Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Smażymy mięso
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyszczamy, głąb usuwamy, liście kapusty kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone smażymy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Krok 2: Pieczemy zapiekankę
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną, jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odlewamy i osączamy. Połowę przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekanek. Rozkładamy na nim połowę masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypujemy 75 g startego sera i zalewamy połową śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układamy warstwami w taki sam sposób. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumieniła.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.
Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cannelloni z mięsem w sosie porowym
- Krem ze szparagów
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Faszerowane ciabatty
- Sum w śmietanie
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Sajgonki z mięsem mielonym
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Pierogi z kaczką
- Makaron orecchiette ammollicate
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Nugat z migdałami i pistacjami torrone
- Kruche ciasto ze śliwkami
- Zielony koktajl
- Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
- Energetyczne batony
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Domowy izotonik
- Szparagi z szynką parmeńską
- Szparagi zawijane w szynkę
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Ciasto à la Kinder Country
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Salsa z kiwi i mango
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
340 dni temu
Proponuję użyć włoskiej
odpowiedz
1352 dni temu
U mnie kapustka była za twarda, polecam poddusić dłużej.
odpowiedz
2669 dni temu
Zrobiłam tę zapiekankę, wszystkim bardzo smakowała. Dziękuję za inspirację :-)
odpowiedz
2669 dni temu
Polecamy się! :)