Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- durszlak
- obieraczkę do warzyw
Makaron
Makaron penne gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Odcedzony makaron polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Papryka
Papryki smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zdejmujemy z nich skórę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski o szerokości 1 cm.
Kiełbasa
Kiełbasy kroimy w plastry o szerokości 1-1,5 cm.
Na patelni z dodatkiem oliwy smażymy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plastry na małym ogniu. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu. Całość przekładamy do czystej miski. Na tej samej patelni z odrobiną oliwy smażymy plasterki białej kiełbasy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek oraz upieczoną paprykę (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Następnie zalewamy wszystkie składniki śmietanką i gotujemy na wolnym ogniu 3-5 minut. Do sosu dodajemy posiekaną bazylię (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), część różyczek zblanszowanego brokułu (resztę pozostawiamy do dekoracji). Doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą pieprzu cayenne – całość mieszamy. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy i chwilę gotujemy.
Jak podawać
Makaron z sosem wykładamy na talerz, dekorujemy różyczkami brokułu, paskami pieczonej papryki, pokrojoną bazylią oraz startym serem grana padano. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
284 dni temu
A co zamiast brokuła?
odpowiedz
284 dni temu
Możesz go po prostu pominąć :)
3523 dni temu
nie dość, że pyszne, to jeszcze taki przystojny kucharz! ;) mniamciu!
odpowiedz
3609 dni temu
Pyszne! choć ja dałam małąśmetankę
odpowiedz
3610 dni temu
Drogi Gościu, jak najbardziej możesz użyć mrożonego brokuła.
odpowiedz
3610 dni temu
Czy brokuł do tego przepisu może być z mrożonki?
odpowiedz
3612 dni temu
Wygląda bardzo apetycznie. Będę musiała spróbować zrobić, choć paprykę zamienie na... może suszone pomidory... Mąż nie trawi - taki jego urok.
odpowiedz