Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do 200°C

Krok 1: Gotujemy amarantus

Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Ziarenka i laskę wkładamy do garnka z sokiem jabłkowym i zagotowujemy. Dodajemy amarantus i ponownie zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż amarantus spęcznieje. Osączamy na sicie, usuwamy laskę wanilii, studzimy.

Krok 2: Karmelizujemy jabłka

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Dzielimy na dwie porcje. Każdą podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła. Obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony, a następnie posypujemy 1 łyżką cukru i lekko karmelizujemy. Połowę jabłek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3: Przygotowujemy masę

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i pozostały cukier ubijamy na gęsty, jasny krem. Mieszamy z twarogiem i amarantusem. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy. Połowę kremu rozprowadzamy na jabłkach. Wykładamy kolejną porcję jabłek i przykrywamy masą serową. Posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Welsch z północnej Francji z serem cheddar

Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Welsch z północnej Francji z serem cheddar

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:20 liczba porcji: 5 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami

Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:10 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami

Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:05 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Iza Iza
    2822 dni temu
    Witam, czy amarantus można zastąpić np. kaszą jaglaną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2822 dni temu
    możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Agata Agata
    3340 dni temu
    Niestety to danie jest dość pracochłonne, a rezultat nie powala. Wręcz muszę przyznać, że 3/4 dania wyrzuciłam do śmieci, gdyż nikt nie chciał go jeść. Szkoda, bo zapowiadało się smacznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3374 dni temu
    Można wiedzieć jak duża jest forma?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3373 dni temu
    To standardowe naczynie żaroodporne, o wymiarach ok. 20x30 cm

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!