Zapiekanka z grillowaną cukinią

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię grillową,
  • naczynie żaroodporne,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Gotujemy i smażymy warzywa

Obrane ziemniaki wkładamy do gotującej się wody na 8 minut. Cukinię kroimy w plastry, a następnie grillujemy na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju, aż się zarumieni i straci wodę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Smażymy na 1 łyżce oleju, razem z oregano i listkami oberwanymi z 1 gałązki rozmarynu.

Krok 2: Zalewamy warzywa masą jajeczną

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, cukinii, cebuli. W misce roztrzepujemy żółtka z dodatkiem soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy je ze śmietaną. Zalewamy masą jajeczną warzywa.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Dodajemy resztę listków rozmarynu, pokruszona fetę, kapary i pokrojone w plasterki oliwki. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 180°C, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.

Zapiekankę dekorujemy papryką pokrojoną w cienkie paseczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • A A
    260 dni temu
    Ile gramów cukinii?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    260 dni temu
    Do przygotowania zapiekanki potrzebne jest ok. 350-400 g cukinii.
  • Karolaam Karolaam
    786 dni temu
    Świetny przepis, oliwki, kapary, feta, rozmaryn dzięki tym składnikom zapiekanka staje się nie taka zwykła a aromatyczna i naprawdę smaczna. Dziękuje za przepis :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    786 dni temu
    Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy :)
  • Gość Gość
    1141 dni temu
    Właśnie wyjęłam z piekarnika i smakuje obłędnie! Biorąc pod uwagę poniższe komentarze ja pokroiłam ziemniaki w ok. 8 mm grubości plastry i je 10 minut gotowałam w osolonej wodzie. No i po każdej warstwie nasypałam przyprawy, które lubię. Piekłam w zamkniętym naczyniu 30 minut, a potem 10 min bez pokrywki. Osobiście nie dekorowałam papryką.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1528 dni temu
    Piekłam 50 minut a ziemniaki i tak wyszły surowe. Do tego proporcje w przepisie są jakieś dziwne żeby wyglądało tak jak na zdjęciu potrzeba chyba że dwa razy więcej mieszanki jajek i śmietany. Generalnie nie polecam

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    1555 dni temu
    Dzień dobry :) czy gotować ziemniaki tak, żeby wyszły bardzo miękkie czy raczej jeszcze trochę ugotują się w piekarniku w tym cieście/sosie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1555 dni temu
    Dzień dobry:) Obrane ziemniaki włóż do gotującej się wody na dosłownie 8 minut. Nie martw się tym, że po wyciągnięciu nadal będą twarde-pamiętaj, że spędzą jeszcze 30-40 minut (w zapiekance) w piekarniku. Życzymy smaczego:)
  • Kasia Kasia
    1668 dni temu
    ziemniaki wyszły surowe :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2165 dni temu
    Dla mnie jest za sucha

    odpowiedz

  • Myszeq Myszeq
    2367 dni temu
    Szanowni adminie tej strony, Krok 1 w tym przepisie jest z innego przepisu "Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy". Prośba o poprawkę.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!