Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Gotujemy amarantus
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Ziarenka i laskę wkładamy do garnka z sokiem jabłkowym i zagotowujemy. Dodajemy amarantus i ponownie zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż amarantus spęcznieje. Osączamy na sicie, usuwamy laskę wanilii, studzimy.
Krok 2: Karmelizujemy jabłka
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Dzielimy na dwie porcje. Każdą podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła. Obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony, a następnie posypujemy 1 łyżką cukru i lekko karmelizujemy. Połowę jabłek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3: Przygotowujemy masę
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i pozostały cukier ubijamy na gęsty, jasny krem. Mieszamy z twarogiem i amarantusem. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy. Połowę kremu rozprowadzamy na jabłkach. Wykładamy kolejną porcję jabłek i przykrywamy masą serową. Posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
- Domowy blok czekoladowy
- Sałatka z amarantusem
- Omlet z amarantusem i owocami
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Ragoût z jajek z warzywami
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Kotleciki jagnięce
- Omlet cesarski
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kawa po portugalsku
- Tarta jabłkowo-waniliowa
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
- Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
- Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Wegańska ryba po grecku
- Prosta zapiekanka z brukselką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2538 dni temu
Witam, czy amarantus można zastąpić np. kaszą jaglaną?
odpowiedz
2538 dni temu
możesz dokonać takiej zamiany :)
3055 dni temu
Niestety to danie jest dość pracochłonne, a rezultat nie powala. Wręcz muszę przyznać, że 3/4 dania wyrzuciłam do śmieci, gdyż nikt nie chciał go jeść. Szkoda, bo zapowiadało się smacznie.
odpowiedz
3089 dni temu
Można wiedzieć jak duża jest forma?
odpowiedz
3089 dni temu
To standardowe naczynie żaroodporne, o wymiarach ok. 20x30 cm