Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Pomidory i kabanosy drobno kroimy. Siekamy czosnek i cebulę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pieczarki na złoto. Dodajemy cebulę, czosnek, posiekane chili (jeśli używamy) i kabanosy, chwilę podsmażamy.
Krok 2: Doprawiamy zapiekankę
Doprawiamy curry, obranym i posiekanym imbirem, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Jeśli wcześniej nie używaliśmy świeżego chili, to doprawiamy również pieprzem cayenne. Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem. Dodajemy posiekane suszone pomidory. Jajka łączymy ze śmietanką i zalewamy makaron. Podgrzewamy, jednak nie doprowadzamy do zagotowania
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cukinię pokrojoną w plastry. Posypujemy porwaną na kawałki mozzarellą. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!
Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.
Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
Zapiekanka nie musi być daniem wytrawnym. Poznaj przepis na jej słodką odsłonę – z gruszkami, mango i orzechowym kremem.
Zapiekanka porowa z chlebem i szynką
Por w śmietanie zawsze smakuje doskonale, a zapieczony z serem, szynką i pszenno-żytnim chlebem wprost idealnie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Kutia
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1929 dni temu
Nie polecam tego przepisu. Danie wychodzi suche, czuję się tak, jakby to był sam makaron z niewielkim dodatkiem warzyw. Na tej stronie są o wiele ciekawsze przepisy na zapiekanki.
odpowiedz
2897 dni temu
Witam, czy należy podgrzać tylko jajka ze śmietanką czy jajka ze śmietanką i z makaronem i pozostałymi składnikami? Pozdrawiam serdecznie Monika
odpowiedz
2897 dni temu
Całość należy delikatnie podgrzać :)
2904 dni temu
Czy można to zrobić ze śledziem?
odpowiedz
2904 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany :)