Pachnąca Prowansją zapiekanka z makaronem, cukinią i kiełbasą krakowską
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • tarkę
  • sitko do odsączenia cukinii
  • naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra i dół).

Przygotowanie

Kiełbasę krakowską kroimy w cienkie paseczki i przekładamy na gorącą patelnię (bez dodatku oleju). Smażymy, co jakiś czas mieszając. W rondlu podgrzewamy śmietanę, dodajemy zioła prowansalskie. Podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Śmietanę z ziołami odstawiamy do przestygnięcia. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do czystej miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy paprykę, doprawiamy solą. Smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Podsmażoną paprykę przekładamy do naczynia z kiełbasą. Na tę samą patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, do zimnej oliwy dodajemy plastry czosnku, następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinie (startą cukinię powinniśmy odsączyć wcześniej z nadmiaru soku) oraz sól. Smażymy około 4 minut, co chwilę mieszając. Do podsmażonej cukinii dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i paprykę. Dodajemy białe wytrawne wino, smażymy do momentu odparowania alkoholu. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, następnie dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy.

Do śmietany z ziołami prowansalskimi dajemy żółtka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Śmietaną zalewamy makaron z warzywami i kiełbasą. Mieszamy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, górę dania posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra i dół) na 20-30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika – odstawiamy do przestygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (40)

Avatar
  • Gość Gość
    383 dni temu
    Przysmak w moim domu. Wszyscy po prostu ją uwielbiamy. Czasem zamiast kiełbasy dodaję pokrojony w słupki, przyprawiony solą i pieprzem i podsmażony filet z kurczaka. Zawsze dodaję dużo więcej niż w przepisie ziół prowansalskich. Po prostu pychotka. Polecam. Dziękuję za tak wspaniały przepis!!!!! Malgorzata

    odpowiedz

  • Gość Gość
    389 dni temu
    Czy cukinie mozna zastapic ogorkiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    387 dni temu
    Nie rekomendujemy takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    400 dni temu
    Polecam! Naprawde przepyszna :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    463 dni temu
    Zrobiłam. Jest przepyszna!!!!! Polecam!!

    odpowiedz

  • E. E.
    545 dni temu
    I znowu proste przepisy okazują się najsmaczniejsze.

    odpowiedz

  • smakimacierzynstwa.pl smakimacierzynstwa.pl
    724 dni temu
    Zapiekanka zrobiona. Była pyszna! :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    850 dni temu
    Czy mogę użyć półsłodkiego wina?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    849 dni temu
    Gościu, ze względu na symboliczna ilość wina, możesz je pominąć lub zamienić na inne.
  • Inez Inez
    879 dni temu
    Już drugi raz ją robię mimo, że trochę roboty z nią jest :) Pycha!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    877 dni temu
    Inez, cieszymy się, że wracasz do naszego przepisu :)
  • Hajsownik Hajsownik
    885 dni temu
    2/10

    odpowiedz

  • Michał Michał
    888 dni temu
    Danie pycha ,godne polecenia .

    odpowiedz

  • Sos Sos
    944 dni temu
    Pascal zapomniał powiedzieć, że wypadałoby zdjąć folię z Krakowskiej.... I zrobiłem z folią i potem z paseczków trzeba odklejać. Także jak ktoś jeszcze robi niech ściąga folię:)

    odpowiedz

  • Grzesiek Grzesiek
    869 dni temu
    A makaron wyjąłeś z paczki, czy wrzuciłeś całą torebkę do wody? Takie oczywistości trzba też mówić? przecież kroiłeś kiełbasę - nie widziałeś folii?
  • Gość Gość
    950 dni temu
    Bardzo dobra wyszła mi zapiekanka z tego przepisu:) Polecam

    odpowiedz

  • ikaa ikaa
    954 dni temu
    Wyśmienita. Trafia do mojego zeszyciku i na pewno będę do niej wracać. Co prawda jest przy niej trochę pracy i sporo "garnków", ale warto! Te wszystkie smaki, które się połączyły .. mmm!

    odpowiedz

  • Początkująca Początkująca
    1004 dni temu
    Pychotka, nie dodałam wina, bo go po prostu nie miałam, ale wyszła super i taka jak na zdjęciu! zdecydowanie wchodzi do rodzinnego jadłospisu :D!

