
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- tarkę
- sitko do odsączenia cukinii
- naczynie żaroodporne
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra i dół).
Przygotuj wcześniej
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odłóż na sitko lub durszlak, by dokładnie odsączyć ją z nadmiaru soku. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, przelej wodą na durszlaku i odstaw.
Przygotowanie
Kiełbasę krakowską kroimy w cienkie paseczki metodą julienne i przekładamy na gorącą patelnię (bez dodatku oleju). Smażymy, co jakiś czas mieszając. W rondlu podgrzewamy śmietanę, dodajemy zioła prowansalskie. Podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Śmietanę z ziołami odstawiamy do przestygnięcia. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do czystej miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki metodą julienne, doprawiamy solą. Smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Podsmażoną paprykę przekładamy do naczynia z kiełbasą. Na tę samą patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, do zimnej oliwy dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plastry, następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinie oraz sól. Smażymy około 4 minut, co chwilę mieszając. Do podsmażonej cukinii dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i paprykę. Dodajemy białe wytrawne wino, smażymy do momentu odparowania alkoholu. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, następnie dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy.
Do śmietany z ziołami prowansalskimi dajemy żółtka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Śmietaną zalewamy makaron z warzywami i kiełbasą. Mieszamy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, górę dania posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra i dół) na 20-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika – odstawiamy do przestygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.

Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
Włoski makaron i polska kiełbasa wzbogacone smakiem pieczonej papryki. Prosta i sycąca potrawa dla każdego!

Komentarze (40)
2424 dni temu
Przysmak w moim domu. Wszyscy po prostu ją uwielbiamy. Czasem zamiast kiełbasy dodaję pokrojony w słupki, przyprawiony solą i pieprzem i podsmażony filet z kurczaka. Zawsze dodaję dużo więcej niż w przepisie ziół prowansalskich. Po prostu pychotka. Polecam. Dziękuję za tak wspaniały przepis!!!!! Malgorzata
odpowiedz
2430 dni temu
Czy cukinie mozna zastapic ogorkiem?
odpowiedz
2428 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
2441 dni temu
Polecam! Naprawde przepyszna :-)
odpowiedz
2504 dni temu
Zrobiłam. Jest przepyszna!!!!! Polecam!!
odpowiedz
2586 dni temu
I znowu proste przepisy okazują się najsmaczniejsze.
odpowiedz
2765 dni temu
Zapiekanka zrobiona. Była pyszna! :-)
odpowiedz
2891 dni temu
Czy mogę użyć półsłodkiego wina?
odpowiedz
2890 dni temu
Gościu, ze względu na symboliczna ilość wina, możesz je pominąć lub zamienić na inne.
2920 dni temu
Już drugi raz ją robię mimo, że trochę roboty z nią jest :) Pycha!
odpowiedz
2918 dni temu
Inez, cieszymy się, że wracasz do naszego przepisu :)
2926 dni temu
2/10
odpowiedz
2929 dni temu
Danie pycha ,godne polecenia .
odpowiedz
2985 dni temu
Pascal zapomniał powiedzieć, że wypadałoby zdjąć folię z Krakowskiej.... I zrobiłem z folią i potem z paseczków trzeba odklejać. Także jak ktoś jeszcze robi niech ściąga folię:)
odpowiedz
2910 dni temu
A makaron wyjąłeś z paczki, czy wrzuciłeś całą torebkę do wody? Takie oczywistości trzba też mówić? przecież kroiłeś kiełbasę - nie widziałeś folii?
