Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do 200°C

Krok 1: Gotujemy amarantus

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Ziarenka i laskę wkładamy do garnka z sokiem jabłkowym i zagotowujemy. Dodajemy amarantus i ponownie zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż amarantus spęcznieje. Osączamy na sicie, usuwamy laskę wanilii, studzimy.

Krok 2: Karmelizujemy jabłka

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Dzielimy na dwie porcje. Każdą podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła. Obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony, a następnie posypujemy 1 łyżką cukru i lekko karmelizujemy. Połowę jabłek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3: Przygotowujemy masę

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i pozostały cukier ubijamy na gęsty, jasny krem. Mieszamy z twarogiem i amarantusem. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy. Połowę kremu rozprowadzamy na jabłkach. Wykładamy kolejną porcję jabłek i przykrywamy masą serową. Posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Iza Iza
    313 dni temu
    Witam, czy amarantus można zastąpić np. kaszą jaglaną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    313 dni temu
    możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Agata Agata
    830 dni temu
    Niestety to danie jest dość pracochłonne, a rezultat nie powala. Wręcz muszę przyznać, że 3/4 dania wyrzuciłam do śmieci, gdyż nikt nie chciał go jeść. Szkoda, bo zapowiadało się smacznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    864 dni temu
    Można wiedzieć jak duża jest forma?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    864 dni temu
    To standardowe naczynie żaroodporne, o wymiarach ok. 20x30 cm

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram