Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Kroimy owoce
Orzechy włoskie drobno mielemy. Gruszki i mango obieramy, oczyszczamy z nasion i pestek. Kroimy w plasterki. Umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i dolewamy do owoców. Dokładnie mieszamy.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na gęsty, jasny krem. Mąkę i orzechy włoskie mieszamy. Łączymy z crème fraîche, dodając raz porcję mąki i orzechów, raz porcję ubitych żółtek. Stopniowo dodajemy ubite białka, dalej mieszając.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Masę rozprowadzamy na owocach, posypujemy płatkami masła i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40-45 minut, po 25-30 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Zapiekankę podajemy posypaną cukrem pudrem. Idealnie smakuje z lodami waniliowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Boczek pieczony
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2796 dni temu
Dzisiaj robiłem, nawet dobre.
Odpowiedz