zobacz film Pikantna zapiekanka kukurydziana

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Naczynie żaroodporne, mikser.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (termoobieg).

Gulasz

Na głębokiej patelni podgrzewamy odrobinę oleju, na który wrzucamy pieczarki. Pieczarki smażymy, często mieszając. Podczas smażenia pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Do podsmażonych, zarumienionych pieczarek dodajemy cebulę i posiekany czosnek. Całość smażymy do momentu zeszklenia się czosnku i cebuli. Podsmażone pieczarki z zeszklonym czosnkiem i cebulą zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni, na której smażyliśmy pieczarki, smażymy mięso mielone z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia mięso doprawiamy pieprzem i solą, mięsa nie mieszamy zbyt często. Do przesmażonego mięsa dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, drobno pokrojone paski kindziuka oraz fasolę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Chwilę dusimy. Na końcu do mięsa z pieczarkami, kindziukiem i fasolą dodajemy kawałki selera naciowego. Całość skrapiamy sokiem z 1 limonki, dodajemy świeżą kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Całość mieszamy i smażymy krótko (maksimum przez 3-4 minuty). Podsmażone składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, tak żeby sięgały one mniej więcej do 2/3 wysokości naczynia, delikatnie ugniatamy łyżką. Naczynie odstawiamy na bok.

Masa kukurydziana

Kukurydzę, zmiażdżony ząbek czosnku, papryczki jalapeños (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji) oraz śmietanę przekładamy do naczynia i miksujemy za pomocą miksera. Kiedy składniki zostaną zmiksowane, dodajemy do nich jajka i mąkę pszenną, składniki chwilę miksujemy, następnie masę doprawiamy odrobiną soli oraz mielonego, białego pieprzu.

Zapiekanka

Mięso w naczyniu żaroodpornym skrapiamy odrobiną soku z limonki i przykrywamy masą kukurydzianą.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Zapiekanka powinna być zarumieniona z góry (czas pieczenia możemy zwiększyć, jeśli użyjemy grubego naczynia).

Na wierzchu zapiekanki układamy plasterki kindziuka oraz kilka plasterków papryczki jalapeños. Wierzch zapiekanki skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Gość Gość
    36 dni temu
    to jest przepyszne !

    odpowiedz

  • Gość :) Gość :)
    495 dni temu
    Rewelacyjna Mniamm.... :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    790 dni temu
    Super mega! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1232 dni temu
    Bardzo niesmaczna

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1352 dni temu
    W miarę dobre... szału nie ma, ale przynajmniej szybko się ją zrobiło. Masa kukurydziana trochę mnie rozczarowała, za to dla męża, który kukurydzę uwielbia było to idealne danie. Także myślę, że ocena zapiekanki - to rzecz gustu :) Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • R.K.P R.K.P
    1358 dni temu
    :p

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1389 dni temu
    M, należy pamiętać, że każda z mąk ma inne właściwości i zachowuje się inaczej. Trudno jest stosować zamienniki w przepisach, które zostały stworzone pod taki a nie inny rodzaj mąki. W związku z tym, że tutaj nie jest ona podstawowym składnikiem, sugerujemy wykorzystać mąkę kukurydzianą. Powinna się sprawdzić.

    odpowiedz

  • M. M.
    1390 dni temu
    Czy jeśli ktoś jest uczulony na mąkę pszenną można ją zastąpić jakąś inną mąką, a jeśli tak to jaka będzie najlepsza?

    odpowiedz

  • jul jul
    1471 dni temu
    bardzo dobra zapiekanka! super smak, łatwe w przygotowaniu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1475 dni temu
    Justyno, oczywiście zapiekankę możesz odgrzać na drugi dzień! :)

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1476 dni temu
    czy zapiekankę można odgrzać na drugi dzień? obawiam się że porcja będzie za duża dla 2 osób, aby ją pochłonąć tego samego dnia

    odpowiedz

  • Żaneta Żaneta
    1476 dni temu
    Idealna zapiekanka mięsna,robię ją już drugi raz a jestem na diecie,naprawdę warta polecenia .

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    1480 dni temu
    Bardzo fajna zapiekanka, smaczna i szybka w przygotowaniu :)

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    1480 dni temu
    Danie jest przepyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie wierzyłam, że kiedykolwiek zapiekanka bez sera będzie mi tak smakowała :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1480 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie przepadasz za selerem naciowym, proponujemy go pominąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1480 dni temu
    czy seler naciowy można zastąpić czymś innym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1480 dni temu
    zooper, dziękujemy za rekomendację oraz dobre rady, jak wzmocnić smak dania! :)

    odpowiedz

  • zooper zooper
    1480 dni temu
    Zapiekanka przepyszna. Już na stałe wejdzie do mojego menu. Nie miałam kolendry użyłam dużej garści pietruszki i wcale nie umniejszyło smaku. Nie żałujcie limonki do mięsa, zabija nudę i dodaje wyrazistości. Polecam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1480 dni temu
    Witku, wystarczy, że pieczarki dokładnie umyjesz :)

    odpowiedz

  • Witek Witek
    1481 dni temu
    Czy pieczarki mamy obrać czy nie

    odpowiedz

  • Goga Goga
    1484 dni temu
    Lubię takie zapiekanki, muszę wypróbować, a wędliny Pikok są pyszne, często kupuję salami do pizzy :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1484 dni temu
    Bartku, w filmiku Karol tłumaczy, jak pokroić pieczarki w czosnek - chodzi o kształt, jaki nadajemy pieczarce, krojąc ją na cząstki.

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    1485 dni temu
    Pieczarki pokrojone w czosnek? Ciekawe...

    odpowiedz

  • Zoza Zoza
    1485 dni temu
    Bardzo ciekawy pomysł na zapiekankę,dietetyczna i to najważniejsze,jutro z pewnością ją przygotuję na obiad,super wygląda.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram