Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową,
- naczynie żaroodporne,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Gotujemy i smażymy warzywa
Obrane ziemniaki wkładamy do gotującej się wody na 8 minut. Cukinię kroimy w plastry, a następnie grillujemy na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju, aż się zarumieni i straci wodę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Smażymy na 1 łyżce oleju, razem z oregano i listkami oberwanymi z 1 gałązki rozmarynu.
Krok 2: Zalewamy warzywa masą jajeczną
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, cukinii, cebuli. W misce roztrzepujemy żółtka z dodatkiem soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy je ze śmietaną. Zalewamy masą jajeczną warzywa.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Dodajemy resztę listków rozmarynu, pokruszona fetę, kapary i pokrojone w plasterki oliwki. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.
Zapiekankę dekorujemy papryką pokrojoną w cienkie paseczki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Pierniki
- Mini burgery
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Makówki śląskie
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Nuggetsy z kurczaka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
651 dni temu
Ile gramów cukinii?
Odpowiedz
650 dni temu
Do przygotowania zapiekanki potrzebne jest ok. 350-400 g cukinii.
1177 dni temu
Świetny przepis, oliwki, kapary, feta, rozmaryn dzięki tym składnikom zapiekanka staje się nie taka zwykła a aromatyczna i naprawdę smaczna. Dziękuje za przepis :)
Odpowiedz
1177 dni temu
Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy :)
1532 dni temu
Właśnie wyjęłam z piekarnika i smakuje obłędnie! Biorąc pod uwagę poniższe komentarze ja pokroiłam ziemniaki w ok. 8 mm grubości plastry i je 10 minut gotowałam w osolonej wodzie. No i po każdej warstwie nasypałam przyprawy, które lubię. Piekłam w zamkniętym naczyniu 30 minut, a potem 10 min bez pokrywki. Osobiście nie dekorowałam papryką.
Odpowiedz
1919 dni temu
Piekłam 50 minut a ziemniaki i tak wyszły surowe. Do tego proporcje w przepisie są jakieś dziwne żeby wyglądało tak jak na zdjęciu potrzeba chyba że dwa razy więcej mieszanki jajek i śmietany. Generalnie nie polecam
Odpowiedz
1945 dni temu
Dzień dobry :) czy gotować ziemniaki tak, żeby wyszły bardzo miękkie czy raczej jeszcze trochę ugotują się w piekarniku w tym cieście/sosie?
Odpowiedz
1945 dni temu
Dzień dobry:) Obrane ziemniaki włóż do gotującej się wody na dosłownie 8 minut. Nie martw się tym, że po wyciągnięciu nadal będą twarde-pamiętaj, że spędzą jeszcze 30-40 minut (w zapiekance) w piekarniku. Życzymy smaczego:)
2059 dni temu
ziemniaki wyszły surowe :(
Odpowiedz
2556 dni temu
Dla mnie jest za sucha
Odpowiedz
2758 dni temu
Szanowni adminie tej strony, Krok 1 w tym przepisie jest z innego przepisu "Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy". Prośba o poprawkę.
Odpowiedz
zobacz wszystkie