2991 dni temu
Bardzo dobra wyszła mi zapiekanka z tego przepisu:) Polecam
odpowiedz
2995 dni temu
Wyśmienita. Trafia do mojego zeszyciku i na pewno będę do niej wracać. Co prawda jest przy niej trochę pracy i sporo "garnków", ale warto! Te wszystkie smaki, które się połączyły .. mmm!
odpowiedz
3044 dni temu
Pychotka, nie dodałam wina, bo go po prostu nie miałam, ale wyszła super i taka jak na zdjęciu! zdecydowanie wchodzi do rodzinnego jadłospisu :D!
odpowiedz
3064 dni temu
dla mnie bomba,bardzo smaczna :)
odpowiedz
3097 dni temu
Pycha,smacznego
odpowiedz
3098 dni temu
Tomku, śmietanka 30 i 36% nie warzy się pod wpływem obróbki termicznej. Jeśli chodzi o zamianę kiełbasy, dobry pomysł :) Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami :)
odpowiedz
3099 dni temu
zapiekanka całkiem niezła ale mam dwa ale... smietana mi sie chyba zważyła, była troszku grótkowata ( smak był ok) i moja zapiekanka nie była tak ładna jak ta na zdjeciu :P acha bym zapomniał zamiast krakowskiej dałem śląską bo poniewierala sie po lodówce ale dała rade :D raz na jakis czas polecam
odpowiedz
3115 dni temu
Zapiekanka jest pyszna, Pascal jest do zabicia za kalorie jakie dzisiaj pochłonęłam :) dokładałam dokładałam..... bez końca. Czynności, które zmieniłam to cukinię starłam na grubych oczkach, niby w przepisie jest tak podane, ale moja była grubsza i nie puściła wody, więc odsączyłam ją po podsmażeniu, ale za to fajnie wyglądała i dobrze ją było widać i czuć w gotowym daniu. No i nie dodałam wina (nie lubię), ale dla mnie PYCHA !!! Polecam.
odpowiedz
3124 dni temu
Super zapiekanka. Naprawdę smaczna, mimo że kiełbaskę zamieniłam na salami.
odpowiedz
3157 dni temu
Dzisiaj zrobiłam, ale dodatkowo dodałam 2 cebule. Wyszła pyszna:)
odpowiedz
3158 dni temu
Przepis przetestowany, zapiekanka pycha! :)
odpowiedz
3159 dni temu
dwie lewe ręce, ścieramy całą, jednak pamiętaj, by odsączyć cukinię z wody :)
odpowiedz
3159 dni temu
Witam czy z cukini wyciągamy pestki? Czy wszystko ściera my?
odpowiedz
3160 dni temu
Drogi Gościu, możesz pominąć paprykę w tym przepisie :)
odpowiedz
3160 dni temu
Mam pytanie, czym najlepiej zastąpić paprykę? Niestety, nie mogę jeść papryki.
odpowiedz
3163 dni temu
Ktoś tu pytał o materiały wykończenia nowej kuchni, tj. ściany za Pascalem. Czy Kuchnia Lidle zechce zdradzić, co zostało użyte.
odpowiedz
3163 dni temu
Drodzy Goście Kuchni Lidla, rzeczywiście do listy składników wkradł się błąd. Lista jest już poprawiona, zatem zapraszamy do gotowania!
odpowiedz
3163 dni temu
z filmiku można się domyślić że są: 2 cukinie, 2 żółtka, ok. 4 łyżki wina wytrawnego białego,
odpowiedz
3164 dni temu
a gdzie rreszta składników? A w ogóle skąd teraz tę cukinię wziąć? no chyba niesezonowy ten przepis...
odpowiedz
3164 dni temu
Lista składników od pewnego momentu dubluje się, a nie ma pozostałych, wymienionych w sposobie przygotowania. Oj, korektor by się przydał...
odpowiedz
3164 dni temu
Ilośc żółtek i sera żółtego tez by sie przydala
odpowiedz
3164 dni temu
Przepis na pewno wypróbuję. Ale interesuje mnie jeszcze jedno... Co to jest na ścianie tej nowej kuchni? Te białe "cegiełki", tapeta? Płytki? Bardzo fajnie to wygląda. Podoba mi się :-)
odpowiedz
3164 dni temu
1 czerwona papryka - jest na liście składników dwa razy. Jako 5. od początku i znów jako 3. od końca. Chochlik chyba jakiś się wkradł ;-)
odpowiedz
3164 dni temu
i jeszcze ilość makaronu?
odpowiedz
3164 dni temu
Trzeba poprawić składniki ! Dopisać ilośc wina, cukinii!
odpowiedz
zobacz wszystkie