Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Smażymy pora
Pora oczyszczamy i kroimy w krążki. Dusimy na maśle aż do zeszklenia. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż por będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 2: Przygotowujemy zapiekankę
Część pora rozkładamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Na porach w śmietanie układamy warstwę z kromek chleba. Posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i przykrywamy pozostałymi porami w śmietanie. Posypujemy startym ementalerem. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez ok. 20 minut na złotobrązowy kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.
Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.
Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łatwa saltimbocca z kurczaka
- Śledź w jabłkach
- Marynowane pieczarki
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Omlet ze szpinakiem i szynką
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Sałatkowe wrapy
- Muffiny z wiśniami
- Croque monsieur z serem gouda
- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
- Duszony por
- Surówka z pora
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Smażone ziemniaki z jajkiem
- Ciastka z jabłkami
- Cytrynowe kotlety z kaszy bulgur
- Makaron chow mein z woka
- Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
- Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
- Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Szarlotka gruszkowa
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2781 dni temu
Bardzo pyszna i łatwa w przygotowaniu zapiekanka. Mniamm... Polecam :)
odpowiedz