• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Gotujemy warzywa

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10-12 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Do wrzącej, osolonej wody dodajemy mrożoną fasolę wraz z 2-3 łodygami cząbru i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i również osączamy.

Krok 2: Przygotowujemy sos śmietanowy

Z pozostałego cząbru obrywamy listki i drobno siekamy. Mieszamy ze śmietaną, mlekiem, jajkami, solą i pieprzem. Ser obieramy ze skórki i ścieramy drobno na tarce. Gruszki obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. Plastry boczku kroimy na pół i smażymy na suchej patelni, aż będą chrupiące.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Połowę plastrów boczku przekładamy do naczynia żaroodpornego, które lekko nimi natłuszczamy. Układamy warstwami: połowę plastrów ziemniaków, 1/3 kremu ze śmietany i po połowie gruszek i fasoli. Proces powtarzamy, skrapiamy pozostałą śmietaną i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 45 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    123 dni temu
    Przepyszna, polecam wszystkim!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    321 dni temu
    Ziemniaków z fruszką jeszcze nie próbowałam, trzeba to nadrobić :) Zapiekanki z ziemnakami bardzo lubię, ta na pewno też będzie smaczna.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram