
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Gotujemy warzywa
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Do wrzącej, osolonej wody dodajemy mrożoną fasolę wraz z 2-3 łodygami cząbru i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i również osączamy.
Krok 2: Przygotowujemy sos śmietanowy
Z pozostałego cząbru obrywamy listki i drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, mlekiem, jajkami, solą i pieprzem. Ser obieramy ze skórki i ścieramy drobno na tarce. Gruszki obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. Plastry boczku kroimy na pół i smażymy na suchej patelni, aż będą chrupiące.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Połowę plastrów boczku przekładamy do naczynia żaroodpornego, które lekko nimi natłuszczamy. Układamy warstwami: połowę plastrów ziemniaków, 1/3 kremu ze śmietany i po połowie gruszek i fasoli. Proces powtarzamy, skrapiamy pozostałą śmietaną i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 45 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik świąteczny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
645 dni temu
Połączenie gruszki z boczkiem - super smaczne. Zapiekanka najlepsza jest na świeżo, na drugi dzień nie smakowała już tak samo dobrze.
Odpowiedz
1977 dni temu
Bardzo dobra zapiekanka. Robię ją przynajmniej raz na miesiąc :).
Odpowiedz
1977 dni temu
Czyli danie zadomowiło się w jadłospisie :) Bardzo nas to cieszy!
2804 dni temu
Przepyszna, polecam wszystkim!
Odpowiedz
3002 dni temu
Ziemniaków z fruszką jeszcze nie próbowałam, trzeba to nadrobić :) Zapiekanki z ziemnakami bardzo lubię, ta na pewno też będzie smaczna.
Odpowiedz