 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Krok 1: Gotujemy amarantus
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Ziarenka i laskę wkładamy do garnka z sokiem jabłkowym i zagotowujemy. Dodajemy amarantus i ponownie zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż amarantus spęcznieje. Osączamy na sicie, usuwamy laskę wanilii, studzimy.
Krok 2: Karmelizujemy jabłka
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1 cm. Dzielimy na dwie porcje. Każdą podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła. Obsmażamy przez 2 minuty z każdej strony, a następnie posypujemy 1 łyżką cukru i lekko karmelizujemy. Połowę jabłek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3: Przygotowujemy masę
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i pozostały cukier ubijamy na gęsty, jasny krem. Mieszamy z twarogiem i amarantusem. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy. Połowę kremu rozprowadzamy na jabłkach. Wykładamy kolejną porcję jabłek i przykrywamy masą serową. Posypujemy grubo posiekanymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Ciasto na pierogi
- Makowiec japoński
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Domek z piernika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ryba z piekarnika
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Przekąski sylwestrowe
- Boczek pieczony
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (5)
2944 dni temu
Witam, czy amarantus można zastąpić np. kaszą jaglaną?
Odpowiedz
2943 dni temu
możesz dokonać takiej zamiany :)
3461 dni temu
Niestety to danie jest dość pracochłonne, a rezultat nie powala. Wręcz muszę przyznać, że 3/4 dania wyrzuciłam do śmieci, gdyż nikt nie chciał go jeść. Szkoda, bo zapowiadało się smacznie.
Odpowiedz
3495 dni temu
Można wiedzieć jak duża jest forma?
Odpowiedz
3495 dni temu
To standardowe naczynie żaroodporne, o wymiarach ok. 20x30 cm