Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Naczynie żaroodporne, mikser.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C (termoobieg).
Gulasz
Na głębokiej patelni podgrzewamy odrobinę oleju, na który wrzucamy pieczarki pokrojone w cząstki. Pieczarki smażymy, często mieszając. Podczas smażenia pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Do podsmażonych, zarumienionych pieczarek dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Całość smażymy do momentu zeszklenia się czosnku i cebuli. Podsmażone pieczarki z zeszklonym czosnkiem i cebulą zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni, na której smażyliśmy pieczarki, smażymy mięso mielone z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia mięso doprawiamy pieprzem i solą, mięsa nie mieszamy zbyt często. Do przesmażonego mięsa dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, drobno pokrojone paski kindziuka oraz fasolę odsączoną z zalewy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Chwilę dusimy. Na końcu do mięsa z pieczarkami, kindziukiem i fasolą dodajemy seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki. Całość skrapiamy sokiem z 1 limonki, dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Całość mieszamy i smażymy krótko (maksimum przez 3-4 minuty). Podsmażone składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, tak żeby sięgały one mniej więcej do 2/3 wysokości naczynia, delikatnie ugniatamy łyżką. Naczynie odstawiamy na bok.
Masa kukurydziana
Kukurydzę odsączoną z zalewy, zmiażdżony ząbek czosnku, papryczki jalapeños (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji) oraz śmietanę przekładamy do naczynia i miksujemy za pomocą miksera. Kiedy składniki zostaną zmiksowane, dodajemy do nich jajka i mąkę pszenną, składniki chwilę miksujemy, następnie masę doprawiamy odrobiną soli oraz mielonego, białego pieprzu.
Zapiekanka
Mięso w naczyniu żaroodpornym skrapiamy odrobiną soku z limonki i przykrywamy masą kukurydzianą.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Zapiekanka powinna być zarumieniona z góry (czas pieczenia możemy zwiększyć, jeśli użyjemy grubego naczynia).
Na wierzchu zapiekanki układamy plasterki kindziuka oraz kilka plasterków papryczki jalapeños. Wierzch zapiekanki skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!
Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.
Fajitas wołowe z warzywami
Prosta w przygotowaniu marynata, aromatyczny sos, warzywa i już możesz popróbować kuchni w stylu meksykańskim w Twoim domu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z krewetek z sosem z limonek
- Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
- Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- Fajitas wołowe z warzywami
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Ciasto "pszczółka" z orzechami włoskimi
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Zupa pho z wołowiną
- Guacamole
- Kartacze z mięsem
- Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
- Zupa meksykańska z indykiem
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Wieniec wielkanocny
- Spaghetti z wołowym ragu
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Sushi
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
- Ciastka pisanki
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Hummus grzybowy
- Tort malinowy
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
2385 dni temu
to jest przepyszne !
odpowiedz
2844 dni temu
Rewelacyjna Mniamm.... :)
odpowiedz
3139 dni temu
Super mega! :)
odpowiedz
3581 dni temu
Bardzo niesmaczna
odpowiedz
3701 dni temu
W miarę dobre... szału nie ma, ale przynajmniej szybko się ją zrobiło. Masa kukurydziana trochę mnie rozczarowała, za to dla męża, który kukurydzę uwielbia było to idealne danie. Także myślę, że ocena zapiekanki - to rzecz gustu :) Pozdrawiam :)
odpowiedz
3707 dni temu
:p
odpowiedz
3738 dni temu
M, należy pamiętać, że każda z mąk ma inne właściwości i zachowuje się inaczej. Trudno jest stosować zamienniki w przepisach, które zostały stworzone pod taki a nie inny rodzaj mąki. W związku z tym, że tutaj nie jest ona podstawowym składnikiem, sugerujemy wykorzystać mąkę kukurydzianą. Powinna się sprawdzić.
odpowiedz
3739 dni temu
Czy jeśli ktoś jest uczulony na mąkę pszenną można ją zastąpić jakąś inną mąką, a jeśli tak to jaka będzie najlepsza?
odpowiedz
3820 dni temu
bardzo dobra zapiekanka! super smak, łatwe w przygotowaniu
odpowiedz
3824 dni temu
Justyno, oczywiście zapiekankę możesz odgrzać na drugi dzień! :)
odpowiedz
3825 dni temu
czy zapiekankę można odgrzać na drugi dzień? obawiam się że porcja będzie za duża dla 2 osób, aby ją pochłonąć tego samego dnia
odpowiedz
3825 dni temu
Idealna zapiekanka mięsna,robię ją już drugi raz a jestem na diecie,naprawdę warta polecenia .
odpowiedz
3829 dni temu
Bardzo fajna zapiekanka, smaczna i szybka w przygotowaniu :)
odpowiedz
3829 dni temu
Danie jest przepyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie wierzyłam, że kiedykolwiek zapiekanka bez sera będzie mi tak smakowała :)
odpowiedz
3829 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie przepadasz za selerem naciowym, proponujemy go pominąć.
odpowiedz
3829 dni temu
czy seler naciowy można zastąpić czymś innym?
odpowiedz
3829 dni temu
zooper, dziękujemy za rekomendację oraz dobre rady, jak wzmocnić smak dania! :)
odpowiedz
3829 dni temu
Zapiekanka przepyszna. Już na stałe wejdzie do mojego menu. Nie miałam kolendry użyłam dużej garści pietruszki i wcale nie umniejszyło smaku. Nie żałujcie limonki do mięsa, zabija nudę i dodaje wyrazistości. Polecam :)
odpowiedz
3829 dni temu
Witku, wystarczy, że pieczarki dokładnie umyjesz :)
odpowiedz
3830 dni temu
Czy pieczarki mamy obrać czy nie
odpowiedz
3833 dni temu
Lubię takie zapiekanki, muszę wypróbować, a wędliny Pikok są pyszne, często kupuję salami do pizzy :)
odpowiedz
3833 dni temu
Bartku, w filmiku Karol tłumaczy, jak pokroić pieczarki w czosnek - chodzi o kształt, jaki nadajemy pieczarce, krojąc ją na cząstki.
odpowiedz
3834 dni temu
Pieczarki pokrojone w czosnek? Ciekawe...
odpowiedz
3834 dni temu
Bardzo ciekawy pomysł na zapiekankę,dietetyczna i to najważniejsze,jutro z pewnością ją przygotuję na obiad,super wygląda.
odpowiedz
zobacz wszystkie