Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Podsmażamy przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy miodem i krótko karmelizujemy. Rozcieńczamy sokiem z pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Oba składniki podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut, mieszając, aż nabiorą brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
KROK 3: ROBIMY KREM SEROWY
Ser feta osączamy. 150 g miksujemy z masłem, śmietanką i mlekiem, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. ⅓ przekładamy na marchewki. Przykrywamy mięsem mielonym, skrapiamy pozostałym kremem serowym.
KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Kruszymy pozostałą fetę, posypujemy nią zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20 minut. Podajemy z chlebem pita lub ryżem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Boczek pieczony
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
- Makowiec japoński
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
1773 dni temu
Do czego dodajemy masło wymienione w liście składników?
Odpowiedz
1772 dni temu
Masło należy dodać do kremu serowego :)
2791 dni temu
Feta jest serem owczym :)
Odpowiedz
2793 dni temu
I gdzie ten ser owczy?
Odpowiedz
2597 dni temu
prawdziwy ser feta jest z mleka owcy 😉