    odpowiedz

  • zx11 zx11
    1024 dni temu
    dla mnie bomba,bardzo smaczna :)

    odpowiedz

  • bohna bohna
    1056 dni temu
    Pycha,smacznego

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1057 dni temu
    Tomku, śmietanka 30 i 36% nie warzy się pod wpływem obróbki termicznej. Jeśli chodzi o zamianę kiełbasy, dobry pomysł :) Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami :)

    odpowiedz

  • Tomek Tomek
    1058 dni temu
    zapiekanka całkiem niezła ale mam dwa ale... smietana mi sie chyba zważyła, była troszku grótkowata ( smak był ok) i moja zapiekanka nie była tak ładna jak ta na zdjeciu :P acha bym zapomniał zamiast krakowskiej dałem śląską bo poniewierala sie po lodówce ale dała rade :D raz na jakis czas polecam

    odpowiedz

  • iga iga
    1074 dni temu
    Zapiekanka jest pyszna, Pascal jest do zabicia za kalorie jakie dzisiaj pochłonęłam :) dokładałam dokładałam..... bez końca. Czynności, które zmieniłam to cukinię starłam na grubych oczkach, niby w przepisie jest tak podane, ale moja była grubsza i nie puściła wody, więc odsączyłam ją po podsmażeniu, ale za to fajnie wyglądała i dobrze ją było widać i czuć w gotowym daniu. No i nie dodałam wina (nie lubię), ale dla mnie PYCHA !!! Polecam.

    odpowiedz

  • April April
    1083 dni temu
    Super zapiekanka. Naprawdę smaczna, mimo że kiełbaskę zamieniłam na salami.

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    1116 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam, ale dodatkowo dodałam 2 cebule. Wyszła pyszna:)

    odpowiedz

  • Elfka Elfka
    1117 dni temu
    Przepis przetestowany, zapiekanka pycha! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1118 dni temu
    dwie lewe ręce, ścieramy całą, jednak pamiętaj, by odsączyć cukinię z wody :)

    odpowiedz

  • dwie lewe rece dwie lewe rece
    1118 dni temu
    Witam czy z cukini wyciągamy pestki? Czy wszystko ściera my?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1119 dni temu
    Drogi Gościu, możesz pominąć paprykę w tym przepisie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1119 dni temu
    Mam pytanie, czym najlepiej zastąpić paprykę? Niestety, nie mogę jeść papryki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1122 dni temu
    Ktoś tu pytał o materiały wykończenia nowej kuchni, tj. ściany za Pascalem. Czy Kuchnia Lidle zechce zdradzić, co zostało użyte.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1122 dni temu
    Drodzy Goście Kuchni Lidla, rzeczywiście do listy składników wkradł się błąd. Lista jest już poprawiona, zatem zapraszamy do gotowania!

    odpowiedz

  • MadziaGość MadziaGość
    1123 dni temu
    z filmiku można się domyślić że są: 2 cukinie, 2 żółtka, ok. 4 łyżki wina wytrawnego białego,

    odpowiedz

  • spa spa
    1123 dni temu
    a gdzie rreszta składników? A w ogóle skąd teraz tę cukinię wziąć? no chyba niesezonowy ten przepis...

    odpowiedz

  • miszka52 miszka52
    1123 dni temu
    Lista składników od pewnego momentu dubluje się, a nie ma pozostałych, wymienionych w sposobie przygotowania. Oj, korektor by się przydał...

    odpowiedz

  • Renata Renata
    1123 dni temu
    Ilośc żółtek i sera żółtego tez by sie przydala

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1123 dni temu
    Przepis na pewno wypróbuję. Ale interesuje mnie jeszcze jedno... Co to jest na ścianie tej nowej kuchni? Te białe "cegiełki", tapeta? Płytki? Bardzo fajnie to wygląda. Podoba mi się :-)

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    1123 dni temu
    1 czerwona papryka - jest na liście składników dwa razy. Jako 5. od początku i znów jako 3. od końca. Chochlik chyba jakiś się wkradł ;-)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1123 dni temu
    i jeszcze ilość makaronu?

    odpowiedz

  • Renata Renata
    1123 dni temu
    Trzeba poprawić składniki ! Dopisać ilośc wina, cukinii!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram