• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • naczynie żaroodporne

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Podsmażamy przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy miodem i krótko karmelizujemy. Rozcieńczamy sokiem z pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Oba składniki podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut, mieszając, aż nabiorą brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

KROK 3: ROBIMY KREM SEROWY

Ser feta osączamy. 150 g miksujemy ze śmietanką i mlekiem, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. ⅓ przekładamy na marchewki. Przykrywamy mięsem mielonym, skrapiamy pozostałym kremem serowym.

KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Kruszymy pozostałą fetę, posypujemy nią zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20 minut. Podajemy z chlebem pita lub ryżem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    107 dni temu
    Feta jest serem owczym :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    109 dni temu
    I gdzie ten ser owczy?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram