Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • naczynie żaroodporne

Krok 1: Smażymy mięso

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyszczamy, głąb usuwamy, liście kapusty kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone smażymy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.

Krok 2: Pieczemy zapiekankę

Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną, jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odlewamy i osączamy. Połowę przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekanek. Rozkładamy na nim połowę masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypujemy 75 g startego sera i zalewamy połową śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układamy warstwami w taki sam sposób. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumieniła.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Remigiusz Remigiusz
    93 dni temu
    Proponuję użyć włoskiej

    odpowiedz

  • Kris Kris
    1105 dni temu
    U mnie kapustka była za twarda, polecam poddusić dłużej.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    2422 dni temu
    Zrobiłam tę zapiekankę, wszystkim bardzo smakowała. Dziękuję za inspirację :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2421 dni temu
    Polecamy się! :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!