Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patelnię grillową,
  • naczynie żaroodporne,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy i smażymy warzywa

Obrane ziemniaki wkładamy do gotującej się wody na 8 minut. Cukinię kroimy w plastry, a następnie grillujemy na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju, aż się zarumieni i straci wodę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Smażymy na 1 łyżce oleju, razem z oregano i listkami oberwanymi z 1 gałązki rozmarynu.

Krok 2: Zalewamy warzywa masą jajeczną

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, cukinii, cebuli. W misce roztrzepujemy żółtka z dodatkiem soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy je ze śmietaną. Zalewamy masą jajeczną warzywa.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Dodajemy resztę listków rozmarynu, pokruszona fetę, kapary i pokrojone w plasterki oliwki. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.

Zapiekankę dekorujemy papryką pokrojoną w cienkie paseczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    39 dni temu
    Dla mnie jest za sucha

    odpowiedz

  • Myszeq Myszeq
    240 dni temu
    Szanowni adminie tej strony, Krok 1 w tym przepisie jest z innego przepisu "Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy". Prośba o poprawkę.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram