Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne
Krok 1: Smażymy mięso
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyszczamy, głąb usuwamy, liście kapusty kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Mięso mielone smażymy na gorącej oliwie z oliwek, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodajemy kapustę i dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Krok 2: Pieczemy zapiekankę
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z kwaśną śmietaną, jajkami i mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odlewamy i osączamy. Połowę przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekanek. Rozkładamy na nim połowę masy z mięsa mielonego i kapusty. Posypujemy 75 g startego sera i zalewamy połową śmietany z jajkami. Pozostałe składniki układamy warstwami w taki sam sposób. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumieniła.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.
Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.
Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
Mięso mielone, penne, pomidory, cebula, ser feta i przyprawy – proste składniki, z których stworzysz wyborne danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
363 dni temu
Proponuję użyć włoskiej
odpowiedz
1375 dni temu
U mnie kapustka była za twarda, polecam poddusić dłużej.
odpowiedz
2691 dni temu
Zrobiłam tę zapiekankę, wszystkim bardzo smakowała. Dziękuję za inspirację :-)
odpowiedz
2691 dni temu
Polecamy się! :)