• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Gotujemy amarantus

Amarantus zagotowujemy z passatą pomidorową i bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, a następnie pozostawiamy jeszcze na 5-10 minut do spęcznienia.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 3-4 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Tuńczyka dobrze osączamy. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Łączymy z tuńczykiem i smażonymi warzywami, doprawiamy do smaku.

Krok 3: Pieczemy zapiekankę

Do amarantusa dodajemy 75 g startego na tarce sera i zioła. Mieszamy oraz doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania i dodajemy warzywa z tuńczykiem. Dokładnie mieszamy pozostały ser, jajka, śmietanę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem i rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 40 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram