Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Gotujemy warzywa

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Do wrzącej, osolonej wody dodajemy mrożoną fasolę wraz z 2-3 łodygami cząbru i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i również osączamy.

Krok 2: Przygotowujemy sos śmietanowy

Z pozostałego cząbru obrywamy listki i drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, mlekiem, jajkami, solą i pieprzem. Ser obieramy ze skórki i ścieramy drobno na tarce. Gruszki obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. Plastry boczku kroimy na pół i smażymy na suchej patelni, aż będą chrupiące.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Połowę plastrów boczku przekładamy do naczynia żaroodpornego, które lekko nimi natłuszczamy. Układamy warstwami: połowę plastrów ziemniaków, 1/3 kremu ze śmietany i po połowie gruszek i fasoli. Proces powtarzamy, skrapiamy pozostałą śmietaną i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 45 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem

Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.

Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:20 liczba porcji: 5 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • A A
    536 dni temu
    Połączenie gruszki z boczkiem - super smaczne. Zapiekanka najlepsza jest na świeżo, na drugi dzień nie smakowała już tak samo dobrze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1868 dni temu
    Bardzo dobra zapiekanka. Robię ją przynajmniej raz na miesiąc :).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1868 dni temu
    Czyli danie zadomowiło się w jadłospisie :) Bardzo nas to cieszy!
  • Gość Gość
    2695 dni temu
    Przepyszna, polecam wszystkim!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2893 dni temu
    Ziemniaków z fruszką jeszcze nie próbowałam, trzeba to nadrobić :) Zapiekanki z ziemnakami bardzo lubię, ta na pewno też będzie smaczna.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!