Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Podsmażamy warzywa

Podsmażamy warzywa

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Pomidory i kabanosy drobno kroimy. Siekamy czosnek i cebulę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pieczarki na złoto. Dodajemy cebulę, czosnek, posiekane chili (jeśli używamy) i kabanosy, chwilę podsmażamy.


 

Krok 2: Doprawiamy zapiekankę

Przygotowujemy paprykową salsę

Doprawiamy curry, obranym i posiekanym imbirem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Jeśli wcześniej nie używaliśmy świeżego chili, to doprawiamy również pieprzem cayenne. Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Dodajemy posiekane suszone pomidory. Jajka łączymy ze śmietanką i zalewamy makaron. Podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do zagotowania

 

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cukinię pokrojoną w plastry. Posypujemy porwaną na kawałki mozzarellą. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

 

 


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    412 dni temu
    Witam, czy należy podgrzać tylko jajka ze śmietanką czy jajka ze śmietanką i z makaronem i pozostałymi składnikami? Pozdrawiam serdecznie Monika

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    412 dni temu
    Całość należy delikatnie podgrzać :)
  • Olgiert Budzyński Olgiert Budzyński
    419 dni temu
    Czy można to zrobić ze śledziem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    419 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram