 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Gotujemy amarantus
Amarantus zagotowujemy z passatą pomidorową i bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, a następnie pozostawiamy jeszcze na 5-10 minut do spęcznienia.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 3-4 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Tuńczyka dobrze osączamy. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Łączymy z tuńczykiem i smażonymi warzywami, doprawiamy do smaku.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Do amarantusa dodajemy 75 g startego na tarce sera i zioła. Mieszamy oraz doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania i dodajemy warzywa z tuńczykiem. Dokładnie mieszamy pozostały ser, jajka, śmietanę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem i rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 40 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kutia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledź w oleju
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makówki śląskie
- Świąteczne pierniczki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Ryba z piekarnika
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka gyros
- Guacamole
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (2)
1069 dni temu
Dzień dobry! A gdyby tak nie było amarantusa, to czym go zastąpić? Bulgur będzie ok?
Odpowiedz
1067 dni temu
Dzień dobry! Możesz poeksperymentować. Najbardziej podobna do amarantusa będzie kasza jaglana, ale możesz wypróbować także kaszę bulgur :)