Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową,
- naczynie żaroodporne,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy i smażymy warzywa
Obrane ziemniaki wkładamy do gotującej się wody na 8 minut. Cukinię kroimy w plastry, a następnie grillujemy na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju, aż się zarumieni i straci wodę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Smażymy na 1 łyżce oleju, razem z oregano i listkami oberwanymi z 1 gałązki rozmarynu.
Krok 2: Zalewamy warzywa masą jajeczną
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, cukinii, cebuli. W misce roztrzepujemy żółtka z dodatkiem soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy je ze śmietaną. Zalewamy masą jajeczną warzywa.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Dodajemy resztę listków rozmarynu, pokruszona fetę, kapary i pokrojone w plasterki oliwki. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.
Zapiekankę dekorujemy papryką pokrojoną w cienkie paseczki.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!
Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
- Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
- Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Warzywna zapiekanka z serem feta
- Koreczki ze schabem w boczku
- Zapiekany kalafior
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Tort malinowy
- Dżem z włoskich śliwek
- DESER SZAMPAŃSKI
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Pizza rzymska
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
260 dni temu
Ile gramów cukinii?
odpowiedz
260 dni temu
Do przygotowania zapiekanki potrzebne jest ok. 350-400 g cukinii.
786 dni temu
Świetny przepis, oliwki, kapary, feta, rozmaryn dzięki tym składnikom zapiekanka staje się nie taka zwykła a aromatyczna i naprawdę smaczna. Dziękuje za przepis :)
odpowiedz
786 dni temu
Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy :)
1141 dni temu
Właśnie wyjęłam z piekarnika i smakuje obłędnie! Biorąc pod uwagę poniższe komentarze ja pokroiłam ziemniaki w ok. 8 mm grubości plastry i je 10 minut gotowałam w osolonej wodzie. No i po każdej warstwie nasypałam przyprawy, które lubię. Piekłam w zamkniętym naczyniu 30 minut, a potem 10 min bez pokrywki. Osobiście nie dekorowałam papryką.
odpowiedz
1528 dni temu
Piekłam 50 minut a ziemniaki i tak wyszły surowe. Do tego proporcje w przepisie są jakieś dziwne żeby wyglądało tak jak na zdjęciu potrzeba chyba że dwa razy więcej mieszanki jajek i śmietany. Generalnie nie polecam
odpowiedz
1555 dni temu
Dzień dobry :) czy gotować ziemniaki tak, żeby wyszły bardzo miękkie czy raczej jeszcze trochę ugotują się w piekarniku w tym cieście/sosie?
odpowiedz
1555 dni temu
Dzień dobry:) Obrane ziemniaki włóż do gotującej się wody na dosłownie 8 minut. Nie martw się tym, że po wyciągnięciu nadal będą twarde-pamiętaj, że spędzą jeszcze 30-40 minut (w zapiekance) w piekarniku. Życzymy smaczego:)
1668 dni temu
ziemniaki wyszły surowe :(
odpowiedz
2165 dni temu
Dla mnie jest za sucha
odpowiedz
2367 dni temu
Szanowni adminie tej strony, Krok 1 w tym przepisie jest z innego przepisu "Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy". Prośba o poprawkę.
odpowiedz
zobacz wszystkie