Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Gotujemy amarantus
Amarantus zagotowujemy z passatą pomidorową i bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut, a następnie pozostawiamy jeszcze na 5-10 minut do spęcznienia.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Smażymy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 3-4 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Tuńczyka dobrze osączamy. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Łączymy z tuńczykiem i smażonymi warzywami, doprawiamy do smaku.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Do amarantusa dodajemy 75 g startego na tarce sera i zioła. Mieszamy oraz doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania i dodajemy warzywa z tuńczykiem. Dokładnie mieszamy pozostały ser, jajka, śmietanę i mleko, doprawiamy solą i pieprzem i rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 40 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!
Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!
Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z marchewką, kalafiorem i brokułem doskonale sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, jak i danie główne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Omlet z amarantusem i owocami
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Szakszuka
- Sałatka nicejska
- Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
- Koreczki ze schabem w boczku
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Zupa rybna z karpia
- Duszone udka z indyka na winie
- Wegański łosoś z papryki
- Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
- Konfitura z pomidorów z curry
- Gołąbki z kiszonej kapusty
- Dżem z boczku
- Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
- Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
- Kompot jabłkowy
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
725 dni temu
Dzień dobry! A gdyby tak nie było amarantusa, to czym go zastąpić? Bulgur będzie ok?
odpowiedz
723 dni temu
Dzień dobry! Możesz poeksperymentować. Najbardziej podobna do amarantusa będzie kasza jaglana, ale możesz wypróbować także kaszę bulgur :)