zobacz film Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • durszlak
  • obieraczkę do warzyw

Makaron

Makaron penne gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Odcedzony makaron polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Papryka

Papryki smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zdejmujemy z nich skórę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski o szerokości 1 cm.

Kiełbasa

Kiełbasy kroimy w plastry o szerokości 1-1,5 cm.

Na patelni z dodatkiem oliwy smażymy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plastry na małym ogniu. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Całość przekładamy do czystej miski. Na tej samej patelni z odrobiną oliwy smażymy plasterki białej kiełbasy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek oraz upieczoną paprykę (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Następnie zalewamy wszystkie składniki śmietanką i gotujemy na wolnym ogniu 3-5 minut. Do sosu dodajemy posiekaną bazylię (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), część różyczek zblanszowanego brokułu (resztę pozostawiamy do dekoracji). Doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą pieprzu cayenne – całość mieszamy. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy i chwilę gotujemy.

Jak podawać

Makaron z sosem wykładamy na talerz, dekorujemy różyczkami brokułu, paskami pieczonej papryki, pokrojoną bazylią oraz startym serem grana padano. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    215 dni temu
    A co zamiast brokuła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    215 dni temu
    Możesz go po prostu pominąć :)
  • ewelina.kobus@op.pl [email protected]
    3454 dni temu
    nie dość, że pyszne, to jeszcze taki przystojny kucharz! ;) mniamciu!

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    3540 dni temu
    Pyszne! choć ja dałam małąśmetankę

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3541 dni temu
    Drogi Gościu, jak najbardziej możesz użyć mrożonego brokuła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3541 dni temu
    Czy brokuł do tego przepisu może być z mrożonki?

    odpowiedz

  • miszka52 miszka52
    3543 dni temu
    Wygląda bardzo apetycznie. Będę musiała spróbować zrobić, choć paprykę zamienie na... może suszone pomidory... Mąż nie trawi - taki jego urok.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!