
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Smażymy mięso
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyszczamy, głąb usuwamy, liście kapusty kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone smażymy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Krok 2: Pieczemy zapiekankę
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną, jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odlewamy i osączamy. Połowę przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekanek. Rozkładamy na nim połowę masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypujemy 75 g startego sera i zalewamy połową śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układamy warstwami w taki sam sposób. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumieniła.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Krokiety z mięsem
- Sernik pistacjowy
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Nuggetsy z kurczaka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
668 dni temu
Proponuję użyć włoskiej
Odpowiedz
1681 dni temu
U mnie kapustka była za twarda, polecam poddusić dłużej.
Odpowiedz
2997 dni temu
Zrobiłam tę zapiekankę, wszystkim bardzo smakowała. Dziękuję za inspirację :-)
Odpowiedz
2997 dni temu
Polecamy się! :)