czasu będzie natomiast wcześniejsze ugotowanie makaronu :)
884 dni temu
Witam, zamiast mleka można dodać śmietanki? + jaki łosoś? Na zimno czy na ciepło?
odpowiedz
884 dni temu
Olu, jak najbardziej możesz zastąpić mleko sojowe śmietanką. Jeśli chodzi o łososia, w zapiekance lepiej sprawdzi się ten wędzony na zimno-po upieczeniu będzie bardziej sprężysty i soczysty.
1690 dni temu
Czym można zastąpić mleko sojowe ?
odpowiedz
1689 dni temu
Możesz je zastąpić innym mlekiem roślinnym lub po prostu zwykłym mlekiem.
1893 dni temu
Czy tę potrawę można zamrozić?
odpowiedz
1891 dni temu
Zdecydowanie lepiej przygotować to danie na świeżo :)
1917 dni temu
Co się stało z brokułami i cebulką?
odpowiedz
1916 dni temu
Drogi Gościu, cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym razem z makaronem. Natomiast brokuły układamy na wierzchu zapiekanki :)
zobacz wszystkie