Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy al dente. Brokuły dzielimy na różyczki i wkładamy na 3 minuty do gotującej się osolonej wody. Pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Doprawiamy oregano.

Krok 2: Przygotowujemy sos

W rondelku podgrzewamy mleko sojowe z dodatkiem startego parmezanu, drobno posiekanej natki pietruszki i przypraw.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Przekładamy do niego makaron oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na wierzchu układamy pokrojone oliwki, porwaną mozzarellę, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i brokuły. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, płatkami migdałowymi oraz skórką otartą z cytryny. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut, aż sos zgęstnieje, a migdały nabiorą złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Amator Amator
    64 dni temu
    Czy zapiekankę pieczemy pod przykryciem czy bez? Jaka ryba była najlepszym zamiennikiem łososia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    62 dni temu
    Amator, łososia możesz z powodzeniem zastąpić makrelą, dorszem lub miruną. Zapiekankę pieczemy bez przykrycia.
  • Gość Gość
    61 dni temu
    A dorsz mrożony czy wędzony?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    61 dni temu
    Jest to kwestia gustu :) Jeśli zechcesz skorzystać z mrożonego dorsza pamiętaj, aby przygotować go odpowiednio wcześniej, zanim przystąpisz do przygotowywania zapiekanki.
  • Kuchnik Kuchnik
    65 dni temu
    Co to znaczy jedno opakowanie? Ile to gram?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    65 dni temu
    Kuchnik, 400 g makaronu będzie odpowiednią ilością :)
  • Wika Wika
    65 dni temu
    Czy sos i inne składniki muszą być gorące? Czy możemy sobie wszytsko przygotować i wstawić fo piekarnika np za 2 godziny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    65 dni temu
    Wika, w tej zapiekance ważna jest sprężystość składników: makaron gotujemy al dente, a brokuły tylko lekko sparzamy, by zachowały kształt, pozostały zwarte i nie za miękkie, a następnie od razu przechodzimy do zapiekania, które też trwa dość krótko. Wszystko po to, by efekt był apetyczny. Zalanie składników gorącym sosem i odstawienie ich na 2 godziny może sprawić, że makaron nasiąknie sosem, stanie się zbyt miękki. Rekomendujemy, by danie zapiekać od razu po przygotowaniu. Dobrym sposobem na oszczędzenie czasu będzie natomiast wcześniejsze ugotowanie makaronu :)
  • Ola Ola
    131 dni temu
    Witam, zamiast mleka można dodać śmietanki? + jaki łosoś? Na zimno czy na ciepło?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    131 dni temu
    Olu, jak najbardziej możesz zastąpić mleko sojowe śmietanką. Jeśli chodzi o łososia, w zapiekance lepiej sprawdzi się ten wędzony na zimno-po upieczeniu będzie bardziej sprężysty i soczysty.
  • Gość Gość
    937 dni temu
    Czym można zastąpić mleko sojowe ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    937 dni temu
    Możesz je zastąpić innym mlekiem roślinnym lub po prostu zwykłym mlekiem.
  • Gość Gość
    1140 dni temu
    Czy tę potrawę można zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1139 dni temu
    Zdecydowanie lepiej przygotować to danie na świeżo :)
  • Gość Gość
    1164 dni temu
    Co się stało z brokułami i cebulką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1164 dni temu
    Drogi Gościu, cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym razem z makaronem. Natomiast brokuły układamy na wierzchu zapiekanki :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram