Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARCHEWKI
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Podsmażamy przez 5-7 minut, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy miodem i krótko karmelizujemy. Rozcieńczamy sokiem z pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Oba składniki podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanej oliwie przez 5-7 minut, mieszając, aż nabiorą brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
KROK 3: ROBIMY KREM SEROWY
Ser feta osączamy. 150 g miksujemy z masłem, śmietanką i mlekiem, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. ⅓ przekładamy na marchewki. Przykrywamy mięsem mielonym, skrapiamy pozostałym kremem serowym.
KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Kruszymy pozostałą fetę, posypujemy nią zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20 minut. Podajemy z chlebem pita lub ryżem.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.
Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!
Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti z soczystymi pulpecikami
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Makaron z pikantnymi brokułami
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Zapiekanka ziemniaczana
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Chrupiące ziemniaczki z serem i salami
- Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
- Świąteczny talerz obfitości
- Focaccia bezglutenowa
- Pizza capriciosa
- Pieczone żeberka
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Szaszłyki z warzywami i owocami
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Suflet malinowy
- Spaghetti puttanesca
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1387 dni temu
Do czego dodajemy masło wymienione w liście składników?
odpowiedz
1386 dni temu
Masło należy dodać do kremu serowego :)
2405 dni temu
Feta jest serem owczym :)
odpowiedz
2407 dni temu
I gdzie ten ser owczy?
odpowiedz
2212 dni temu
prawdziwy ser feta jest z mleka owcy 😉