Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Gotujemy warzywa
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Do wrzącej, osolonej wody dodajemy mrożoną fasolę wraz z 2-3 łodygami cząbru i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i również osączamy.
Krok 2: Przygotowujemy sos śmietanowy
Z pozostałego cząbru obrywamy listki i drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, mlekiem, jajkami, solą i pieprzem. Ser obieramy ze skórki i ścieramy drobno na tarce. Gruszki obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. Plastry boczku kroimy na pół i smażymy na suchej patelni, aż będą chrupiące.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Połowę plastrów boczku przekładamy do naczynia żaroodpornego, które lekko nimi natłuszczamy. Układamy warstwami: połowę plastrów ziemniaków, 1/3 kremu ze śmietany i po połowie gruszek i fasoli. Proces powtarzamy, skrapiamy pozostałą śmietaną i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 45 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.
Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grochem
- Piernik staropolski
- Wigilijny makowiec
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kompot z suszu z cytryną
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
335 dni temu
Połączenie gruszki z boczkiem - super smaczne. Zapiekanka najlepsza jest na świeżo, na drugi dzień nie smakowała już tak samo dobrze.
odpowiedz
1667 dni temu
Bardzo dobra zapiekanka. Robię ją przynajmniej raz na miesiąc :).
odpowiedz
1667 dni temu
Czyli danie zadomowiło się w jadłospisie :) Bardzo nas to cieszy!
2494 dni temu
Przepyszna, polecam wszystkim!
odpowiedz
2692 dni temu
Ziemniaków z fruszką jeszcze nie próbowałam, trzeba to nadrobić :) Zapiekanki z ziemnakami bardzo lubię, ta na pewno też będzie smaczna.
odpowiedz