Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Smażymy pora
Pora oczyszczamy i kroimy w krążki. Dusimy na maśle aż do zeszklenia. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż por będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 2: Przygotowujemy zapiekankę
Część pora rozkładamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Na porach w śmietanie układamy warstwę z kromek chleba. Posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i przykrywamy pozostałymi porami w śmietanie. Posypujemy startym ementalerem. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez ok. 20 minut na złotobrązowy kolor.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Jajka na miękko
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba po japońsku
- Burek ze szpinakiem
- Boczek pieczony
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl

Komentarze (1)
3191 dni temu
Bardzo pyszna i łatwa w przygotowaniu zapiekanka. Mniamm... Polecam :)
Odpowiedz